fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

7 общи черти между виното и йогата

7 общи черти между виното и йогата

Thumbnail

Може да звучи странно да сравнявам алкохолна напитка с духовно учение, но в днешно време сме свидетели на какви ли не смесици и странни аналогии. А и тъй като йогата е  част от моя живот, нямаше как да не намеря повод да я включа в този блог под някаква винена форма. Оказва се също, че и голяма част от хората в йога клуба са любители на виното ( е, и на бирата понякога) и се замислих защо. Може би този факт се крие зад приликата между двете – йогата и виното.

Прилики между йога и вино:

  • И двете определено са за хора, които се стремят към личностно развитие и търсят обогатяване.
  • Йога и вино са „дисциплини”, които изискват постоянни тренировки и то с пълно съзнание и концентрация, за да постигаме усъвършенстване.
  • За виното казваме, че е божествена напитка , а йогата се стреми към божественото възвисение, божествената любов, божественият ум и съзнание.
  • Хармония и баланс са две думички често споменавани и при йогата и при описанието на вино. Баланс при виното имаме, когато има равновесие между отделните компоненти (захари, киселини, танини, алкохол, аромати). Балансът при виното не е задължително равнопоставеност на отделните съставки, а как те кореспондират помежду си. Балансът при йога е изучаване, намиране на равновесието и взаимовръзката между отделните части.
  • Йога е опознаване на тялото и събуждане на сетивата, а тренинга в дегустацията е опознаване на собствената ни сетивност чрез непрекъснато търсене на нещо ново и различно, чрез събуждане не спомените ни за определени аромати и вкусове. Стремежът към опознаване на новото изисква търпение да проумеем и научим нещо ново за виното, така че да може да му се насладим по-пълноценно. Търпение се изисква и при йогата, за да преодолеем ограниченията на тялото и ума, за да достигнем отвъд зададените ни предварително лимити или такива, които сами сме си наложили. Ограничение е и да опитваш едно и също нещо (или вино) заради комфорта на познатото и разбираемото.
  • Виното е напитка, чрез която не просто да стигнеш до еуфория, но по-важното е да изпиташ сензорна еуфория и удоволствие от консумацията. Йога е не просто серия от упражнения за ума и тялото, но е удоволствие от разкриването на непознати ни възможности и отново може да кажем, че тя предизвиква сензорна „еуфория”.
  • Тренировката йога е като глътка хубаво вино. Кара те да забравиш грижите от деня, да се усмихнеш, да се успокоиш и погледнеш с други очи на живота. Звучи като клише, но истината е, че и двете, и любовта към виното и йогата, и необходимостта ми от тях, ме карат да се чувствам добре.

 

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *