fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
конкурс за розе в Казанлък

12-тия Национален конкурс за розе „Златен киликс“ в гр. Казанлък

12-тия Национален конкурс за розе „Златен киликс“ в гр. Казанлък

конкурс за розе в Казанлък

На 27 май 2023 г. в Галерия „Моменти“ в Казанлък  се проведе оценяването на розетата за Дванадесетия Национален конкурс за розе „Златен киликс“ 2023 година ,който е специалното събитие на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2023 (3-4.06).

Предоставените за оценяване розета бяха общо 56 проби от 46 изби.

Комисията

Закритата дегустация по специален регламент, одобрен от организаторите и носителите на патентните права, започна в 11:00ч и с две почивки приключи в 16:30 ч. Председател на Дванадесетата Дегустационна комисия беше Вили Гълабова и членове: доц.Благоева и Гергана Тодорова.

Статистика

Преобладаващата реколта беше актуалната 2022, а сортовия състав – разнообразен – от моносортови до дву- и трисортови вина.

Двусортовите са 17 проби,като при двойните купажи каб.франа е съчетан с мавруд,сира,мерло и гренаш,а мерлото с пино ноар,каб.совиньон и каб.фран.Интересни двойки са гъмзата с рубин, марселан с гренаш,пино ноар с мелник и мерло с червен мискет.

Реколта 2021 беше представена от 5 сухи розета и 1 полусладко. Макар и малко на брой, не липсваха и  естествено пенливи розета (2 бр.).

36 от тези проби са със Защитено географско указание в България, две са със Защитено наименование за произхода, а две розета са със ЗГУ в Молдова.

Пет проби са представители на Био и органика розета.

За съжаление, някои проби показаха технологични дефекти, които говорят за проблеми в избата.

Оценките

Среброто тази година изискваше точки над 85,50 /по 100 точковата система за оценяване на вина на Международната Европейска организация по лозата и виното OIV/. До тези точки се добраха 14 розета.

Най-високо оценените със злато са с точки 87 и са 6 на брой.

Единствената проба розе, която имаше точки над 87,66 получава голямата награда Златен Киликс. Наградените вина ще бъдат обявени на специална церемония на 3 юни 2023 в 12:00ч. на изложението в присъствието на официални лица. Специален гост е Негово превъзходителство НАРАХИРА Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България

Представените розета от най-новата реколта, които бяха журирани, са с алкохолно съдържание, вариращо между 13 до 14% в преобладаващата си част, което продължава да е по-високо от налагащите се международни винени розе тенденции.

Десетина проби розе демонстрираха стил “claret” – розета с доста по-наситен цвят и с по-обемно тяло. Но преобладаващият стил продължава да е на т.нар. провансалски розета, характиризиращи се с белезникав цвят „блъш“.

Видими бяха опитите да се следват различни модни тенденции във виното. Открояваше се и находчивостта на някои вина, които през този сезон ще разберат дали са били добре направени и добре разбрани от публиката.

За повече инфомация следете страницата на Фестивал на виното розе.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *