fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Asti DOCG – сладката страна на пенлива Италия

Asti DOCG – сладката страна на пенлива Италия

Blog thumbnail

Asti DOCG е пенливо вино от Италия от района на Пиемонте. Сортът за него е Мускат Бианко ( Дребнозърнест Мускат), който по закон трябва да идва от някоя от провинциите: Асти, Алесандриа или Кунео (Asti, Alessandria, Cuneo). Мускат Бианко се счита за сорта с най-високо качество от всички мускатови, който има по-деликатни флорални и цветисти аромати.

Локации

Asti DOCG се прави в 53 общини в Пиемонте, като най-много е концентрацията на производство около Асти и Кунео (85 %), а останалите 15% идват от Александрия.

map-asti
Лозята се отглеждат по закон само на склонове, което прави механизацията по-сложна, но това придава на виното по-свежи нюанси на бели цветя, праскова и гроздови нотки. Виното е сладко с умерено алкохолно съдържание 7-9,5% , кремообразна пенливост (5-6 атмосфери) и средна киселинност. Със захари от 100 гр. на литър, Асти е най-сладкото от италианските пенливи вина. Методът на производство е „Метод Асти“.

Muscato d’Asti DOCG се използва за вина, които са получени само чрез една ферментация, която се спира, когато алкохолното съдържание достигне 4,5-5,5%. Виното има по-малко СО2 (1,7 атмосфери) и не се счита за пенливо. Произвежда се от малки производители и се приема за по-занаятчийски продукт за разлика от по-масовото Asti DOCG.
Годишното производство на Asti DOCG e 80 милиона бутилки. Водещи производители са Martini & Rossi, Gruppo Campari (Cinzano), Fratelli-Martini, Gancia.
Подходящо е за съчетание с плодови десерти.

moscato_cibo033
Снимка: www.astidocg.it

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *