fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

4 начина да рециклираме с вино

4 начина да рециклираме с вино

Blog thumbnail

Бързам да кажа, че нямам предвад да рециклираме самото вино.Би било жалко. Е, разбира се това  се налага понякога, когато то не е особено приятно на вкус. Чувала съм, че на село лошото вино се бракува на ракия, а може би и не само на село. Ако все пак става, но има някои качества, които ви смущават, например малко е поостаряло или е отворено от преди няколко дена, може да си направите една лятна сангрия или друг коктейл с вино.

Темата за рециклирането, повторната употреба на различни предмети, благотворителните магазини, втората употреба, всичко това освен екологичен има и социален и икономически ефект върху обществото. Освен всички неща, които можем да правим, за да сме с чисто самосъзнание към природата, любителите на виното имаме и още няколко начина. Освен класическото рецилиране на бутилките, от виното също така може да се използват и корковите тапи. В интернет има множество примери, за това как може да се използват те като декорация. Ето и моя вариант за дъска за закачане на бележки. Истината е че, ако не сте работили като мен в ресторант, ще ви трябва малко повече време, за да си направите една такава дъска. Но пък ще е приятен спомен за всичко изпито през месеца/годината.

IMG_0900 (Custom)

Въпреки че корковите тапи все повече биват замествани от тапи от други материали или винтови капачки, те все още са широко използвани в традиционни страни и региони, за които използването на корк е част от имиджа на винарната, а и за повечето консуматори е символ на качество. Дали това е така е друг въпрос. Във Франция например, където използването на корк, както и самата конскумация на вино са сравнително високи, за рециклирането на коркови тапи са създадени спениални пунктове за тяхното събиране. Рециклираните коркови тапи се използват за изолационни материали в строителството, както и за декоративни предмети.Ето повече за това на сайта на кампанията http://www.planeteliege.com/recyclage.php.

Друг вариант за рециклиране е да дадете втори живот на бутилките от вино. Аз ги оцветярвам или използвам техниката декупаж, за да може след това да послужат кото декурация за дома. Въобще така съм издигнала виното в култ, че нищо не изхвърлям. Това е оригинален подарък, разбира се по-добре е бутилката да е пълна, когато е предназначена за такъв. Ако обаче нямате такава творческа потребност, пунктовете за събиране на стъкло са вашия вариант.

IMG_0748 - Copy (Custom)

Следващият вариант е малко по-обемист и скъп. Вместо да губите уикенда в търсене на нова градинска  маса, може да посетите някоя винарна, да си закупите една бъчва и да я използвате за тази цел. Всъщност даже може би ще ви излезне по-евтино от новата маса, а и ще е доста по-оригинално. Повечето винарни обновяват периодично своите бъчви, така че за около 150-250 лв. може да се сдобиете с една.

IMG_8659 (Medium)

Четвъртия вариант, който намерих за много спомучлив е ето този бар, направен от бутилки вино и осветен, така че да се получат цветовете на вече прошатените есенни лозови листа (или поне това си мисля, че е замисъла). Е, тук идеята едва ли е била рециклиране и спестяване, като се има предвид мащабите и инвестициите на тази винарна (Шато Ла Коста, Прованс).

lacoste1

Разбира се вариантите за рециклиране не се изчерпват с това, така че оставам темата с продължение и на вашето въобръжение.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *