fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Имение Зорница

Имение Зорница

Blog thumbnail

Изминаха 2 седмици от посещението ми в Zornitza Family Estate и още не намирам точните думи, за да опиша изживяването, но колкото и клиширано да звучи, уви думите понякога наистина не стигат. Това е от онези места, които посещавайки ги, осъзнаваш че няма нужда да говориш. Споделянето е сякаш естествено и безмълвно. Така се сливаш със природата, че дори и ритъмът на сърцето ти притаява в унисон с усещането за липса на време. Часовникът спира и разбираш, че няма нищо по-красиво от това да си тук и сега. Това е от тези места, които те карат да се огледаш и да осъзнаеш, че не си нищо повече от това да си част от всичко. Планините около вълнистите хълмове, върху които е разположено именито, ти дават същевременно усещане за простор, но и за уют. Всеки детайл е толкова добре премислен и в хармония с всичко останало.

zornitza-veranda
Верандата на ресторанта

zornitza-stai

Посрещане в стаята

zornitza-house
Една от 6-те вили
zornitza-family-estate
Имението и лозята
zornitza-walk
Разходка из имението
Настаняване

Имението разполага с 6 вили, които могат да настанят максимум 18 човека. За сметка на това пък ще имате на разположение десетки декари за разходки из лозето, овощните градини, да минете покрай кошерите с пчели, насажденията от млади дъбови дръвчета, и обширните поля с най-разнообразни растения, цветя и билки. После може да се потопите в басейна с топла минерална вода и да слушате само ромоленето на падащата струя. Всичко на това място създава усещането за пълнота, всички сетивата са будни и може дори да забравите чувството за глад. Но зачитайки се в менюто на ресторанта, вероятно няма да останете безпристрастни.

zornitza-vineyards-2
Собствените лозя

zornitza-vineyards

zornitza-makove
Езерото с риба

zornitza-flowers-2

В ресторанта

След обиколката из имението в компанията на Алексанър Скорчев, вече сме се убедили в правотата на званието „тероарна кухня“, опитахме първите череши, надникнахме в оранжерията със зеленчуци а в далечината видяхме и фермата с животни и почти открихме къде са подправките, които си е засадил главния готвач. Така че сме нетърпеливи да видим как всичко това се интерпретира през креативността на младия шеф, който ръководи кухнята на ресторант „аЕestivum“. Преди това обаче влизаме в енотеката, която освен вината произведени от собствените масиви на имението, съхранява и стотици бутилки от известни световни апелации. Специално отношение има към вината от региона, който Алекс Скорчев внимателно е проучил и подбрал.

zornitza-enoteca
Енотеката

zornitza-enoteca-2

Противно на това, което човек би могъл да предположи, започваме вечерта не със собствените вина на имението, а със Сандански мискет от друга изба в региона. Още едно доказателство, че тук водещо не е егото, а стремежът да се предостави едно пълно изживяване. А кухнята на ресторанта определено трябва да се преживее. Накрая може да си направите и една „сляпа дегустация“ на сладолед. Ще ви изненада!

zornitza-restaurent-5

zornitza-reastaurant

zornitza-restaurent-4

Дегустация почти по изгрев слънце

На сутринта вече със свежи небца сме готови за дегустация. От куртоазия обаче първо закусихме. И как да пропуснеш иначе тези прясно изпечени кроасанчета и сирена от козе, краве, овче и биволско мляко, които съвсем естесвено приканиха няколко проби вина. Започваме с Мелник 55 (с 10% Марселан) с лекото си ефирно тяло и аромат на пресни свежи череши. „High five“, бленд от 5 сорта – Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира, Мерло и Гренаш се отличава отново с изключително чист нос и отчетливи плодови аромати на черна череша, черница, боровинка, подправки. Тялото е средно, а финалът плодов и средно продължителен. Следващият бленд е от Мерло, Мелник 55 и Мелнишки рубин. Тук ароматите на свежи плодове отстъпват на ликьорайс и сушената слива. Това, което се забелязва във всички вина е чистота и умереност, и желанието да отпиеш пак с любопитство.

zornitza-Alex-Skorchev
Александър Скорчев, винен експерт

zornitza-breakfast
С такова усещане на любопитство си тръгваме и от имението, тъй като има какво да четем от списанието „Fifty Five“, посветено на региона и Мелник 55 и разказващо за други интересни дестинации наблизо.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Абонирайте се за най-новите предложения и статии тук.

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Коментар
Атанас Аврамов
Отговори

Да живее виненият туризъм!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *