Светослав Манолев е първият българин носител на титлата Master Sommelier. Общият брой на хората, удостоени с тази титла в света в момента е 262. Институцията The Court of Master Sommeliers е най-престижната школа за сомелиери и мечта за много професионалисти в тази област. Малцина са тези, които тръгват по този дълъг път на знания, дегустации, непрестанно усъвършенстване и обучение, а още по-малко са тези, които успяват до финала.
The Court of Master Sommeliers
The first-ever Master Sommelier exam took place in 1969 and in 1977 the first and most prestigious institution for sommeliers to this day was founded. Nowadays the training is conducted in Europe, Oceania, Asia and America. There are 4 levels of training – Introductory Sommelier, Certified Sommelier, Advanced Sommelier and Master Sommelier Diploma. The exam is made up of a theoretical part, a tasting and wine serving skills.
Here is what he share with us.
Разкажи ни за себе си накракто и как започна винената ти кариера? Кой беше повратният момент, в който разбра, че виното е твоята професия?
My name is Svetoslav Manolev. In Bulgaria, I studied Tourism at the Paisii Hilendarski University of Plovdiv. I have been living abroad since 2009, having lived in the United States and now in London since 2014. I have been in the wine business for 7 years, having completed the WSET Diploma last year and the Master Sommelier Diploma this year.
Кога разбра необходимостта от винено образование?
Виненото образование е задължително за хората, които работят в тази сфера. От момента, в който реших да се занимавам сериозно с това и да се насоча към този бизнес, знаех, че е нужно да усавършенствам максимано познанията си и да достигна възможно най-далеч. Това, разбира се, не е уникално за тази сфера. Смятам, че във всяка една област специализирано знание е необходимо.
Колко трудно беше да стигнеш до Master Sommelier и имаше ли моменти, в които ти се искаше да се откажеш? Коя беше най-трудната част?
Не беше никак лесно и отнема много време, финансови средства, както и усилия, но нищо хубаво не идва даром. Най-трудната част определено е дегустацията и самото очакване на този изпит. Тази година това беше финалната част от изпита, която трябваше да взема и цяла година подготовка, пътуване и очакване за 25 минути, в които протича изпитът.
Къде работиш сега?
Right now I work in Flemings Mayfair Hotel – a five star boutique hotel in central London as head sommelier as well as consulting restaurants and hotels as an independent consultant.
Разкажи ни как минава денят на един Master Sommelier?
Usually I spent most of my time in the hotel where I work. We’re expecting a very busy season ahead and I’m now focusing on updating the wine list and brainstorming ideas about wine evenings and events in the upcoming year.
Какво би посъветвал колегите си в България, които са започнали или биха искали да започнат образованието си в The Court of Master Sommeliers?
Not to give up. Anything is possible with a lot of hard work and effort. Nothing is impossible.
Какво е мнението ти за българските вина? Как намираш винения бранш в България?
I’m tasting better and better Bulgarian wines every year. With our climate, diverse microclimates and soil I’m certain that we’ll keep seeing even better wines in the future.
Какви са световните тенденции във винения бранш през 2019?
If I’m being honest, the wine trends and fashions have never been of interest to me. I prefer trusting my instinct and experience when it comes to choosing wine.
Коя е любимата ти винена дестинация/винен регион? Какво най-много те впечатлява там?
There are many places which impress me. To me anywhere where there’s vineyards is incredibly beautiful and interesting. The nicest thing about the world of wine is that it gives you the opportunity to get to know not only the grape varieties or the types of wine but also the culture, history and people. That’s why I think we should always be open to discovering new regions, varieties and wines.
Не знам дали се връщаш често в България и дали си посещавал винарни. Ако да, би ли споделил впечатленията си и дали според теб България би могла да стане атрактивна винена дестинация?
България определено е атряктивна винена дестинация с огромен потенциал и се радвам да видя, че в последните години пазарът се раздвижва значително. Това, което според мен би помогнало е да има организирани усилия да се промотира България като страна вино производител, за да се насърчат повече хора да посетят и опознаят вината ни.
Пожелаваме на Светослав Манолев още много успехи и хъс за се развива в света на виното!