fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
трифон зарезан в Южен Сакар 2023

Трифон Зарезан в Южен Сакар

Трифон Зарезан в Южен Сакар

трифон зарезан в Южен Сакар 2023

Трифон Зарезан в Южен Сакар

За винарските изби в Южен Сакар сме писали много. Отразяваме всяко тяхно събитие. И не самo – празнуваме заедно с тях всеки празник и всеки фестивал. Защото ни харесва как 9 винарски изби работят в синхрон, за да направят своя малък район Южен Сакар голяма сцена на регионалното вино и местната храна и традиции. 

Фестивалната година в Южен Сакар започва с честването на празника Трифон Зарезан. Може да е личен професионален празник за избите Южен Сакар, но отново канят винени любители да го отпразнуват заедно. 

Мястото е лозов масив с Памид в близост до с. Коларово,Харманли, а датата на празника е 4-ти февруари. Табели към празничната локация ще напътстват посетителите, но за тези, които обичат да се любуват на природата и пропускат обозначенията, има и друг ориентир – 1 км след разклона на изба Малката Звезда, в посока изба Коларово. 

Празникът започва в 11:00 ч, а програмата включва традиционното зарязване на лозята, водосвет за берекет и избор на Цар на лозята и винени дегустации на 9-те винарски изби в района. Специални гости ще бъдат Доситеевските баби, които ще ни запознаят с местния фолклор, а за обичаите на този празник в района ще ни разкажат от Исторически  музей  Харманли.

Ще се греем на огъня с чаша вино в ръка, а майстори-готвачи ще приготвят вкусно барбекю от местни производители.

Облечете се топло, защото зимното време е непредвидимо! 

Вземете си и любимата чаша. За разлика от другите фестивали, на този празник чашите ще са от биоразградима пластмаса, тъй като условията сред лозята не предразполагат осигуряването на стъклени такива за всички гости. 

Следете събитието им във Facebook – Wines of Sakar за повече информация.

Скоро винарите от Вила Басареа, Винарна Братанов, Изба Коларово, Ivo Vabanov Wines, Rosalea, Малката Звезда, Бисанте, Заара ЕстейтТера Тангра и Енотека Сакар обявиха датите на Фестивалите 4х4 в Южен Сакар през 2023 г. 

Ето ги и тях, за да планувате отрано датите. Избите домакини и темата на фестивалите можете да следите в страниците на винарските изби, както и в общия профил на вече регистрираното сдружение “Лозаро-винари в Сакар” – Wines of Sakar

  • 20 май 2023- Пролетен винен фестивал 4 х 4 Южен Сакар
  • 14 юли 2023 – Летен винен фестивал 4 х 4 Южен Сакар
  • 2 септември – Есенен винен фестивал 4 х 4 Южен Сакар
  • 9 декември – Зимен винен фестивал 4 х 4 Южен Сакар

А за тези, които са пропуснали фестовете през 2022 г, споделяме снимки, за да ви вдъхновим и да не допуснете същата грешка и тази година. 

  

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *