fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

5 начина да учим за виното

5 начина да учим за виното

Blog thumbnail

Един от най-големите мотиватори за промени в живота ни е началото на новата година. Щом вече четете този текст, вероятно виното фигурира под някаква форма в списъка ви „must do 2018“. Не е нужно думата учене да ви стряска. По време на курса ми в WSET Diploma level се оказа, за моя изненада, че голяма част от курсистите не бяха във винения бранш, а правиха това за хоби, с ясната идея, че виното ще си остане такова – просто хоби или тайно се надяваха, че един ден кариерата им ще ги отведе в нови посоки. Каквато и да е причината, никога не е късно да започнем да учим за виното. Хубавото е, че това учене винаги започва с много вълнение, любопитство, любов и е съпроводено с много приятни емоции.

1.Учене чрез пътуване

Разбира се най-приятният и емоционален начин за учене е чрез пътуване. Срещата с производители и технолози от различни краища на България и света може да ви даде много ценна информация и да онагледи това, което вече сте прочели в различни книги и специализирани учебници, списания или сайтове. Разходка из лозовите масиви ще ни даде яснота за изгледа и склона , редовото разстояние, вида и структурата на почвата, заобикалящата среда (реки, язовири, планини), вида формировка и друга информация. Разбира се, не е нужно да се интересувате в детайли от всичко това, но тази информация и нейното тълкуване ще ви даде по-добра яснота защо едни вина и региони са толкова различни от други. Влизането в избата отваря една нова глава от ученето – „Винопроизводство“. Тук ще проследите пътя на виното, процесите, през които преминава то, и какво е специфичното за всяка една винарска изба. Възползвайте се от случая да задавате много въпроси. Така се учи най-лесно. Когато сте в един винен регион опитайте се да посетите повече изби, за да разберете какво е общото и какво различното между тях и така да изградите и допълните личната си представа за региона. В дегустационната не бъдете в очакване да чуете пълно дегустационно описание, а вие само да опитате от виното. Търсете това, която е осезаемо за вашите възприятия първо, и след това допълнете или коригирайте усещанията си с тези на по-опитните дегустатори сред вас.  С две думи всичко дотук:

Пътувайте, задавайте въпроси и се доверявайте на собственото си усещане!

2.Винени специализирани курсове

WSET (Wine and Spirit Education Trust) е школа, която за 48-годишната си история е станала синоним на стандарт във виненото образоване в света. Първото ниво е за начинаещи и се провежда за един ден, докато четвъртото (Diploma level) отнема около 2 (или повече години), за да се завърши. Предимствата на WSET e на първо място неговата разпознаваемост и ако сте решили да се развивате в сферата на виното (особено извън България), този курс е почти задължителна референция. Второто предимство (но не по значение) на курса е, че ще ви даде наистина структуриран метод и стандарт за дегустиране, разбиране и анализиране на вината, които опитвате. Разбира се има много наименования и принципи, които просто трябва да запомните, но това което на мен лично много ми допадна в курсовете, които проведох в Лондон, е непрекъснатата провокация да разсъждаваш, намираш приликите и разликите, моделите и изключенията. Едно, макар и виртуално пътуване из регионите по света, което заедно с виното и винените карти, прави обучението далеч по-интересно.

За радост вече не е нужно да пътувате много далече, ако са ви необходими базисните нива 1 и 2. Те се провеждат в София от Wine & Spirits Academy Bulgaria (WSAB), официално сертифицирана за провеждане на следните WSET квалификации за България. Първият курс тази година за 1-во ниво ще бъде на 10-ти февруари. Може да се запознаете с условията и други предстоящи курсове ето тук: www.wsab.bg

Курс „Въведение в сомелиерството“ предстои съвсем скоро. На 10 и 11 февруари, точно преди най-винения празник, може да си подарите курс с двама изявени сомелиери (Благой Кузмански и Йордан Кирилчев), които ще ви въведат в световните винени региони по света – климат, стилове, сортове и производители. Разбира се ще има дегустации на вина от Нов и Стар Свят. Повече информация вижте тук.

Ако пък имате афинитет към конкретна страна винопроизводител, например Италия, в Amuse Bouche предстои Курс-Дегустация на Италиански Вина (19 януари 2018 г.), воден от Ирина Софранова, WSET сертифициран винен експерт. Повече за курса вижте тук.

3.Винени дегустации

Все по-често виждаме анонси за различни тематични дегустации. Някои от тях се водят от винени експерти, други от технолози, а трети се провеждат в съвсем неформална и любителска среда. Може да набележите някои винени барове и магазини, които провеждат регулярно подобни събития и да се превърнете в най-големия им фен. Ако сте от тези, които най-добре учат с небцето, това е чудесен вариант. Някои интересни локации може да намерите на винената ни карта в категориите Магазини и Винени барове.

4.Книги

Колкото и добре да сте си прекарали на курса по вино или дегустацията във винения бар, понякога човек стига и до дебелите книги, в търсене на отговори на всевъзможните въпроси, които виното поражда. Ако искате да имате една книга, но включваща всичко, то спрете се на „The Oxford Companion to Wine“ на Джансис Робинсон. За по задълбочено опознаване на процесите в избата препоръчвам „Understanding Wine Technology“ на Дейвид Бърд. От българските учебници може да се спрете на „Лозарство и винарство“ на П. Абрашев, К. Банбалов и А. Георгиев.

По-любителски и илюстративни издания са книгата на Wine Folly, която е преведена на български и е по книжарниците.

Една от първите винени книги, с които се сдобих беше „Дегустацията или как да опознаем виното“  на Неда Проданова. Много добър наръчник, когато сте с чаша в ръка. Не съм сигурна обаче дали е преиздавана скоро и налична по книжарниците.

Художествената литература също може да бъде полезна особено за опознаването и запомнянето на винените региони и множеството им подапелации. Добър пример за тази цел е „Приключения по пътя на виното“ на Кърмит Линч.

5.Самостоятелно

Да не забравяме, че освен в широк социален кръг по време на курс, тур или дегустация, виното може да бъде и по-интимно преживяване. Подберете тема и вина за импровизирана дегустация с приятели, които споделят вашите интереси и са склонни да дискутират виното в по-обширен план от „Харесва ми“. Не забравяйте, че никой курс не е в състояние да ви научи на всичко за виното. Той може да ви даде добра база,  модел и начин на мислене за виното, но ученето е неспирен процес. Ако сте вече в играта, мога само да ви кажа, че най-хубавото (вино) тепърва предстои.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *