fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

През октомври ще празнуваме българското вино с цели четири двудневни градски винени фестивала!

През октомври ще празнуваме българското вино с цели четири двудневни градски винени фестивала!

Blog thumbnail

Предстои един голям винен празник, с който изразяваме уважението си към вековните винени традиции в страната ни и към модерното българско винарство, което за наша обща радост е в постоянен възход.

За четвърта поредна година Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира от края на месец септември и през октомври 2023 г. Международен ден на мавруда. Ежегодното винено събитие допринася значително за популяризирането на българското вино и винения туризъм както сред местните така и сред чуждестранните потребители.

Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и иконични български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, чиито стремеж е да подбуди сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да представи качествата на българските местни сортове, да открои хармонията между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България. Събитието вече за четвърта година ще демонстрира потенциала на българското вино.

Какво да очакваме?

Тази година Международният ден на мавруда се празнува у нас с цели четири двудневни градски винени фестивала. 

  • Urban Wine Fest София е първи в поредицата събития, на 30 септември и 1 октомври 2023 – събота и неделя. Мястото е столичното Ларго
  • Urban Wine Fest Велико Търново ще зарадва за пръв път всички винени хора и винолюбители в района на старата столица през следващия уикенд, на 7 и 8 октомври, в красивия хан Хаджи Николи.
  • Urban Wine Fest Варна ще е в петък и събота, на 13 и 14 октомври 2023, в ReBonkers – историческия културен бункер на морската столица.
  • Urban Wine Fest Пловдив предстои на 21 и 22 октомври и ще предложи много вино и добро настроение на Площад Централен в Тракийската ни столица.

Организаторите са подбрали представителна селекция от вина за събитията, които ще се предлагат активно на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка.

Основният подбор от вина за четирите фестивала включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България. Ще има представители на  пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални. Особено интересно е, че ще може да опитате вина от общо 17 български сорта!

Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат неповторимостта и индивидуалността на виното ѝ и спомагат за успешното му налагане на световната винена карта.

Във всеки от фестивалите към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби. С това общо на всяко от събитията винените любители ще имат възможност да дегустират над 40 вина, професионално представени от екипа експерти на БАВП.

Освен изключително интересни вина, двудневните фестивали предлагат вкусна храна, а също и музикална програма с талантливи изпълнители – една истински прекрасна атмосфера!

Входът е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Столична Община, Община Пловдив, Община Велико Търново и Община Варна.

Международният ден на мавруда 2023 се реализира с подкрепата на MasterCard, HERTI, Печатница Дъга и Девин ЕАД – Изворна и Минерална вода.

Сподели с приятели!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *