fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

10 прости правила при планирането на винен тур

10 прости правила при планирането на винен тур

Thumbnail

      Ще отделя малко внимание на това, какво е хубаво да съобразите преди да тръгнете на винен тур, с което бихте си спестили доста време, нерви и може би средства. А именно:

Изберете кой ще шофира

Локациите на повечето винарни изисква пътуване с кола, затова може би най-важното е да намерите такъв човек, който не обича вино или е достатъчно сериозен и стриктен в дегустирането му. Колкото и да се успокояваме, че количеството е нищожно, то при консумацията на 3 или 5 проби от две последователни изби, положението може да стане сериозно.

След посещението и дегустацията вероятно ще ви се прииска да си купите бутилка вино, особено ако сте в малка винарна, чиито вина трудно се намират в търговската мрежа, а и с оглед на по-привлекателните цени. Така че пригответе се с хладилна чанта или стереопорена кутия, която дори и да не охлади до перфектните 16-18⁰С, поне ще предпази виното в багажника на колата ви. Или просто включете климатика и го дръжте на задната седалка скрито от слънчеви лъчи. Но така проблемът остава при спиране или изключване на климатика, особено ако сте тръгнали на лов за малки винарни, които използват по-малко филтрация и стабилизация на виното.

Носете удобните обувки!

Някои винарни ще ви предложат разходка из масивите им, което може да се окаже в непосредствена близост до производствената база, но не е задължително. Но дори и да изберете да не се ключвате в разходката, то винаги ще има нещо интересно в региона, което си заслужава да се види. Ако все пак не искате да се разделите с изискания си вид (винени туристи всякакви) или с обувките си „Маноло Бланик“, то вземете резервни или най-добре бинокъл, с който да гледате ентусиазираните си приятели, бродещи из лозето, докато се наслаждавате на чаша вино от винарната.

Все пак кой е казал, че трябва да се интересувате от всички детайли по отглеждането на реколтата, важното е, това в чашата да ви харесва (а и фактът, че сте стигнали до винарната, само по себе си е достатъчно усилие).

Задължително си направете резервация във винарната 

Това може да ви спести много главоболия и евентуално разочарование, ако ви върнат в последния момент. Колкото и да им се иска, не всяка винарна може да си позволи персонал, отговорен само за дегустациите и посещенията. А и дори и тогава, пак е необходимо да се обадите поне няколко дни предварително.

Максимум 2-3 винарни на ден

Не забравяйте че дори и да сте шампиони в дегустирането, все пак виненият туризъм е за удоволствие, а повече от 2-3 винарни на ден би развалило идеята за релаксиращо и опознавателно пътуване. Първо: защото ще ви се иска да останете повече време от предвиденото и второ: защото дори и да не поглъщате виното, сетивата ви ще се уморят и дегустациите няма да са пълноценни. При дегустирането, сетивността ни се влияе не само от броя на опитаните вина, но и от храната, напредването на деня, умората от пътя и най-вече от емоциите. Така че: „Keep calm, there will be another wine tour!“

Храна и престой

Проучете къде бихте могли да обядвате по време на пътуването, тъй като обикновено винарните са на отдалечени места и намирането на място за хранене може да се окаже трудно. На повечето места дегустацията е придружена с дегустационни хапки, но в някои райони единственият ви шанс да похапнете може да се окаже сандвич завит в салфетка от вкъщи. Съветът ми е, по възможност да си оставите винарните с изградена хотелска част за последна дестинация от деня.

Направете проучване

 Ако искате да минете за разбирачи, прочетете това-онова за дадената винарна и нейният асортимент, както и за характерностите в отглеждането на грозде в региона. Не е нужно, да се задълбочавате с много познания по темата, за да ви бъде интересно, просто проявете заинтересованост, така че после да не чувате всички термини за пръв път. В повечето случаи дегустациите и лекциите на гидовете са адаптирани тъкмо към широк кръг потребители, без кой знае какви познания. И аз не разбирам нищо от история, но съм ходила на Перперикон, Асенова Крепост, Бабини Видини кули и още много други. Така че няма страшно, специалистите ще ви покажат как се „върти чашата“.

Спазвайте етикет

Дегустацията като част от винения тур си има правила като всяка друга дегустация. Така че се въздържайте се от силни парфюми, одеколони, репиленти и други. Свалките и комарите могат да почакат. Да дадем път на виното и неговите деликатни аромати. Няма нищо по-лошо от това някое вино да ухае на „Channel N5“.

Бъдете любопитни

Задавайте колкото се може повече въпроси. Все пак не всеки ден сте във винарна. Не се срамувайте да питате дори и елементарни на пръв поглед неща. Това показва заинтересоваността ви към представения продукт, така че смело с въпросите. Също може да питате и за други винарни и интересни места в региона, с които да съчетаете пътуването си.

Споделяйте

Използвайте спомените си от направения тур, докато са все още пресни и споделяйте на воля, освен с приятели и близки може да споделите своите преживявания снимки и открития на Facebook страницата ни Wine tours in Bulgaria. Целта е всеки от нас: любител, ценител, познавач и обожател на виното да има своя принос в подобряване на качеството на виното и туристическата услуга.

Със сигурност има и още правила и полезни съвети, така че продължаваме с туровете и откривателствата по българския тероар.

chateau-burgozone

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *