fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Малките големи в Сакар

Малките големи в Сакар

Thumbnail

Любовта към виното води много хора в Сакар. Поне през последните шест хиляди години тази малка планина между долините на Марица и Тунджа е събирала вдъхновението на поколения винари. Това ми го споделя Камен Коев, симпатичен мъж от Лясковец, озовал се в Сакар преди десетина години, воден от своето любопитство към перфектните тероари. Неусетно се влюбил и останал. Не само във виното, но и в съпругата си. Наскоро създал със свои приятели винарската изба „Вила Басареа“. Оттам започва моето винено приключение в малката голяма планина на виното Сакар.

Вила Басареа

„Вила Басареа“ е амбициозен проект, стартирал през 2014 г. Годишния капацитет на избата е 60 000 л. вино от сортовете Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Димят и Юни Блан. Масивите, от които се изкупува грозде, са стари и са разположени в землищата на селата Райкова могила и Маточина за белите сортове и Българин и Коларово за червените. Планира се засаждането и на собствени масиви, с което да се обогати портфолиото на избата със Сира, Шардоне и Вионие. Избата е отворена за дегустации с предварителна резервация. Намира се на удобно място в началото на Харманли, след отбивката на магистрала Марица, където се тръгва за Тополовград. Има малка зала за дегустации в самата производствена база, посрещат се гости и в нова механа до бензиностанцията на входа на Харманли. Двете места са в съседство. Табели все още няма, но се стига лесно дотам. Записвам тези неща, докато си бъбрим с Камен на чаша Димят, в комбинация с едно приказно биволско сирене от село Лешниково. Виното на избата е с марка „Вила Басареа“. Съдружниците са запалени по тракийската история, колекционират дребни артефакти, залагат много и на качествените местни храни в комбинация с техните вина. Очевидно умеят да се радват на живота, независимо от интензивната си работа. Мястото е задължителна спирка за вашия винен тур. ( контакти тук)

дегустация-тракийско вино
Дегустация на Димят във Вила Басареa
камен-тракийско вино
Камен Коев – технологът на Вила Басареа
тракийско вино
Дегустация сред бъчвите – Вила Басареа

биволско сирене от лешниково

Биволско сирене от село Лешниково

Винарска изба Братанови

Следващата ми дестинация в началото на Харманли е изба „Братанови“ (контакти). Табели няма, но питам и стигам бързо дотам. Избата е разположена в стара промишлена сграда, където се усеща благородния мирис на зряла плесен. Веднага замирисва на хубаво вино. Братанови са местна фамилия със стари традиции във винопроизводството. Говорим за историята на избата с Таня, която е снаха в семейството. Оказва се, че тя е израснала на лозя от малка, родена е в Харманли, но прекарва летата си в село Лъджа, квартал на Ивайловград, където също правят хубаво вино. Родът ѝ произхожда от Мала Азия. Явно няма случайни неща. Докато записвам важните неща, към нас се присъединява Иво Върбанов. Той е сред най-запалените винопроизводители в района, има собствени лозя в село Изворово, производството му е при Братанови, както и на „Еолис естейт“ от с. Малко Градище. Тези няколко малки изби са в основата на асоциацията на независимите лозаро-винари в България, в която вече членуват над две дузини изби от цялата страна. Идеята хрумва на Иво Върбанов, който по професия е пианист.

bratanovi-vino
Изба Братанови

„Изба Братанови“ произвежда всяка година 100 000 л. вино от собствени лозя. Първата реколта е през 2010 г. Лозята се намират в района на село Шишманово, сортовете са Мерло, Сира, Рубин, Каберне Фран, Тамянка и Шардоне. Купуват малки количества Мавруд от района на Капитан Андреево. В избата може да се организира дегустация, да се направи винен тур и сред лозята. Задължително се предлагат някои кулинарни деликатеси като ахчак или баница с щирник. Убеждавам се, че в района на Харманли хората са родени кулинари. Трябва да направите предварително своята резервация за посещение на избата. (за контакти тук)

Винарна Малката звезда

Продължавам пътешествието си към сърцето на винарски Сакар – село Коларово. Там има над 1000 хектара с лозя, сред един от най-добрите тероари в цяла Югоизточна Европа. На разклона към селото е разположена изба „Малката звезда“. Тя е популярна с качествените си червени вина, които печелят множество награди под марката „Енигма“. Бъбрим си с технолога на избата, който се оказва от село Крушаре, Сливенско. Съсед е на Станка Златева, между виното, споменаваме и борбата. В един момент го питам за старите местни сортове, които вече почти са изчезнали. Той с носталгия си спомня за Сливенската Шевка, за Червената Резекия. Все още по някой друг корен в старите лозя може да се намери от тях, но няма количества за производство. Избата е на кръстопът, не пропускайте да я посетите. Обадете се предварително за вашето посещение. (за контакти тук)

малката звезда
Винарна „Малката звезда“
Винарска изба Кастра Рубра

Продължавам към Коларово. В селото има две изби. По-голямата е „Кастра Рубра“, която изглежда нереално кацнала сред лозята на района. Има огромен потенциал, всичко вътре е стерилно и пригодено за масови производства. Има прекрасни условия за винени турове, но с предварителна резервация. Разглеждам, слушам и записвам. Накрая продължавам нататък.

кастра рубра-дегустация
Кастра Рубра – Зала за дегустация

кастра-рубра-импресия

Кастра Рубра

Шато Коларово

Искам да посетя и малката по размери „Шато Коларово“, в която обаче има естествения мирис на благородна плесен, а технолога се оказва симпатична жена, която с радост споделя историята на живота си. Родена е в Шабла, но се озовава покрай работата си с виното в района на Сакар. По фамилия е Коева, съпруга на първия ми домакин Камен в „Тракийско вино“. Понякога любовта към виното споделя и съдби. Обадете се предварително, ако решите да посетите избата. (за контакти тук)

шато коларово
Шато Коларово
Шато Коларово (2)
Шато Коларово

Оставам с усещане за споделено винено безвремие. Остават ми още места за посещения в района на Сакар. Не съм опознал имена като „Санта Мария“ и „Балар“. Но винаги трябва да има поводи да се завръщащ, особено когато частица от сърцето ти остава някъде. Както се случва с малките големи винари в Сакар.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Абонирайте се за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *