fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles

България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles

Blog thumbnail

Добрите новини никога не идват сами. Миналата година бяхме домакини на Concours Mondial de Bruxelles, а тази вече се нареждаме на 7 място по брой на спечелените медали, и което е още по-интересно на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали.

За конкурса

24-издание на Concours Mondial de Bruxelles тази година се проведе във Валядолид, Испания в началото на май. 9080 вина от 50 държави се състезаваха по време на „Световното по вино“, от които общо 2642 спечелиха медали ( 90 големи златни, 853 златни, 1699 сребърни). Най-много големи златни медала спечелиха страните Испания, Португалия, Франция и Италия.

58 медала

На България се присъждат общо 58 медала – 1 голям златен, 23 златни, 34 сребърни. 38 от медалите са за червено вино, 13 за бяло и 7 за розе. Допълнително България спечели 3 награди за органично и био вино. Най-много отличия за родината (46 медала) са извоювали производителите от Тракийската равнина. Преди 7-мото ни място се нареждат добре познатите Испания, Франция, Италия, Португалия, Чили и за изненада или не Китай, който вече започваме да свикваме да бъде в обсега да първите във винокласациите.

Първо място

Страната ни е на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали. С 58 спечелени медала от 146 мостри, процентът на успеваемост на страната ни е 39,73%.
„За трета поредна година България постига високи резултати в Конкурса“, коментира Меглена Михова, представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България. „Средната успеваемост е 29%, а успеваемостта на страната ни е около 40%. Това показва, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството“, допълва тя.

stat-Mondial

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени новини и приключения!
  • Абонирайте се за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *