fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Ябълки в градината на Майстора

Ябълки в градината на Майстора

Blog thumbnail

Кюстендил е люлката на българското овощарство. Там е проведен първият по рода си панаир на плодородието у нас през 1896 г. Същата година в Атина се провеждат и първите съвременни олимпийски игри. Кюстендил има хилядолетна история, точно както и античните полиси – лечебните минерални води, стратегическото местоположение, красивата природа и разнообразната храна са привличали през последните осем хиляди години хората към северните подножия на Осоговска планина.

Фестивалът на Плодородието

В наши дни Кюстендил предлага чудесни условия за кулинарен туризъм. През годината се провеждат знакови за района фестивали на храните и местните обичаи. Кулминация на тези прояви е Фестивалът на Плодородието през октомври, когато се връчват много награди. В града е разположен Институт по овощарство, където са селектирани много от характерните за района сортове череши и ябълки. Постепенно старите традиции се възстановяват и местните хора показват на щандовете си цялата палитра от цветове и вкусове, отгледани с любов в околните села. В конкурсът за най-голяма ябълка за 2016 г. приза взеха хората от село Драговищица (34 см обиколка на плода).

 

kiustendil-1
Фестивал на плодородието 2016

 

kiustendil-2
Фестивал на плодородието 2016
kiustendil-5
Фестивал на плодородието 2016
Майстора

Един бегъл поглед наоколо ни връща в средата на миналия век, когато местния художник Владимир Димитров рисува своите картини с ябълки, които го превръщат в легендата Майстора. Роден в село Фролош, прекарал голяма част от живота си в Шишковци, Майстора е част от великите световни художници на XX век. Вдъхновението ни обхваща и нас, когато се потопим в тази феерия от цветове и аромати.

Райска градина не само с ябълки

Кюстендилската котловина е райска градина. Река Струма нежно се спуска надолу, а във вировете ѝ се отразяват околните планини. Селата са разхвърляни небрежно сред пейзажа, като част от платно с маслени бои. Вкусът на този край се усеща в ароматите на утринната есенна мъгла, а слънцето напича изведнъж, за да покаже пътя към съботния фермерски пазар. Районът е съхранил голямо разнообразие от местни сортове. Може да се видят поне една дузина люти чушлета, различни кореноплодни като алабаш, пащърнак и земна ябълка. Интересно възраждане се наблюдава в отглеждането на аспержи, които били нещо обичайно в първата половина на миналия век. На всяка втора маса на пазара има домашна ракия от череши или ябълки. Обикновено тя е с висок алкохолен градус, но мека и нежна, топла и блага -като гънките на кенарена моминска забрадка, с едно блажено усещане за носталгия по бъдещето. А оранжевите оттенъци на тиквите добавят финален щрих към тази есенна приказка.

kiustendil-6
Фестивал на плодородието 2016

Пазарът се намира в подножието на гъсто обрасъл с борове хълм, увенчан от крепостта Хисарлъка. До там се стига пеша или с автомобил, а панорамата отгоре е за истински ценители. Само на четвърт час в Осоговска планина е паралелната реалност на алпийските ливади. Районът е все още малко популярен, но пък храната на чист въздух има съвсем друг вкус. Задължително планирайте неделния си ден горе към Трите буки или се отбийте в село Богослов към горичката с гигантски секвои. В селото пък попитайте за легендарните местни ябълки, червени и сочни, като устни на младо момиче. Да се влюбиш в Кюстендил е неизбежно, а да си тръгнеш с ябълки от градината на Майстора е направо безценно.

Кога да посетим Кюстендилския край?

Фестивалът на Плодородието се провежда ежегодно в първата събота на месец октомври на централния площад на Кюстендил. През 2017 г. ще бъде десетото юбилейно издание. Преди това през юни е Празникът на черешите. (http://tourism-kn.net/)

kiustendil-7

Кюстендил през октомври

kiustendil-8
Есен в Кюстендил

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени и кулинарни приключения!
  • Абонирайте се за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *