Вина от старата школа край Велико Търново
Можем ли да свържем дестинацията Велико Търново с винен туризъм? Освен с всички свои културни и природни очарования, районът около града вече привлича и търсачите на качествени вина, жадни за тайните на винопроизводството по тези земи.
И тъй като знанието и за нас е приоритет, се отправихме към едно старо училище в района. Но не какво да е, а училище, превърнато във винарска изба с дегустационна зала. Вината и енологът познаваме добре и не веднъж са ни впечатлявали – ето защо знаем, че пътят до Винарска изба Ялово в с. Ялово ще си заслужава.
Винен път Велико Търново
Дори и да не бяхме тръгнали на винен тур в региона, то табелата с винен цвят и надпис “Welcome wine road Veliko Tarnovo” би ни накарала да се отбием от главния път.
Още в началото на град Килифарево минаваме покрай малък лозов масив, а табела от врачански камък анонсира, че е именно на винарна Ялово. Лозята са млади – 10 дка, а сортовете са Димят, Памид, Гъмза, Рубин и Шардоне. По-късно, по време на тура в избата разбираме, че се планира отглеждане на загубените местните сортове Кокорко, Варненски мавруд, Виненка и Черна Яплъджа. Докато тези лозя влезнат в плододаване, винарите купуват грозде от подбрани гроздопроизводители.
Още входът на винарската изба загатва, че изкуството тук е на почит. Картините, скулптурите, интериорният дизайн в и извън избата, към всеки детайл местният автор Дамян Бумбалов е подходил тематично, с любов към виното и женската красота. Впечатляващо!
Старото училище
Масивната каменна сграда, в която се помещава винарна Ялово е всъщност бивше училище, построено в началото на XX век с дарения от жителите на селото. Обезлюдяването на селото през 50-те години води до затварянето на вратите му, а сградата е прехвърлена на Гражданска защита. През 2014 новите собственици – енологът Димитър Димов и визионерът Антон Танев го превръщат във винарска изба, с общата цел да произвеждат качествени занаятчийски вина, да възродят стари местни сортове и да развиват винен туризъм.
Нашето посещение ще бъде в компанията на Митко, който е трето поколение винар и израства с нагледни впечатления. Влюбен във виноправенето, завършва във Франция лозарство, винарство и икономика на лозаро-винарския бранш и се завръща в България, за да създава вина със свой собствен стил и почерк.
Производствена прецизност
Основното производство е настанено в пристройка към основната сграда, в което са поместени съдовете за ферментация и съхранение и друга техника. Производството е малко, 20-30000 бутилки, с гравитачно изсипване на гроздето в съдовете и максимално щадящи механични обработки. Митко с усмивка ни разказва как по време на гроздобер някои от съоръженията са почти на милиметри един от друг и как е пригодил други, за да намери повече функционалност в малката винарна. Тази прецизност, детайлност и търпение ще “прочетем” по-късно и във вината му.
Архитектурата на каменната сграда на училището е съхранена, дори арката в театралната зала е запазена. Няколко класни стаи са превърнати в зала за отлежаване на вината в бъчви, други в дегустационна зала, салонът и театрална зала в семинарна такава с old school мебели, избрани от стария радиозавод във Велико Търново, а учителската стая е вече лаборатория.
Old school дегустация
Време е да опитаме вината в дегустационната им зала, която може да посрещне около 15 човека на големия бар и на малки маси, а бар столовете, наподобяващи тапи за шампанско, ни подсказват, че welcome drink-ът ще е именно пенливо вино. Първата реколта естествено пенливо вино по класическия метод Methode Champenoise е през 2009 г, направено във Винпром Лясковец, където бащата на Митко Димов е бил дългогодишен винар. Това вино е вече изчерпано, затова стартираме с вино, направено по една по-стара технология дори и от шампанското, т.нар. Pét-Nat от Пино ноар, Впечатлява ни със своя малинов аромат, приятна игривост, балансирани киселини и послевкус на кисел плод. Очакваме скоро да излезе на пазара и пенлив Димят от 2019 реколта.
С всеки детайл започваме да нареждаме пъзела на концепцията за новия им бранд Old school wines. В началото е интересът към възраждането на старите местни почти загубени сортове, от които преди години са се произвеждали прекрасни вина, последвано от сградата на старото училище, в което се помещава избата, добавяме и древния Method Ascentrale за пенливи вина…. И започваме да виждаме целия образ на винарната.
Още с базовата им серия вина се доближаваме до финала. Град Килифарево, освен като известен пепиниерски център, се е прославил и с качествените си гайтани, които били толкова умело усукани, че изразът “Усукано по килифарски” е станало израз на качество. Днес “Засукано” е името на базовата серия вина на избата, напомняща за един загубен местен поминък, но все още известен с неподражаемото си изпълнение. Опитваме купажа Червен мискет х Ркацители 2021, известен ни преди години като техния Асамблаж (от фр. смесване на сортове на етап грозде). Още едно парче към пъзела – виното е направено без добавка на сулфити. Носът му е сладък, с тревисти и деликатни цветисти аромати. Елегантно вино за всеки ден.
Погледът ни се спира на Совиньон блан Кюве 2019 и проявяваме любопитство как този сорт, който не сме свикнали често да консумираме от по-стара реколта. Бутилковото му развитие се разкрива в комплексен нос с аромати като восък, жасмин, лека петролност, но усещаме и характерните за сорта зелена трева и босилек. Постигнат е отличен баланс между восъчната текстура, високата киселинност и интензивните вкусови аромати. Има потенциал за още няколко години в бутилка, така че не се чудете дали да го добавите в енотеката си.
А и от следващата реколти Совиньонът ще бъде в по-високата серия вина (Златни ръце), така че и “сделката” с 2019 сега е доста добра. Опитваме и реколта 2021 (все още небутилирана), която първоначално проявява скромност, но разкрива след кратък престой в чашата красив минерален нос с нотки на коприва и трева.
С Шардоне Златни ръце 2019 дегустацията става още по-интересна. Виното е с плътен лимонов цвят, носът е интензивен и многопластов с аромати на лимон, пролетни дръвчета, бъз, ананас, сметана, бриош и дъб. Тялото е средно и мазновато, с отличен баланс между вкусовете и свежестта. Може да отлежава още 5-6 години.
След свежото и пивко розе от Рубин и Пино ноар 2021 преминаваме и към червените вина. Рубин без грим 2020 още на нос започва да ни изтригува, освен с плодови и с цветисти нотики, подсказващи въглекиселата ферментация, през която е преминало виното. Рядко срещаме този подход особено при рубина, който по-често влиза в резерви. Тялото е средно, на небцето се усещат череша, препечена коричка и риган, а финалът е хербален.
Рубин Резерва 2018 има типично южен характер. Плътен гранатов цвят, интензивен аромат на зрял черен плод, женско биле, мента, землисти тонове и пушено месо. Тялото е плътно с велурени танини. Мерло Гранд Резерва 2018 е от Сухиндол от лозе с надморска височина от около 400 м. Развива се 2 години в две различни бъчви. Цветът е гранатов със среден интензитет. Носът – интензивен и пиперлив, долавят се евкалипт, смола, зряла слива и желязо. Обло тяло с кадифени танини и дълъг финал. Вино с потенциал за отлежаване още 7-8 години.
Дегустацията, която направихме в Ялово беше разнообразна и обогатяваща. Срещнахме както отлично изпълнение на класическите стилове, така и леки провокации. Точният баланс, който ни кара да мислим, че ще се върнем отново тук. Не ни е трудно да Ви препоръчаме тази дестинация и заради престоя в красивия и творчески град Велико Търново.
Престой във Велико Търново
Отседнахме в Park Hotel RAYA Garden, който се намира само на 5 минути с кола от центъра на Велико Търново. Може да се придвижвате с такси без да се тревожите къде ще паркирате по очарователните, но все пак стръмни и тесни улички на града и в края на наситения ден да се насладим на спокойствието във външната градина на ресторанта с красива гледка към града. Тук може да завършите винената си обиколка с вкусна храна и местни вина, а ако не сте имали шанса да посетите винарна Ялово, може да дегустирате вината им в хотела с предварителна резервация. Ако компанията Ви има разностранни интереси, в парка на хотела ще намерите различни занимания – детски кът, езеро за спортен риболов и мини футбол.
Щастливи сме, че най-после стигнахме до тази винена дестинация и отнесохме със себе си не само бутилки вино, но и толкова много зареждащи спомени. Пожелаваме Ви това винено преживяване възможно най-скоро!
Подарете си и Вие такава винена почивка: