fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема

Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема

Blog thumbnail

И през тази година Divino.Taste предлага интересна програма от свободни лекции, които са достъпни за посетителите закупили билет за изложението.

От 15.30часа на 21 ноември ще бъде представен престижният конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Домакин на 23-ото издание ще бъде Пловдив, който ще посрещне над 300 от най-големите имена в света на виното през месец май 2016 година. Конкурсът е известен с това, че от 2006 година насам обикаля различни градове в различни държави из Стария континент и събира едно от най-големите и сериозни винени журита в света.

От 12.00 часа на 22 ноември един от най-изявените винени експерти у нас, Димитър Николов, ще представи предимствата на винения онлайн пазар с лекцията Apollowine.com reload – Пазарувай умно онлайн.

Какво представляват в действителност „дефектните” вина на Иво Върбанов, ще разкаже самият той с дегустация от 16.00 часа.

Освен презентациите на винена тема, програмата на 21 ноември, събота, съдържа три твърде различни, но изключително интересни лекции на тема кафе, сол и тероарно готвене.

За предизвикателството да си приготвим кафе у дома ще разкаже Йордан Дъбов, на 21 ноември, 12:30 часа, зала 3.1 на НДК

Йордан Дъбов е единственият у нас лицензиран кафе-инструктор и майстор бариста (бариста е човек, който професионално приготвя кафе) от Европейската асоциация за специално кафе (SCAE); международен съдия и член на журито на най-престижния конкурс в света на кафето, създател и собственик на първата българска пекарна за гурме кафе Dabov Specialty Coffe, съосновател на Асоциация на българските баристи.

Той носи не само дълбоките познания за кафето, но и емоцията – и то така, че умее да ги предава на хората. Зарежда слушателите със собствената си енергия и така ги заразява с идеята за доброто кафе.

Солта на живота

На 21 ноември, 14:00 часа, в зала 3.1 на НДК, Дияна Костовскаще представи традиционното солничарство в природния оазис Атанасовско езеро и ще разкаже за съкровището Соли за българското Цвете на солта (FleurdeSel)

Над 100 години в Атанасовско езеро край Бургас се произвежда сол чрез изпарение на морска вода. Солодобивът тук е изцяло ръчен труд, изискващ физическа сила и свръхчовешка издръжливост за работа под палещите лъчи на слънцето.

Днес малко от нас се замислят за истинската стойност и ценността на солта като природен продукт, за дългия път, който изминава кристалчето сол от морската вода до нашата трапеза. В Атанасовско езеро се добиват три вида сол. Едната от тях е нерафинирана и носи нежното име Цвете на солта. Нежният ѝ розов цвят на кристалчетата се дължи на веществото бетакаротин, произведен от едноклетъчно водорасло Dunaliella и на солничното раче (артемия). Освен розовия си цвят, солта носи и аромат на море. За първи път Цвете на солта в България беше произведена през 2013 и все още се очаква на нашия пазар през 2015.

Дияна Костовска е експерт по устойчиво управление на природните ресурси. В момента ръководи изпълнението на проект Солта на Живота на Българска Фондация Биоразнообразие, финансиран по програма Лайф+ на Европейския съюз.

Тероарно готвене с Емил Минев

През последните три десетилетия станахме свидетели на различни революционни стилове и тенденции във висшата кухня – и сякаш всяко течение оставяше широка следа, върху която да се гради следващото, по-горно стъпало… В наши дни висшата кулинария отдава все по-дълбока почит към местния продукт идващ от района около нас, чист, с благороден произход, с ясно потекло, от малки ферми, изразяващ мястото и традициите – или тероара. Тази философия е свързана и с осъзнаване на социалната и екологична значимост на малките фермери за устойчивото развитие на районите.

Когато през 2005 Емил Минев създаде първото авангардно меню у нас в ресторант Талисман, още не знаехме колко голямо значение ще придобие понятието тероар в кулинарията. Като мислещ и вдъхновен кулинарен творец той е на крачка пред „вълната“ и още в петзвездния Shangri-La на Малдивите, където по-късно работи 2 години и половина като шеф-готвач, въвежда концепцията за тероарно готвене.

На 21 ноември, от 17:00 часа, в зала 3.1 на НДК, Емил Минев ще представи своето виждане за съвременната висша кухня и тероарното готвене.

Всичко за програмата на Divino.Taste 2015  тук

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *