fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

История, вино и арома дегустация на лавандула – лятно морско приключение в DiVes Estate

История, вино и арома дегустация на лавандула – лятно морско приключение в DiVes Estate

Blog thumbnail

История, вино и арома дегустация на лавандула - лятно морско приключение в DiVes Estate

Разположена на Симеонова могила, близо до Черноморския бряг, само на 12 километра северно от Поморие и съвсем близо до град Ахелой и Несебър, винарска изба DiVes Estate привлича посетители от цял свят, съчетавайки история, вино и арома дегустации. От хълма се открива невероятна гледка към целия Поморийски залив, солниците, защитената местност Поморийско езеро, устието на реката и, разбира се, лозовите масиви на Дивес.

Винарната разполага със 166 дка собствени лозя, в които грижливо се отглеждат 5  винени сорта грозде: Мускат, Совиньон блан, Памид, Мерло и Каберне совиньон. Гроздето в тях узрява превъзходно благодарение на умерено горещото лято и продължителната есен. Топлото слънце, соленото море и нестихващия морски бриз са неразделна част от тероара. 

Винарната разполага със съвременни технологии, които спомагат работата на опитния екип от технолози и техник-винари. Екипът проявява 100% ангажираност като се грижи за всеки детайл, за да създаде своите вина с много любов, но и да предаде тази любов на посетителите им, по време на обиколката в избата и дегустацията в дегустационната им зала. 

Винарната е отворена целогодишно за посещения, но летният сезон на Южното Черноморие е перфектното време да (си) подарите такова винено бягство.

За периода май – септември всеки ден дегустации се предлагат на 4 езика: български, английски, немски и руски. През периода октомври – април винарната предлага дегустации и турове в рамките на работното време на екипа – от понеделник до петък до 16 ч на български и английски език. 

Три са възможностите, които от DiVes Winery предлагат и могат да превърнат почивката ви в истинско удоволствие:

Исторически тур

Винарната е разположена на исторически хълм Симеонова могила, свързан с една от най-епичните битки в нашата история: Битката при река Ахелой от 20 август 917 г.

Цар Симеон Велики е ръководил битката именно от мястото, на което се намира винарната, затова местността носи името „Симеонова могила“. Водени от опитен гид, посетителите се запознават с историята на битката и паметника „Окото на победителя“.

Арома дегустация на лавандула

Винарната предлага уникален шанс да се потопите в света на 5 сорта българска висококачествена лавандула и чрез специална техника да се насладите на чистите и нежни аромати, които всеки отделен сорт носи. Тази атракция несъмнено вълнува сетивата на гостите през месеците юни, юли и началото на август и обогатява познанията им за растението и неговия произход. Невероятните снимки на лавандуловите тераси на фона на морето допълват преживяването.

Винен тур – винена дегустация

От близо 10 години винарната развива своя Винен и исторически тур и се утвърди като предпочитана дестинация за винени посещение в региона на Несебър и Слънчев бряг. По време на тура посетители се учат как да оценяват виното в съчетание с подбрани храни, следвайки Food&Wine Pairing концепцията.

СПЕЦИАЛЕН ВИНЕН & ИСТОРИЧЕСКИ ТУР и АРОМА ДЕГУСТАЦИЯ НА ЛАВАНДУЛИ – съчетание между различните преживявания, които само DiVes Winery предлагат в България:

  • Исторически и винен тур във винарната
  • Дегустация на 6 вина медалисти с хапки, 2 от които от Специалната селекция
  • Арома дегустация на 5 сорта българска висококачествена лавандула

На терасите около винарната са разположени около 10 000 броя растения, които се отглеждат органично. Климатичните условия тази пролет благоприятстват по-ранния цъфтеж на лавандулата и още от края на май месец любопитните могат да (си) подарят това арома преживяване. Туровете се водят от гид, който разкрива подробности за растението лавандила, вида и големината на туфите на различните сортове, цвета на венчето, добива, ползите от употребата на маслото, различните им приложения и разбира се най-вълнуващата част – оценката на аромата.

Именно това винено предложение включихме и в нашия онлайн магазин  за винени преживявания в България. 

 

Свидетелства за качеството на вината им са медалите и позициите, коите печелят в значими винени събития в България.

Две от вината им, Мерло Барик 2020 Специална Селекция и Совиньон Блан 2022 Aged in Oak Barrels, бяха удостоени със златни медали в конкурса с дългогодишна традиция –  Винария в Пловдив.

На следващо място, в класацията DiVino TOP 50 – 50те най-добри вина за 2023 година, техни вина се наредиха на високи позиции. Сред тях са Каберне Совиньон & Мерло Барик 2019 Гранд Резерва, носител на сребърен медал от MUNDUS VINI 2023 и златен медал от Винария 2023, и Сладък Мускат, които бяха отличени като част от най-добрите вина в България по време на церемонията на 24 февруари в Топлоцентрала, град София. Нашият екип имаше удоволствието да връчи тази награда.

Сладкото десертно вино заслужено стана победител в категория за най-добро десертно вино за 2023 година, а през изминалата година получи и Златен медал от Винария 2023.

Успехите на винарната излизат извън границите на България още от създаването на избата и първите ѝ реколти, а през 2023 ч. винарната беше отличена с общо 9 медала:

  • 1 златен и 2 сребърни медала от MUNDUS VINI;
  • 1 сребърен медал от Decanter World Wine Awards;
  • 2 златни медала от Concours Mondial de Bruxelles
  • 1 сребърен медал Concours Mondial du Sauvignon
  • 2 златни медала от Винария.

Всяко отличие вдъхновява екипа на DiVes Winery да продължи да влага много любов и старание в производството на вина.

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *