fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Елзас в 10 любопитни факта

Елзас в 10 любопитни факта

Blog thumbnail

Климат

Елзас е най-сухият регион в цяла Франция (под 500 мм на година), тъй като Вогезката планина спира валежните облаци. Освен ниската влажност, липсата на облаци води до топли лета и слънчеви сухи есени. Всичко това спомага, макар и в северен регион, гроздето да достигне високи нива на захарите. Стръмните клонове на долината и източно, източно-южните изложения на лозята допринасят също за постигане на пълна зрялост в този регион. Тези благоприятни климатични условия предразполагат и биологично лозарство, което е широко разпространено в този регион.

Почви

Елзас се характеризира и със своята широкоспектърна стилистика от вина. Това се дължи на разнообразието от почви: от алувиални в ниските части на  планината Возж до гранит, варовикови, пясъчни, глинести и дори вулканични по склоновете.

Алзас почви, Domaine Zing-Hambrecht
Снимка от Domaine Zing Hambrecht

Етикет

За разлика от други апелации във Франция, тук сортовете се изписват традиционно на етикета. В този случай 100% трябва да е от сорта, а не както в други региони, където в повечето случаи е необходимо 85% да са от упоменатия сорт.

Апелации

Апелационната система в Елзас е сравнително опростена (за разлика то Бордо и Бургундия) и има само две апелации за тихи вина AOC Alsace и AOC Alsace Grand Cru и една за пенливи – AOC Crement d’Alsace. Поради това някои производители се опитват да разграничат различните качества на вината чрез изписване на термини като Reserve Personnelle и Cuvée Speciale, но тези названия нямат легален статус.

51 Grand Cru лозя

В Елзас има 51 Grand Cru лозя. Те трябва да изпълняват определени изисквания като максимален добив, зрялост на гроздето, и трябва да са само от един от 4-те разрешени сорта за Grand Cru: Ризлинг, Мускат, Гевюрцтраминер и Пино Гри.

Още се отглеждат в региона Пино Блан и Траминер, но те не могат да бъдат в категорията Grand Cru.

Riquewihr, Франция, Елзас
Лозя край село Риквир

Vendage Tardive /Sélection de Grains Nobles

Vendage Tardive и Sélection de Grains Nobles са други два термина, които могат да се срещнат (подобно на Прадикат категориите в Германия).  Vendange Tardive (в превод „късен гроздобер”) кореспондира на Auslese по отношение на захарите и зрялостта на гроздето по време на гроздобера. Vendange Tardive може да бъде само от 4-те благородни сорта (Ризлинг, Пино Гри, Гевюрцтраминер и Мускат). Гроздето се оставя леко да стафидизира на лозето като в някои случаи може да има и наличие на благородна плесен (Noble rot). Виното в тази категория може да бъде от сухо до полу-сладко, което е объркващо за потребителя, тъй като няма официални изисквания да се описва сладостта на етикета.

Sélection de Grains Nobles е категория, която се дава на вина, направени от грозде, достигнало още по-висока степен на сладост и зрялост от категорията Vendange Tardive. И тук е необходимо да се използват само един от 4-те благородни сорта за Елзас. Тази категория съответства на немската категория Beerenauslese. Освен всичко това, гроздето трябва да е засегнато от благородната плесен. Това концентрира захарите и ароматите в гроздето и следователно придава на полученото вино плътност и комплексност на ароматите. Вината в тази категория са винаги сладки. Не се получават всяка година и са в много малки количества.

 Елзаските бутилки и чаши

Бутилките в Елзас (Flutes d’Alsace) имат фина и издължена форма и са запазена „марка“ на региона.  Пропорциите на бутилката са регламентирани със закон. Типичните елзаски чаши (на снимката) също допринасят за идентичността на региона и допълват неговия чар.

Елзас бутилки вино
Domaine Hugel
Елзас чаши
Елзаски чаши

Елзаски фестивал

Бих ви препоръчала да посетите Елзас извън туристическия сезон, тъй като този регион е един от най-посещаваните в цяла Франция. През март и април е все още спокойно, но дойде ли май, юни, юли и август, малките селца се препълват с туристи. Само Риквир (Riquewihr) и Рибовил (Ribeauvillé) се посещавани от близо 2 милиона туристи на година. Звучи невероятно, но съм склонна да повярвам на тази информация, имайки предвид, колко красив и уникален е този регион. Именно туризма е този елемент, който значително помага на винопроизводителите в региона, които не са особено популярни извън Франция.

Ако все пак предпочитате по-оживения период на годината в Елзас, може да посетите региона и гр. Колмар по време на традиционния (от вече 70 години) фестивал: La Foire aux vin d’Alsace de Colmar. Тази година той ще се проведе от 27-ми юли до 5-ти август. (http://www.foire-colmar.com/fr)

Riquewihr, Франция
село Риквир

Сортове

Четирите основни сорта или още наричани „noble grapes“ са Гевюрцтраминер, Ризлинг, Мускат, Пино Гри.

Ризлингът е безспорен лидер и представлява 20% от всички лозя в Елзас (не само от 4-те благородни сорта). Той много добре изразява специфичните почви, което в случая на Елзас води до изключително разнообразие. Най-добрите примери от този регион са сухи вина с плътно тяло, средни нива на алкохола, висока киселинност и изразен минерален характер.

Гевюрцтраминерът се характеризира с интензивен аромат на подправки, личи, роза, сладки подправки. Има способността да дава плътни вина с богата и мазна текстура, средни, дори ниски киселини и висок алкохол. Тези вина са много подходящи за китайска или по-пикантна храна.

Най-добрите вина от сорта Пино Гри са плътни, интензивни и с висок алкохол. Те са по-слабо ароматни, но с по-богата структура от Гевюрцтраминера. Долавят се аромати на свежи и сушени плодове, опушени и медени нотки.

Мускатът е най-редкият сорт в Елзас. Заема около 3% от насажденията. Най-добрите вина са от Muscat Blanc à Petits Grains, но по-често се среща Muscat Ottonel, който дава повече реколта. Вината са сухи и с класическите мускатови нотки.

Кухня

„Нашите вина се съчетава чудесно с храната“. С това изречение почти във всяка изба започваха описанията на вината при посещението ми в региона. Със сигурност и в тази част на Франция ще откриете чудесни кулинарни традиции. Признавам си, след 6 години в страната, трябваше да се върна отново като турист в Елзас, за да опитам за пръв път така известната в България френска лучена супа. На юг, където прекарах повечето време, французите биха се намръщили, ако ги попитате за това ястие и дори ще отрекат, че го има. А и според тях Елзас не е във Франция. Но именно тези „разногласия“ придават този уникален и разнообразен лик на страната от север на юг. И все пак в Елзас може да опитате типичната лучена супа, тарт фламбе, киш Лорен, шукрут и много други.

тарт фламбе елзас

Елзас кухня
Ресторант в гр. Колмар

Заглавна снимка: Jean-Pierre Bellec, pixabay.com

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *