fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

На гроздобер във Вила Мелник

На гроздобер във Вила Мелник

Blog thumbnail

Виненият турист се отличава с това, че е достатъчно щур, за да зареже комфорта на дома и да потегли към някоя изба само заради гъделичкащото любопитство как и къде е направено онова невероятно вино, което е опитал вчера. А някои даже стигат и по-далеч. Решават да са част от процеса на производството му като запретнат ръкави в гроздобера и първите етапи от приема на гроздето в избата.

Вила Мелник, освен че е отворена за посетители още от създаването си през 2013г,  предлага и тази възможност за най-големите ентусиасти – да бъдат част от най-вълнуващият момент през годината – гроздоберът. Във Вила Мелник той започва още от средата на август със сортовете Шардоне, Вионие и Совиньон Блан и продължава до към края на октомври последователно с  Пино Ноар, Санджиовезе, Мерло, Сира, Мелник 55 (Ранна Мелнишка Лоза), и накрая Каберне Совиньон, Широка Мелнишка Лоза и Мавруд. Тук гроздоберът стартира най-рано, тъй като Долината на Струма е най-топлият от всички винени региони в страната. Ако се включите, ще научите например, че тук някои бели сортове се берат на няколко ръце – първата ръка за свежест, а втората след 1-2 седмици за повече зрялост. Това придава повече комплексност на вината, разказват собствениците семейство Зикатанови. Те лично посрещат гости целогодишно, но по време на гроздобера, ще ви поканят и да си откъснете десертно грозде от лозята в непосредствена близост до избата, както и да опитате прясно изстискан гроздов сок. Ако до сега сте се чудили как да тръгнете с деца на винен туризъм, това е решението. Ножици и кошници ще има за всички. С оглед на безопасността е добре най-малките гроздоберачи да се включат само в началото на редовете до масивите точно пред входа на избата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вила Мелник (www.villamelnik.com) дава възможност и на вино любителите с по-сериозни намерения да се включат в бригадата по брането на виненото грозде. Но не забравяйте, че това е сериозна физическа работа. Започва на изгрев слънце и приключва към 11ч. Разбира се може да се включите само за част от това време. Ще получите ножици, ръкавици и шапки за слънце и най-вече ценни знания за това как се бере гроздето и как се организира работата на полето, какви са разликите между отделните сортовете и защо е добре да се бере в малки касетки. Ако никога не сте се докосвали до този момент само си представете –  изгревът над лозята, красивите гледки, шума на тракторчето и приказките на гроздоберачите. Разнообразна компания също няма да ви липсва. Всяка година пристигат доброволци от различни краища на света, за да са част от кампанията и емоцията, която се завихря на лозето, в избата, а после и в чашите. Повече информация може да получите на 0884/ 840 320 и office@villamelnik.com.

villa-melnik-harvest-1

За много винарски изби този период от годината е затворен за посещение, така че се възползвайте от това предизвикателство на Вила Мелник. А и е доста по-интересно да видим част от оборудването в действие, отколкото да ни разказват как се сортира гроздето или как се пълнят съдовете с вино. Добре е да се обадите предварително, защото гроздоберът се определя от времето и валежите в региона и датите за стартирането му може да се променят според това.

Villa Melnik-harvest-2

Не забравяйте удобните обувки, вода и нещо за хапване!

 Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Абонирайте се за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *