
Изложба на винени рисунки в клуб Мароко
Изкуството и виното могат да бъдат свързани по много начини, но Даниела Русева е направила това по още по-естествен начин като русива направо своите произведения върху хартиени винени филтри (шихти) с органични матриали, вино, винена утайка и молив. Във винените нюанси изникват образи, идеи и лирични ...
Прочети още
Откриване на Дефилето на младото вино в Пловдив
Официалното откриване на Дните на младото вино в Пловдив е на 28 ноември 2014 г. 13:00 От площада пред общината на главната улица до Стария град с участието на ансамбъл „Тракия” и хор ...
Прочети още
Мерло
Въпреки че във филма „Отбивки” се опитаха да пренебрегнат предимствата му, за да изтъкнат тези на сорта Пино Ноар, Мерлото си остава един от водещите в класацията за най-разпространен сорт в света. Въпреки че филма не изпъква с кой знае какъв замисъл, той успя да изпълни своята цел и да популяризира както Карлифорния като ...
Прочети още

Витамини във виното
За разлика от танините, които са извоювали известността си на една от най-полезните съставки на виното, то за витамините съдържащи се в него сякаш по-малко се говори. Въпреки че съдържанието на витамини в една чаша от 250 мл вино покрива не повече от 10% от дневната необходимост на човешкия организъм, то заслужава да бъде ...
Прочети още

Салон на виното, 2014
Още едно винено събитие е в навечеривто си. Утре стартира Салон на виното в Интер Експо център. От 5-ти до 8-ми ноември 2014г. за ценителите на виното и храната ще има много дегустационни изкущения, а за бизнеса възможност да намерят своите бъдещи ...
Прочети още

Дефект на тапата
Ако сте чували израза, че едно вино „има тапа”, че е с „дъх на тапа” без да знаете какво точно означава това, то тази статия е за вас. На френски този дефект на виното се нарича „вкус на тапа” („gout de bouchon”). Този дефект обаче не се асоциира буквално с мириса на корка, а ...
Прочети още

5 причини да посетите Вила Мелник
1) Вила Мелник се намира в живописен регион на хълм, от който се разкрива невероятна панорамна гледка към лозята и отвъд тях, докъдето погледа ви ...
Прочети още

Исторически музей Стара Загора – домът на Августиада 2014
Доказателства за това, че виното е издигнато в култ още от дълбока древност можем да намерим в Историческия музей на Стара Загора. Именно и затова то е и мястото, където ще се проведе Фестивала на виното и културното наследство Августиада (17-19 октомври ...
Прочети още

25 цитата от „Приключения по пътя на виното” на Кърмит Линч
„Приключения по пътя на виното” от Кърмит Линч (издателство „Гурме“) разказва за обиколките на един американски търговец на вино из Франция, споделя неговите чувства и емоции, предизвикани от дегустираните вина, промените във винопроизводството, модернизацията и модата във виното, винените рейтинги и носталгията по естествените вина и изчезващите ...
Прочети още

Наздраве, Пловдив!
Наздраве с местни вина си казаха Пловдивчани и гостите на града на голяма маса, извиваща се от Римския стадион до Пощата. Поводът за събитието беше изборът на Пловдив за Европейска столица на културата ...
Прочети още

Дефиле на младото вино 2014 в Пловдив
Тазгодишното издание на „Дефиле на младото вино” ще се проведе на 28 – 30 ноември в Старинен Пловдив. В неповторимата атмосфера на възрожденските къщи любителите на божествената напитка могат да се насладят на достойнствата на българското младо вино, което още от древността прославя плодородните ни земи и ...
Прочети още

Пица и вино
Италианските майстори на пицата казват, че най-важната и част е тестото. Един мой стар сицилиански шеф правеше такава пица, че хората чакаха понякога дори повече от час, за да се освободи маса и да си поръчат от ...
Прочети още

Органично пенливо вино
Един от големите световни производители на пенливи вина е Испания. Кава е основната апелация за испанско пенливо вино и произведените бутилки наброяват 240 милиона годишно. Кава е нетипично наименование за произход, тъй като се отнася за различни геогрфски зони, които не се намират една до друга, а са разпръснати из цяла Испания. Основното ...
Прочети още

На кино с чаша вино
Ако искате да избягате от летните жеги поне за вечерта, може да се отбиете в „Бялата къща” и да изгледате някой филм в охладения кино салон. До 12 септември всеки ден без неделя се излъчва по един филм от ...
Прочети още

Сангрия с бяло вино
Ако ви е останала някоя недовършена бутилка бяло вино от преди няколко дена и вече е позагубила красивия си нос, може да си направите с нея сангрия. Сангрията освен, че е нещо освежаващо за летните дни, може да бъде и полезна, в зависимост от количеството и разнообразието от плодове в нея. Аз се ...
Прочети още

На пазар и винен бар в Лондон
Ако се затруднявате при откриването на някои по-екзотични аромати във виното, един чудесен начин да упражнитре сетивата си са пазарите, на които се продават най-разнообразни продукти – от зеленчуци и плодове до трюфелин и прогорвени специалитети от различни национални ...
Прочети още

Вино и фондю
Започвам веднага с “Моля, не правете това вкъщи, особено ако имате малки деца”. Сервинрането на вино е биберон е ексцентрична идея на един ресторант в Монпелие, ...
Прочети още

Първата чепка грозде
Днес – 6 август, Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение ...
Прочети още

10 любопитни факта за пенливото вино
Започвам с един не много привлекателен факт, за да може до края на статия да забравите за него и спокойно да си налеете едно хубаво пенливо вино. Тук става дума по- конкретно за района Шампан и ...
Прочети още

5 бързи коктейла с вино
С пенливо вино: Кир роял – на дъното на чашата се налива ликьор от касис и малина и се долива с Шампанско Шупито – ликьор от ябълка и пенливо ...
Прочети още

Защо ми трябва на баир лозе?
Защо ми трябва на баир лозе? Сигурно сте чували тази фраза, особено често от хора, които не обичат много много трудните задачи, дългосрочните планове, рискови инвестиции и качествените ...
Прочети още

Тартар от сьомга
Едно от любимите ми ястия е тартар от сьомга.Поради това често съм си го поръчвала в заведения и мога да кажа, че с едно-две излючения най-добре ми се получава вкъщи. Минутка за реклама, не! Това е едно доста простичко ястие, което не изисква много усилия и ...
Прочети още

Сервиране на ракия
За сервирането на виното има изписано толкова много, сервитьорите минават през курсове,за да изпипат всеки жест, клиентите се суетят, измислят се всякакви модни джаджи, нови тирбушони и още многонай-различни аксесоари. Като се почне от това кога да се отвори виното, температурата на сервиране, та чак до формата на чашите. И всичко си има своето ...
Прочети още

4 начина да рециклираме с вино
Бързам да кажа, че нямам предвад да рециклираме самото вино.Би било жалко. Е, разбира се това се налага понякога, когато то не е особено приятно на вкус. Чувала съм, че на село лошото вино се бракува на ракия, а може би и не само на село. Ако все пак става, но има някои качества, ...
Прочети още

Класика в жанра: Шампанско и сьомга
Ако искате да се покажете като щедри домакини бутилка Шампанско и хапки с пушена сьонга са добър вариант за започване на ...
Прочети още

Брънч и вино
Тук ще се спра по специално на бърканите яйца и бекона, познати като част от английската закуска. Ще си кажете какво вино в 8 часа сутринта?! Да, така е, но в някои случаи на късна съботно неделна закуска между 11 и 14 часа (брънч), защо не. Всъщност думата брънч означава закуска обяд, и идва от сливането на двете английски думи с това значение, brunch = breakfast+lunch, което предполага, че брънча не е много fast като закуската и е по-обилен като обяда, но има елементи и от двете неща. Сервират се кафе, чай, препечени филийски с масло и конфитюр, яйца с бекон, сирена, колбаси и постепенно се преминава към по сериозни ястия, дори и black pudding. Не знам дали да казвам какво е точно това, но да речем,че нашата кървавица си е лек вариант на черния ...
Прочети още

Суши със саке или вино?
Ако сте отдавна любител на японската кухня, сигурно разликата между суши, сурими и маки ви е ясна. Но все пак нека я споменем набързо. Суши е малко парче сурова риба поставено върху ...
Прочети още

Плодов тарт и вино
Изпуснах момента на първите ягоди и малини, но така или иначе едва ли на някой му се занимава с направата на десерти в този момент. По-скоро бързаме да си ги хапнем натюр, а ако си ги берем от градината, даже не стигат и до масата. Но да си представим, че сме на терасата на ...
Прочети още

Вино и история в Източните Родопи
Събота сутрин е. Всичко е по план с изклчение на 40 минутното закъснение на част от групата и забравения тирбушон ( за който разбира се се връщаме). Пътуването ни започва от Пловдив в посока Харманли, където ще посетим две винарни и след това трета в село Мезек на 2км от гръцката ...
Прочети още
Скумрия на фурна и вино
Тъй като Черно море не ни предлага кой знае какви деликатеси, а тези които са на нашия пазар за съжаление са на същите цени като в Западна Европа, няма как всеки ден да си похапваме сьомга или калмари. Така че една простичка идея за лесна вечеря – печена скумрия с гарнитура от задушени зелен ...
Прочети още
Категории
- Винен журнал (6)
- Винени пътешествия (69)
- Вино и храна (19)
- Винознание (54)
- Виноличности (9)
- Новини (134)
Последно от Блог

Вина от старата школа край Велико Търново
26.05.2022

Фестивал на виното розе 2022
25.05.2022

Дефиле „Вино и гурме“ с рекордна посещаемост
16.05.2022