fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Medi Valley, Долината на Струма

Medi Valley, Долината на Струма

Thumbnail

Ако сте се запътили към Рилския манастир или към Гърция, или пък на някъде другаде в Долината на Струма, отбележете си обезатено с. Смочево. Не заради самото село,  дано не ми се обидят тези, които са от там, а заради винарската изба „Меди Валей” разположена край него. Всъщност не ви е нужна друга крайна дестинация, защото може и да не стигнете до нея. Прекарването във винарната е толкова приятно, че няма да се усетите как лети времето,  от дума на дума и от дегустация на дегустация в компаният на Роси, винения гид на винарната. Така се случи и с нас, тъй като бяхме планирали да посетим и Рилския манастир, но стигнахме до него малко преди да затвори. Което също беше интересно преживяване, защото без навалицата от туристи, по-лесно може човек да усети силата на това място.

medi-valley-winetours (17)

Ако вече сте опитали вината на избата, сигурно те са ви заинтригували достатъчно и ви е нужен само точния адрес и свободно време, за да се решите да посетите винарната. Но все пак, ако ви трябва още информация за винарната, ще се опитам да ви разкажа малко от това, което видяхме и научихме.

„Меди валей” е създадена през 2007 г.  Сградата е модерна и напълно оборудвана за извършване на пълния цикъл на производство – от помещението за  първично винопроизводство, отделение за съхранение, обработка и стабилизация на вината, физико – химична лаборатория, цеха за бутилиране,  до изба за стареене на вината в дъбови бъчви и отделение за отлежаване на бутилирани вина преди реализацията им .

medi-valley-winetours (6)

medi-valley-winetours (11)

medi-valley-winetours (9)

 

Разполага и с прекрасна  дегустационната зала.

medi-valley-winetours (23)

medi-valley-winetours (19)

medi-valley-winetours (20)

 

Винарната разполага с 420 дка собствени лозови масиви  засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Мерло, Каберне Совиньон и др.

Тероарът предразполага отглеждане  както на червени, така и на бели сортове.  Лозята се наминат на 630м надморска височина. Почвите са алувиално-ливадни и канелени горски и съдържат дребни карбонови частици, които спомагат за естествения дренаж на почвата.  За почвите може и да не запомните,  но си отбележете (особено ако сте изявен като ценител на виното в компанията ви) , че лозята са с югозападно изложение, защото все ще се намери някой многознайко в групата, който да зададе въпроса „ Това вино от лозе на какъв склон идва- източен или западен?” и да ви гледа със закачлив поглед,  все едно ви е прецакал.

Но да не прекалявам с шеговития тон, все пак зад вината на „Меди Валей” стои сериозна работа и обмисляне на всеки детайл от цикъла на производство.  След като опитах вината не си го представям по друг начин.  И както казва Мишел Ролан в книгата си, „нека оставим магията на поетите, а вината на енолозите”.  С тях в „Меди Валей” се е заел инж. Стойчо Стоев, който освен главен енолог е и управител на винарната.

medi-valley-winetours (4)

 

Че магия във виното има, има, но тя за нас започва с дегустацията.

medi-valley-winetours (27)

Първото вино е Вионие от серията eXentric, 2013г.  – изключително приятно вино с аромат на ябълка, круша, дюля, бъз с много свеж цитрусов завършек на финала, приятни киселини, дълъг послевкус.

Второто вино е розе от серията A Good Year, 2013г. (Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд) : приятен нос на ягоди, сметана, мед, средни киселини и  средно обло тяло.

Третото вино е червено вино от Мавруд (70%) и Каберне Совиньон (30%) от серията A Good Year, 2013г. Усещат се зрели сини сливи, червени плодове, подправки, дим, мощни танини, средни киселини и приятен опушен завършек и дълъг послевкус.

Четвъртото вино е Мавруд от серията eXentric , 2013г. Гроздето за направата на това вино идва от едно единствено лозе край  с. Белащица, Пловдивско. Виното се характеризира със зрели плодове , опушени нотки, ванилия, приятно обло тяло, меки танини и дълъг послевкус.

Ако вече сте отбелязали в календара датата за посещение, не забравяйте и да предупредите за идването си на посочените тук координи.

 

 

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *