fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

На планински и винен туризъм край Пловдив

На планински и винен туризъм край Пловдив

Blog thumbnail

Виненият  туризъм е толкова симпатичен, че може да се впише във всяка компания – тази, на любителите на планината, не прави изключение.

Ако сте край Пловдив през юли или август, тепетата няма да ви спасят от жегите, затова да помислим за нещо разхлаждащо, но не само в чашата. Възможно е за един ден да влезете в пещера, да похапнете вкусно, да се разходите около язовир, да видите крепост и разбира се накрая да си заредите с вино от близката изба. Звучи амбициозно, но е напълно реализуемо. Как?

Сутринта  поемате към гр. Пещера.  Малко след града има отбивка за пещера Снежанка. Може да оставите колата на паркинга на няколко метра след отбивката или да продължите още 2 км нагоре с кола и 1 км по планинска пътека. Ние избираме да извървим целия път пеша, но се оказва че тези 2 км не са никак за подценяване, ако не сте във форма.

peshtera-snejanka
Към пещера „Снежанка“

Когато влезете в гората прохладата и окуражителните табели дават сили за още 20 – 30 мин. преход нагоре. Влизайки в пещерата те облива приятна хладина от 8-9 градуса, така че си носете връхна дреха. Тази прохлада тъкмо започва да събужда спомени за хубаво червено вино от Мавруд и водачът започва беседата си „Тук са живели бесите, чийто бог е Дионис – богът на виното.“ Останалото ще ви оставя да чуете сами. Само ще вметна, че има забава за децата и малко сексистки шеги за възрастните.  Обиколката трае около 20-30 мин. Работното време за посещения е от 9:30 до 17:15 ч. през летния сезон (1 април – 30 септември) и от 10:00 до 16:00 през зимния сезон (1 октомври – 31 март). Часовете за посещение са: 10:15; 11:15; 12:15; 13:15; 14:15; 15:15; 16:15; 17:15.

 

планински и винен туризъм край Пловдив
Пещера Снежанка

След  пещерата може да карате още 20 мин към гр. Батак да обядвате в града или да си направите пикник край яз. Батак. Пътят към Дъното ( първата отбивка в дясно, преди курорта Цигов чарк) е изключително живописен. Ако предпочетете да нощувате тук може да покарате каяк от Еко къмпинг  Батак. А ако гледката  от брега  на язовира е била достатъчна, може да поемете обратно към Пещера и да посетите крепостта Перистера. Според археолозите тя датира от 4 век пр. Хр. и на същото място е имало древно тракийско селище. Лесно ще я намерите, вижда се дори от централния път на гр. Пещера.

batak-qzovir
Язовир Батак

След толкова спорт, природа и история идва момент за истинска почивка. Може да си изберете някоя от избите, които са в Родопската яка, покрай която минава пътя на обратно от Пещера към Пловдив. В село Брестовица се намират няколко изби. В Тодоров (контакти тук), може и да вечеряте и да отседнете. Ако сте съкратили част от програмата по-горе и имате сили и време, ви препоръчвам да се разходите до парк-лозето на вила Юстина (контакти тук), с. Устина и след това да дегустирате няколко вина в компанията на Краси, технолог и винен гид. И разбира се да заредите багажника с вино на тръгване. И за двете места е необходима предварителна резервация.

Todorof
Винарска изба Todoroff
Villa Yustina
Вила Юстина

Ако идеята за вино и планина ви привлича, но не искате да мислите за организация и шофиране, пишете ни и ще  намерим подходящия винен тур за вас.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Абонирайте се за най-новите предложения и статии тук.

 

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *