Казанлък – вино, рози и още нещо
Периодът е този, през който цъфтят слънчогледите, лавандуловите поля жужат от пчели и аромати, лозята са във фазата преди „верезон” (Véraison). Началото на ...
Прочети още
Как да съчетаем скара и вино?
Скара, бира, плаж, море…да, ама не… Виното не е напитка само за бяла покривка, или поне вече има такива стилове вина и на българския пазар, които да си отиват на една по-непретенциозна обстановка. А и сезонът на морето, кратките планински уикенди са в разгара си, така че тук ще си говорим за комбинацията: ...
Прочети ощеКерълайн Гилби MW: „ В България много от винарите са прекалено амбициозни”
Не подозирах, че срещата ми с Керълайн Гилби MW ще предизвика толкова много противоречиви въпроси в мен. Може би се впечатлих от прямотата й, когато тя заяви, че много от българските винари са прекалено амбициозни и често съотношението цена/качество не е това, което би следвало да бъде. Аз винаги съм била вестител на противоположната ...
Прочети ощеДунавското винарско изложение BLUE & WINE EXPO 2015 за втора поредна година в гр. Русе
На 27 юни 2015 г. Русе за втори пореден път ще бъде домакин на специализирано Дунавско винарско изложение BLUE & WINE EXPO 2015, което ще се проведе във фоайето на Доходно здание (сградата на театъра в централната част на града). През 2014 г. събитието беше организирано пилотно и беше посетено от около 300 ...
Прочети ощеСветовни топ експерти ще оценяват вината по време на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал
Световни имена във винения бранш ще бъдат част от журито, което ще оценява вината на Балканския международен винен конкурс и фестивал ( BIWC) 2015. В екипа на оценяващите ще влезе Джулия Хардинг MW, „дясна ръка“ на Джансис Робинсън MW, светновно име във винения бранш. Освен вината на конкурса Джулия Хардинг ще дегустира и вината, които участват във ...
Прочети ощеDigital Wine Communications Conference в Пловдив
Осмото издание на the Digital Wine Communications Conference, което ще събере професионалисти и любители на виното от цял свят, ще се проведе в Пловдив от 23 до 25 октомври 2015г. Събитието се спонсорира от Министерството на земеделието. Главен принос за организирането и избора на Пловдив за домакин на събитието има Галина Нифору, Председател на ...
Прочети ощеНай-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното
За втора поредна година в морската градина в Бургас ще се проведе „Фестивал на виното“ от 30 юли до 2 август 2015г. Той е организиран от Националната лозаро-винарска камара и фирма „Експо Тийм“ ООД. Фестивалът се провежда с любезното съдействие и под егидата на Община Бургас и с подкрепата на Съюза на енолозите в ...
Прочети още
Вино и гурме в Стария Пловдив
Празникът „Вино и гурме в Стария Пловдив“ е част от утвърдилия се фестивал „Дефиле на младото вино“ и цели популяризирането на българското вино и кухня, както и развитието на винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия през месец май на територията на Стария град в Пловдив. ...
Прочети още
Размерът има значение
Наскоро ми зададоха интересен въпрос дали формата на бутилката има значение за стареенето на виното. Формата има значение, но по-скоро изразява регионална принадлежност на виното и има маркетингово приложение, докато обема на бутилката е този, който реално има значение за развитието на ...
Прочети още
20 винарски изби от България ще се представят на ProWein 2015
Предстои поредното издание на едно от най-значимите винeни изложения – ПроВайн (ProWein 2015) . 5 500 изложители от 50 страни ще се представят в Дюселдорф, Германия в периода 15-17 Март ...
Прочети още
Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015
Конкурсът „Изба на годината“ се организира за първи път в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“. Право на участие имат само изби, които се представят със свои щандове в Града на виното. Тази година в него участваха осем изби: „Орбелос“, „Орбелия“, „Вила Терес“, „Тодоров“, „Даробас“, „Сопот“, „ДивесЕстейт“ и „Едоардо ...
Прочети ощеИнж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“
За четвърта поредна година Националната лозаро-винарска камара провежда конкурс „Енолог на Винария“, в който се състезават български енолози, членове на журито на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария“. Победителят в него се излъчва въз основа на статистически метод, който определя коефициента на корелация на оценките на всеки дегустатор със средната оценка на ...
Прочети още
14 имена на села, които доказват, че България е винарска страна
Ако французите си имат едно село Щардоне (Chardonnay), ние пък си имаме с. Памидово (Пазарджик) и с. Гъмзово (Видин) и още много други, чиито имена са свързани с ...
Прочети още
Винария 2015
Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“ ще се проведе от 4 до 8 март. По същото време се провежда и Международната изложба „Фудтех“ за храни, напитки, опаковки, машини и технологии, както и Международната селскостопанска изложба „Агра“, Специализирана изложба „БиоАгра“, Международна изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“, ...
Прочети ощеMedi Valley, Долината на Струма
Ако сте се запътили към Рилския манастир или към Гърция, или пък на някъде другаде в Долината на Струма, отбележете си обезатено с. Смочево. Не заради самото село, дано не ми се обидят тези, които са от там, а заради винарската изба „Меди Валей” разположена край него. Всъщност не ви е нужна друга крайна ...
Прочети ощеРиба и (червено) вино
Вече сме в зимния сезон, макар и не официално, тъй като той започва от 22 декември, но все пак ниските температури налагат увеличаването на консумацията на червените вина спрямо белите и розетата. И преди да си кажете, че това и баба ви го знае, ще поясня какво имам предвид с това въведение. На днешния ...
Прочети още
Различният Прованс, Chateau la Coste
Ще ви разкажа за една доста по-различна, дори противоположна по стил провансалска изба. Архитектурата и дизайнът са в постмодерен стил и само лекият акцент на червените рози загатва за романтиката на ...
Прочети още
Минервоа, Лангедок, Южна Франция
-Какви са тези храстчета навсякъде? -попитах аз попадайки за пръв път в района Лангедок-Русийон преди повече от 6 години. –Ma cheriе, тези храсчета са навсякъде из Франция и се наричат лозя! – ми отвърна с усмивка и лека насмешка моят ...
Прочети още
Започна Дефилето на младото вино в Пловдив
Започна шестото подред издание на Дефиле на Младото вино в Пловдив. Въпреки мразовития ден, любителите на виното не липсваха още от първите часове на старта на винената фиеста в Стария ...
Прочети още
Изложба на винени рисунки в клуб Мароко
Изкуството и виното могат да бъдат свързани по много начини, но Даниела Русева е направила това по още по-естествен начин като русива направо своите произведения върху хартиени винени филтри (шихти) с органични матриали, вино, винена утайка и молив. Във винените нюанси изникват образи, идеи и лирични ...
Прочети ощеОткриване на Дефилето на младото вино в Пловдив
Официалното откриване на Дните на младото вино в Пловдив е на 28 ноември 2014 г. 13:00 От площада пред общината на главната улица до Стария град с участието на ансамбъл „Тракия” и хор ...
Прочети ощеМерло
Въпреки че във филма „Отбивки” се опитаха да пренебрегнат предимствата му, за да изтъкнат тези на сорта Пино Ноар, Мерлото си остава един от водещите в класацията за най-разпространен сорт в света. Въпреки че филма не изпъква с кой знае какъв замисъл, той успя да изпълни своята цел и да популяризира както Карлифорния като ...
Прочети още
Витамини във виното
За разлика от танините, които са извоювали известността си на една от най-полезните съставки на виното, то за витамините съдържащи се в него сякаш по-малко се говори. Въпреки че съдържанието на витамини в една чаша от 250 мл вино покрива не повече от 10% от дневната необходимост на човешкия организъм, то заслужава да бъде ...
Прочети още
Салон на виното, 2014
Още едно винено събитие е в навечеривто си. Утре стартира Салон на виното в Интер Експо център. От 5-ти до 8-ми ноември 2014г. за ценителите на виното и храната ще има много дегустационни изкущения, а за бизнеса възможност да намерят своите бъдещи ...
Прочети още
Дефект на тапата
Ако сте чували израза, че едно вино „има тапа”, че е с „дъх на тапа” без да знаете какво точно означава това, то тази статия е за вас. На френски този дефект на виното се нарича „вкус на тапа” („gout de bouchon”). Този дефект обаче не се асоциира буквално с мириса на корка, а ...
Прочети още
5 причини да посетите Вила Мелник
1) Вила Мелник се намира в живописен регион на хълм, от който се разкрива невероятна панорамна гледка към лозята и отвъд тях, докъдето погледа ви ...
Прочети още
Исторически музей Стара Загора – домът на Августиада 2014
Доказателства за това, че виното е издигнато в култ още от дълбока древност можем да намерим в Историческия музей на Стара Загора. Именно и затова то е и мястото, където ще се проведе Фестивала на виното и културното наследство Августиада (17-19 октомври ...
Прочети още
25 цитата от „Приключения по пътя на виното” на Кърмит Линч
„Приключения по пътя на виното” от Кърмит Линч (издателство „Гурме“) разказва за обиколките на един американски търговец на вино из Франция, споделя неговите чувства и емоции, предизвикани от дегустираните вина, промените във винопроизводството, модернизацията и модата във виното, винените рейтинги и носталгията по естествените вина и изчезващите ...
Прочети още
Наздраве, Пловдив!
Наздраве с местни вина си казаха Пловдивчани и гостите на града на голяма маса, извиваща се от Римския стадион до Пощата. Поводът за събитието беше изборът на Пловдив за Европейска столица на културата ...
Прочети още
Дефиле на младото вино 2014 в Пловдив
Тазгодишното издание на „Дефиле на младото вино” ще се проведе на 28 – 30 ноември в Старинен Пловдив. В неповторимата атмосфера на възрожденските къщи любителите на божествената напитка могат да се насладят на достойнствата на българското младо вино, което още от древността прославя плодородните ни земи и ...
Прочети още
Пица и вино
Италианските майстори на пицата казват, че най-важната и част е тестото. Един мой стар сицилиански шеф правеше такава пица, че хората чакаха понякога дори повече от час, за да се освободи маса и да си поръчат от ...
Прочети още
Органично пенливо вино
Един от големите световни производители на пенливи вина е Испания. Кава е основната апелация за испанско пенливо вино и произведените бутилки наброяват 240 милиона годишно. Кава е нетипично наименование за произход, тъй като се отнася за различни геогрфски зони, които не се намират една до друга, а са разпръснати из цяла Испания. Основното ...
Прочети още
На кино с чаша вино
Ако искате да избягате от летните жеги поне за вечерта, може да се отбиете в „Бялата къща” и да изгледате някой филм в охладения кино салон. До 12 септември всеки ден без неделя се излъчва по един филм от ...
Прочети още
Сангрия с бяло вино
Ако ви е останала някоя недовършена бутилка бяло вино от преди няколко дена и вече е позагубила красивия си нос, може да си направите с нея сангрия. Сангрията освен, че е нещо освежаващо за летните дни, може да бъде и полезна, в зависимост от количеството и разнообразието от плодове в нея. Аз се ...
Прочети още
На пазар и винен бар в Лондон
Ако се затруднявате при откриването на някои по-екзотични аромати във виното, един чудесен начин да упражнитре сетивата си са пазарите, на които се продават най-разнообразни продукти – от зеленчуци и плодове до трюфелин и прогорвени специалитети от различни национални ...
Прочети още
Вино и фондю
Започвам веднага с “Моля, не правете това вкъщи, особено ако имате малки деца”. Сервинрането на вино е биберон е ексцентрична идея на един ресторант в Монпелие, ...
Прочети още
Първата чепка грозде
Днес – 6 август, Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение ...
Прочети още
10 любопитни факта за пенливото вино
Започвам с един не много привлекателен факт, за да може до края на статия да забравите за него и спокойно да си налеете едно хубаво пенливо вино. Тук става дума по- конкретно за района Шампан и ...
Прочети още
5 бързи коктейла с вино
С пенливо вино: Кир роял – на дъното на чашата се налива ликьор от касис и малина и се долива с Шампанско Шупито – ликьор от ябълка и пенливо ...
Прочети още
Защо ми трябва на баир лозе?
Защо ми трябва на баир лозе? Сигурно сте чували тази фраза, особено често от хора, които не обичат много много трудните задачи, дългосрочните планове, рискови инвестиции и качествените ...
Прочети още
Тартар от сьомга
Едно от любимите ми ястия е тартар от сьомга.Поради това често съм си го поръчвала в заведения и мога да кажа, че с едно-две излючения най-добре ми се получава вкъщи. Минутка за реклама, не! Това е едно доста простичко ястие, което не изисква много усилия и ...
Прочети още
Сервиране на ракия
За сервирането на виното има изписано толкова много, сервитьорите минават през курсове,за да изпипат всеки жест, клиентите се суетят, измислят се всякакви модни джаджи, нови тирбушони и още многонай-различни аксесоари. Като се почне от това кога да се отвори виното, температурата на сервиране, та чак до формата на чашите. И всичко си има своето ...
Прочети още
4 начина да рециклираме с вино
Бързам да кажа, че нямам предвад да рециклираме самото вино.Би било жалко. Е, разбира се това се налага понякога, когато то не е особено приятно на вкус. Чувала съм, че на село лошото вино се бракува на ракия, а може би и не само на село. Ако все пак става, но има някои качества, ...
Прочети още
Класика в жанра: Шампанско и сьомга
Ако искате да се покажете като щедри домакини бутилка Шампанско и хапки с пушена сьонга са добър вариант за започване на ...
Прочети още
Брънч и вино
Тук ще се спра по специално на бърканите яйца и бекона, познати като част от английската закуска. Ще си кажете какво вино в 8 часа сутринта?! Да, така е, но в някои случаи на късна съботно неделна закуска между 11 и 14 часа (брънч), защо не. Всъщност думата брънч означава закуска обяд, и идва от сливането на двете английски думи с това значение, brunch = breakfast+lunch, което предполага, че брънча не е много fast като закуската и е по-обилен като обяда, но има елементи и от двете неща. Сервират се кафе, чай, препечени филийски с масло и конфитюр, яйца с бекон, сирена, колбаси и постепенно се преминава към по сериозни ястия, дори и black pudding. Не знам дали да казвам какво е точно това, но да речем,че нашата кървавица си е лек вариант на черния ...
Прочети още
Суши със саке или вино?
Ако сте отдавна любител на японската кухня, сигурно разликата между суши, сурими и маки ви е ясна. Но все пак нека я споменем набързо. Суши е малко парче сурова риба поставено върху ...
Прочети още
Плодов тарт и вино
Изпуснах момента на първите ягоди и малини, но така или иначе едва ли на някой му се занимава с направата на десерти в този момент. По-скоро бързаме да си ги хапнем натюр, а ако си ги берем от градината, даже не стигат и до масата. Но да си представим, че сме на терасата на ...
Прочети още
Вино и история в Източните Родопи
Събота сутрин е. Всичко е по план с изклчение на 40 минутното закъснение на част от групата и забравения тирбушон ( за който разбира се се връщаме). Пътуването ни започва от Пловдив в посока Харманли, където ще посетим две винарни и след това трета в село Мезек на 2км от гръцката ...
Прочети ощеСкумрия на фурна и вино
Тъй като Черно море не ни предлага кой знае какви деликатеси, а тези които са на нашия пазар за съжаление са на същите цени като в Западна Европа, няма как всеки ден да си похапваме сьомга или калмари. Така че една простичка идея за лесна вечеря – печена скумрия с гарнитура от задушени зелен ...
Прочети ощеКатегории
- Винен журнал (14)
- Винени пътешествия (71)
- Вино и храна (19)
- Винознание (55)
- Виноличности (9)
- Новини (145)