fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Четири вина със „Златен ритон” от ВИНАРИЯ 2023

Четири вина със „Златен ритон” от ВИНАРИЯ 2023

Blog thumbnail

Четири вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2023. Три от тях отидоха в българските винарски изби – ВИ „Вила Юстина”, „Ловико Лозари” АД и „Стефан Пирев Уайнс”, a един – за турския производител „Suvla”.

“След четиригодишната пауза възраждаме традицията, която е особено необходима за развитието на българското винарство. Тя е най-старият и авторитетен енофорум не само у нас, но и в Югозиточна Европа. Затова носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите. Не е случайно, че се приема за своеобразен „Оскар“ във виноделието и се присъжда на най-изкусните образци в изкуството на Дионис. Искам да благодаря на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и Университета по хранителни технологии за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той поздрави призьорите за специално подбраните и създадени с любов, грижа и изключително внимание вина и спиртни напитки и им пожела да пазят емоцията на виното жива, да съхраняват традиционните сортове и да експериментират с нови.

„Често казваме In vino veritas – във виното е истината, но забравяме втората част: „Във водата е разумът“, каза вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя отбеляза заслугата на Международен панаир Пловдив в успешното организиране на  изложенията и пожела успех на магистрите от УХТ, които получиха дипломите си на церемонията. „Професията на енолозите е една от най-търсените в света, тя е колкото професия, толкова и изкуство“ – отбеляза Илияна Йотова. Тя определи винопроизводството като една от най-добрите индустрии в България и заяви, че този сектор в икономиката трябва да влезе в туризма. Изрази надежда, че новата магистърска програма, която стартира в УХТ, ще бъде полезна  в тази посока.

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ ОТ ВИНАРИЯ 2023

  • „Вила Юстина” – „Четири сезона – Лято” – Совин ьон блан&Семийон (2022)
  • „Ловико Лозари” ЕАД – Craftman’s selection – Каберне совиньон & Гъмза (2022)
  • Stephan Pirev wines – Eager – Шардоне (2021)
  • Suvla – Reserve – Сира (2020), Турция

За най-добро бяло вино от последна реколта авторитетното жури избра „4 сезона – Лято” от Совиньон блан&Семийон на „Вила Юстина”. Призът получи Костадинка Рахова-Димитрова от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева и президента на България (2002 – 2012) Георги Първанов. Винен „Оскар” бе присъден и на розе от последна реколта на Craftman’s selection от Каберне совиньон&Гъмза на „Ловико лозари” АД.  Призът бе връчен от посланика на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара и заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков. При белите вина от стари реколти фаворит стана Шардоне „Еager” на Stephan Pirev wines. Отличието бе връчено на известния енолог от бизнесмена Георги Гергов и красивата актриса Кристина Верославова, популярна от сериала „Вина“. „Златен ритон получи“ и „Сира Резерва” (2020) на “Suvla” (Турция) в категория „Червени вина от предходни реколти”. Отличието връчиха вицепрезидентът Илияна Йотова и ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов.

Изключително оспорвана бе надпреварата при вината, особено при розетата и при старите червени еликсири. При розетата от последни реколти бяха отличени със златен медал и диплом пет вина на четири изби – „Ноя”, „Старо Оряхово”, „Джемперлиеви” и ”Сувла” (Турция). При червените вина от стари реколти бяха присъдени осем златни и десет сребърни медали.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Мавруд бе отличено Mavrud Reserve BIO (2019) на ВИ „Загрей”, за сорта Рубин Rubin Reserve (2019) на Винарна „Ялово”, за сорта Гъмза Gamza Reserve (2020) на ВИ „Горун”.

В категориите плодови ракии и други спиртни напитки с три златни медала бяха отличени „Златна дюля”, „Вилямовка”, Узо Мелтеми и Сливова ракия (15-годишна резерва) на „Дринк Импорт” EOOД и „Винпром Троян” АД. Сребърни медали бяха присъдени на „Мента Старопрестолна”, „Мастика Старопрестолна” и „Водка Роузи” на „Винпром” АД – Велико Търново и на Vodka Rosie.

„Конкурсът е гарант за качество и всички призьори могат да бъдат горди с напитките, които са създали“, заяви в приветствието си председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.  „Нашата амбиция е да развиваме и обогатяваме конкурса през следващите години, да създадем платформа, която да подкрепя сектора“, допълни той.

По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.  В рамките на тържествена церемония в Конгресния център на Международен панаир Пловдив се състоя и представянето на новата международна магистърска програма, която стартира в УХТ. Тя обединява засега седем вуза на винени държави, а обхватът й ще се разширява, стана ясно от думите на Бранимир Ботев, който бе удостоен със званието „Почетен професор на УХТ“. „За мен е удоволствие да поздравя академичното ръководство на УХТ Пловдив за разработената под егидата на OIV нова “винена” магистърска програма – едва третата такава в света, която вярвам ще спечели вниманието на младите енолози и от България, и от региона”, заяви  ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов.

В официалното награждаване участваха още Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив, Роберто Санторели – председател на Конфиндустрия България, Роберто Руис – търговско-икономически съветник на испанското посолство, областният управител Ангел Стоев и заместник областният управител  Даниела Николова, председателят на Селскостопанска академия  проф. Мартин Банов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

 

 

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *