fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Вина от старата школа край Велико Търново

Вина от старата школа край Велико Търново

Blog thumbnail

Вина от старата школа край Велико Търново

Можем ли да свържем дестинацията Велико Търново с винен туризъм? Освен с всички свои културни и природни очарования, районът около града  вече привлича и търсачите на качествени вина, жадни за тайните на винопроизводството по тези земи. 

И тъй като знанието и за нас е приоритет, се отправихме към едно старо училище в района. Но не какво да е, а училище, превърнато във винарска изба с дегустационна зала. Вината и енологът познаваме добре и не веднъж са ни впечатлявали – ето защо знаем, че пътят до Винарска изба Ялово в с. Ялово ще си заслужава.

Винен път Велико Търново

Дори и да не бяхме тръгнали на винен тур в региона, то табелата с винен цвят и надпис “Welcome wine road Veliko Tarnovo” би ни накарала да се отбием от главния път. 

Още в началото на град Килифарево минаваме покрай малък лозов масив, а табела от врачански камък анонсира, че е именно на винарна Ялово. Лозята са млади – 10 дка, а сортовете са Димят, Памид, Гъмза, Рубин и Шардоне. По-късно, по време на тура в избата разбираме, че се планира отглеждане на загубените местните сортове Кокорко, Варненски мавруд, Виненка и Черна Яплъджа. Докато тези лозя влезнат в плододаване, винарите купуват грозде от подбрани гроздопроизводители. 

old school wines

Още входът на винарската изба загатва, че изкуството тук е на почит. Картините, скулптурите, интериорният дизайн в и извън избата, към всеки детайл местният автор Дамян Бумбалов  е подходил тематично, с любов към виното и женската красота. Впечатляващо!

Старото училище

Масивната каменна сграда, в която се помещава винарна Ялово е всъщност бивше училище, построено в началото на XX век с дарения от жителите на селото. Обезлюдяването на селото през 50-те години води до затварянето на вратите му, а сградата е прехвърлена на Гражданска защита. През 2014 новите собственици – енологът Димитър Димов и визионерът Антон Танев го превръщат във винарска изба, с общата цел да произвеждат качествени занаятчийски вина, да възродят стари местни сортове и да развиват винен туризъм. 

old school

Нашето посещение ще бъде в компанията на Митко, който е трето поколение винар и израства с нагледни впечатления. Влюбен във виноправенето, завършва във Франция лозарство, винарство и икономика на лозаро-винарския бранш и се завръща в България, за да създава вина със свой собствен стил и почерк.

Производствена прецизност

Основното производство е настанено в пристройка към основната сграда, в което са поместени съдовете за ферментация и съхранение и друга техника. Производството е малко, 20-30000 бутилки, с гравитачно изсипване на гроздето в съдовете и максимално щадящи механични обработки. Митко с усмивка ни разказва как по време на гроздобер някои от съоръженията са почти на милиметри един от друг и как е пригодил други, за да намери повече функционалност в малката винарна. Тази прецизност, детайлност и търпение ще “прочетем” по-късно и във вината му. 

Архитектурата на каменната сграда на училището е съхранена, дори арката в театралната зала е запазена. Няколко класни стаи са превърнати в зала за отлежаване на вината в бъчви, други в дегустационна зала, салонът и театрална зала в семинарна такава с old school мебели, избрани от стария радиозавод във Велико Търново, а учителската стая е вече лаборатория. 

Old school дегустация

Време е да опитаме вината в дегустационната им зала, която може да посрещне около 15 човека на големия бар и на малки маси, а бар столовете, наподобяващи тапи за шампанско, ни подсказват, че welcome drink-ът ще е именно пенливо вино. Първата реколта естествено пенливо вино по класическия метод Methode Champenoise е през 2009 г, направено във Винпром Лясковец, където бащата на Митко Димов е бил дългогодишен винар. Това вино е вече изчерпано, затова стартираме с вино, направено по една по-стара технология дори и от шампанското, т.нар. Pét-Nat от Пино ноар,  Впечатлява ни със своя малинов аромат, приятна игривост,  балансирани киселини и послевкус на кисел плод. Очакваме скоро да излезе на пазара и пенлив Димят от 2019 реколта. 

С всеки детайл започваме да нареждаме пъзела на концепцията за новия им бранд Old school wines. В началото е интересът към възраждането на старите местни почти загубени сортове, от които преди години са се произвеждали прекрасни вина, последвано от сградата на старото училище, в което се помещава избата, добавяме и древния Method Ascentrale за пенливи вина…. И започваме да виждаме целия образ на винарната.  

Още с базовата им серия вина се доближаваме до финала. Град Килифарево, освен като известен пепиниерски център, се е прославил и с качествените си гайтани, които били толкова умело усукани, че изразът “Усукано по килифарски” е станало израз на качество. Днес “Засукано” е името на базовата серия вина на избата, напомняща за един загубен местен поминък, но все още известен с неподражаемото си изпълнение. Опитваме купажа Червен мискет х Ркацители 2021, известен ни преди години като техния Асамблаж (от фр. смесване на сортове на етап грозде). Още едно парче към пъзела – виното е направено без добавка на сулфити. Носът му е сладък, с тревисти и деликатни цветисти аромати. Елегантно вино за всеки ден.  

Погледът ни се спира на Совиньон блан Кюве 2019 и проявяваме любопитство как този сорт, който не сме свикнали често да консумираме от по-стара реколта. Бутилковото му развитие се разкрива в комплексен нос с аромати като восък, жасмин, лека петролност, но усещаме и характерните за сорта зелена трева и босилек. Постигнат е отличен баланс между восъчната текстура, високата киселинност и интензивните вкусови аромати. Има потенциал за още няколко години в бутилка, така че не се чудете дали да го добавите в енотеката си. 

А и от следващата реколти Совиньонът ще бъде в по-високата серия вина (Златни ръце), така че и “сделката” с 2019 сега е доста добра. Опитваме и реколта 2021 (все още небутилирана), която първоначално проявява скромност, но разкрива след кратък престой в чашата красив минерален нос с нотки на коприва и трева. 

С Шардоне Златни ръце 2019 дегустацията става още по-интересна. Виното е с плътен лимонов цвят, носът е интензивен и многопластов с аромати на лимон, пролетни дръвчета, бъз, ананас, сметана,  бриош и дъб. Тялото е средно и мазновато, с отличен баланс между вкусовете и свежестта. Може да отлежава още 5-6 години. 

След свежото и пивко розе от Рубин и Пино ноар 2021 преминаваме и към червените вина. Рубин без грим 2020 още на нос започва да ни изтригува, освен с плодови и с цветисти нотики, подсказващи въглекиселата ферментация, през която е преминало виното. Рядко срещаме този подход особено при рубина, който по-често влиза в резерви. Тялото е средно, на небцето се усещат череша, препечена коричка и риган, а финалът е хербален.

Рубин Резерва 2018 има типично южен характер. Плътен гранатов цвят, интензивен аромат на зрял черен плод, женско биле, мента, землисти тонове и пушено месо. Тялото е плътно с велурени танини. Мерло Гранд Резерва 2018 е от Сухиндол от лозе с надморска височина от около 400 м. Развива се 2 години в две различни бъчви. Цветът е гранатов със среден интензитет. Носът – интензивен и пиперлив, долавят се евкалипт, смола, зряла слива и желязо. Обло тяло с кадифени танини и дълъг финал. Вино с потенциал за отлежаване още 7-8 години.     

Дегустацията, която направихме в Ялово беше разнообразна и обогатяваща. Срещнахме както отлично изпълнение на класическите стилове, така и леки провокации. Точният баланс, който ни кара да мислим, че ще се върнем отново тук. Не ни е трудно да Ви препоръчаме тази дестинация и заради престоя в красивия и творчески град Велико Търново.

Престой във Велико Търново

Отседнахме в Park Hotel RAYA Garden, който се намира само на 5 минути с кола от центъра на Велико Търново. Може да се придвижвате с такси без да се тревожите къде ще паркирате по очарователните, но все пак стръмни и тесни улички на града и в края на наситения ден да се насладим на спокойствието във външната градина на ресторанта с красива гледка към града. Тук може да завършите винената си обиколка с вкусна храна и местни вина, а ако не сте имали шанса да посетите винарна Ялово, може да дегустирате вината им в хотела с предварителна резервация. Ако компанията Ви има разностранни интереси, в парка на хотела ще намерите различни занимания – детски кът, езеро за спортен риболов и мини футбол. 

Щастливи сме, че най-после стигнахме до тази винена дестинация и отнесохме със себе си не само бутилки вино, но и толкова много зареждащи спомени. Пожелаваме Ви това винено преживяване възможно най-скоро!

Подарете си и Вие такава винена почивка:

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *