fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

10 любопитни факта за пенливото вино

10 любопитни факта за пенливото вино

Blog thumbnail
  1. Започвам с един не много привлекателен факт, за да може до края на статия да забравите за него и спокойно да си налеете едно хубаво пенливо вино. Тук става дума по- конкретно за района Шампан и факта, че именно в него има най-много зъболекарски кабинети на глава от населението за цяла Франция. Известно е, че Шампанско (пенливото вино, произвесено в Шампан)  се консумира най-много в самата Франция, а и като се има предвид митовете за производители от този район, които изпивали по бутилка за закуска, това не ме учудва. Можем да тълкуваме тази статистика, като последствие от високата консумация на Шампанско, съдържащо високи киселини, които компрометират здравето на нашите зъби, ако се прекалява, разбира се.

  2. Типичното за всички бутилки пенливи вина от най-нисък до най-висок клас е фолиото около гърлото на бутилката. Освен че придава по-изтънчен вид, има съвсем рационална причина да е там. В миналото, когато не е било въможно да се регулира количеството на течността в бутилката и за да не се забелязва разликата в нивото, е въведено това типично за пенливите вина етикетиране.

  3. Кой всъщност е Дон Периньон? Той не е създателят на Шампанското както се смята, а само е подобрил технологията на производство и неговото качество. Първото известно голямо производство на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму (Франция), а Дон Периньон е роден през 1638г.

  4. Етикета при сервиране на вино изисква бутилка пенливо вино да се отваря без никакъв шум. Нима докато се наслаждавате на роматична вечеря и се разливате от умиление, искате да подскочите от стола след едно шумно отваряне на бутилката. Да удържиш напрежението от 6 бара в бутилката изисква имения и най-вече много тренировки.

  5. Шампанско розе е единственото розе, което се получава от смесването на бяло и червено вино. Повече за производството на пенливи вина и различните методи може да прочетете в статията „От къде идват мехурчетата в пенливото вино“. 

  6. Пенливото вино е единственото вино, което е приемливо да се сервира на закуска. За брънча към 11 часа може да добавите и още вина.

  7. При развиване на телчето около тапата, трябва да направите точно 6 и половина завъртания.

  8. Традиционните чаши за пенливо вино (saucer) са по-плитки и широки от съвременния широко разпространен модел (flute). Формата на чашата не е просто естетическо хрумване, но има своя ефект върху виното. Заоблените навътре ръбове спомагат за задържането на ароматите на виното, независимо дали то е пенливо или не. При пенливото вино обаче височината на чашата също има значение, тъй като тя позволява по-дълга „игра” на балончетата от дъното до повърхността, което спомага виното да отвори по-добре своите аромати.

  9. Известно е, че Шампан (Champagne) е географско наименование за произход и само вина произведени по традиционния метод и в района на Шампан могат да носят името Шампанско. Шампански метод (method champenoise) е също защитено наиментование. Дори и пенливото вино да е произведено по абсолютно същата технология, тя няма право да бъде упоменавана на етикетите като шампанска, а като традиционна или класическа (methode traditionelle).

  10. Кога трябва да пием Шампанско според Мадам Лили Боленже (собственик на Champagne Bollinger): “Аз пия Шампанско само, когато съм щастлива или тъжна. Слъчва ми се и да пия, когато съм сама. Когато съм в компания го считам за задължително.Сипвам си една чаша, когато нямам апетит и когато се храня. През останалото време не пипвам, освем когато съм жадна.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *