През 2016г. глобалното производство на вино достига 259,5 милиона хектолитра, което е с 5% по-малко от 2015, което нарежда изминавашата година сред трите най-слаби години за винопроизводството от 2000г.
През 2016г. Италия отново запазва водещата си позиция с 48,8 милиона хектолитра, но с 2% спад в сравнение с количествата през 2015г. Следвана е от Франция (42,2 милиона хектолитра, -12% в сравнение с 2015 г.) и Испания (37,8 милиона хектолира, прираст от 1%).
При Германия и Португалия 2016 г. е с отрицателен знак, съответно – 4% (8,4 мхл) и – 20% (5,6 мхл), докато при Румъния (4,8 мхл) и Гърция (2,6мхл) производствените количества са нарастнали със съответно 37% и 2%.
САЩ (22,5 мхл) отчита ръст от 2%.
В южната хемисфера, спадовете се наблюдават в произведените количества. Аржентина (8,8 мхл), Чили (10,1 мхл), Бразилия (1,4 мхл) отчитат спад от съответно 35%, 21% и 50%.
При Южна Африка (10,5 мхл) производството е със 7% по-малко от това прес 2015 г.
В Океания, Австралия (12,5 мхл) е с леко повишение от 5%, а Нова Зеландия (3,1 мхл) отчита ръст от 34%.
Българие (1,3 мхл) е на 22-ра позиция в световния ранкинг за 2016 по произведено количество вино с ръст от 1%.
Статистиката е предоставена от Международната организация по лозата и виното (OIV).
Тази статия ви харесва?