Това е мястото, където утвърдени български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и опита си на свои колеги. Основната цел на форума е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи, нови знания и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията. Същевременно GastronomiX популяризира българската висша кухня, вече утвърдените български шеф-готвачи и водещите български ресторанти.
Събитието ще се състои в Интер Експо Център в интервала 8-11 ноември, в последния ден на GastronomiX, 11 ноември, събота, ще поговорим за храната и виното на WiFo!
WiFo e форум за вино (wine) и храна (food). Форматът е подобен на TED – представят се кратко и ясно интересни идеи и лични истории. Предназначен е и за любители, и за професионалисти – хора, за които храната и качествените напитки са вековна култура и акт на творчество, общуване и ритуал, екологично и социално предизвикателство.
Пълна програма на събитието:
GASTRONOMIX 2017: ПРОГРАМАТА
8 – 11 ноември, Интер Експо Център София, СИХРЕ, зала 6
8 ноември, сряда
16:00 – 16:30 Официално откриване
16:30 – 17:15 Пресконференция и брифинг за Bocuse d´Or
17:30 – 18:00 Коктейл
9 ноември, четвъртък
Bocuse d’Or България
9:00 – 16:30 Bocuse d´Or, състезание
17:00 – 18:00 Bocuse d´Or, награждаване
GastronomiX Pro
10:30 – 12:00 д-р Джон Дънинг, бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и настоящ преподавател в Sheffield Hallam University, Великобритания
Ресторантите и обслужването – ретроспектива и бъдещи тенденции
12:30 – 14:30 Светозар Георгиев, готвач в ресторант Auberge d’Hermance в Женева с една звезда от Мишлен
Идеи и техники за приготвяне на различни ястия и степени в менюто от едни и същи сезонни продукти
14:30 – 16:00 Георги Бойковски, шеф-готвач на ресторант „Космос“ в София
Новата българска кухня със старите български продукти: предимствата и плодовете на родния тероар
10 ноември, петък GastronomiX PRO
Майсторски класове
10:30 – 12:00 Ян Сминк, ресторант Librije, Холандия
Дванайсет хапки: техники от висшата кухня
12:30 – 14:00 Ивайло Димитров, шеф-готвач на ресторант „Опиум“ в Русе
Класически и модерни ястия от дунавската регионална кухня
14:30 – 16:00 Милен Панев, Милен Златев и Владимир Тодоров
Файн дайнинг техники
16:30 – 18:00 Ради Стамболов и Боби Екзархов,
Трансформации: шоколад
Демонстрации
11:30 – Délicieux – гъши дроб и патешки деликатеси – Димо Димов
13:30 – Kikoman – ВК Комерсиал – Петър Николов
15:30 – Robusta – машини за сухо зреене на месо – Борислав Асенов
11 ноември WiFo
10:00 – 12:00 Първа част: Димитър Николов (Багри), Юлия Костадинова (DiVino), Иван Илчев (Casa Kakau) и Десислава Димитрова (Slow Food)
12:00 – 13:00 Обявяване на наградите на Метро в конкурса „Храната и градът“
13:30 – 15:30 Втора част: Милица Зикатанова (Вила Мелник), Кристин Милнър (Sofia Restaurant Week), Марин Маринов (WineLovers, Габрово), Петър Стоянович