fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Шато Бургозоне – винен туризъм по брега на Дунава

Шато Бургозоне – винен туризъм по брега на Дунава

Blog thumbnail

Ако и вие като мен си мислите, че Дунава е доста далече, то ще ви посъветвам да зарежете предразсъдъците си и смело да се впуснете към пътуване. Аз най-после успях да го направя и стигнах до Оряхово, разбира се благодарение на виното. За съжаление обаче, туризмът в района не е особено развит и местата за отсядане логично също отсъстват. Така че, ако тръгнете в посока Оряхово и в частност Шато Бургозоне, си оставете време да стигнете до друго място, където можете да отседнете. Например: Плевен (където да посетите и Музея на виното и Института по лозарство и винарство). Толкова с предписанията, а сега по същество защо бяхме в Оряхово.

Към Оряхово и Шато Бургозоне

В близост до Оряхово, на южния бряг на Дунав, над остров Есперанто се намират лозовите масиви и винарската изба на Шато Бургозоне. Дотам успяваме да стигнем почти без да се изгубим, като по пътя са се постарали да сложат табели на доста места, в очакване на туристи. Само в последните няколко метра започваме да се чудим, заблудени от лошата инфраструктура и защото няма и следа нито от Дунава, нито от лозовите масиви и „бялата крепост”, която сме виждали само на картинка. Но ето, че тъкмо преди да решим да направим обратен завой пред нас се изправя специфичната архитектура на шатото.

chateau-burgozone-Orqhovo-

Имаме късмет, че сме си уговорили среща и ще ни развежда главният технолог и консултант проф. Бамбалов. Започваме обиколката от мястото където постъпва гроздето от 100-те хектара масиви на Шато Бургозоне, разположени по стръмния склон на южния бряг на река Дунав. Той се извисява от 130 до 180 м. над морското равнище при денивелация от 50-60 метра. Върху този уникален тероар са засадени 29 клона от 11 сорта върху 8 различни подложки от най-високо качествен френски посадъчен материал. За тези от вас, които са по-напред с материала, няма нужда да споменавам колко е важна подложката за всеки сорт и за всеки тероар. А за другите, които не искат чак толкова да се задълбочават, ще предам сравнението на проф. Бамбалов: „Както обувката трябва да пасва перфектно на крака, така и между подложката и сорта лоза трябва да има съвместимост, за да има и синхрон.“ Щом е за вино и науката става по-поетична и разбираема.

Гледка към Дунава и обширните лозови масиви

След това въведение  се качваме направо на терасата на покрива на избата, за да видим красивите лозови масиви. От едната страна се лее бавно и тромаво Дунава, а от другата се препичат лозята и това ме кара да се питам кога ли тук ще може вече да се отсяда, защото при тази гледка вече не ни се тръгва, а още дори не сме опитали вината. За красивия изглед на лозята спомага и подпорната конструкция, която е изцяло екологична – от акациеви колове. Междуредовото отстояние е широко и позволява модерно механизирано отглеждане на лозята, което ги прави да изглеждат безупречно.

Chateau_burgozone-lozq

Като се има предвид, че Крайдунавската равнина се отличава с по-голяма континенталност на климата (т.е. големи денонощни и сезонни амплитуди на въздуха) за предпочитане са по-студоустойчивите лозови сортове, а тези с по-ниска студоустойчивост са засадени на южните склонове с по-добър въздушен дренаж. Следвайки  тази логика на северния склон са засадени белите сортове Шардоне, Совиньон блан и Вионие, а на южнияПино ноар, Мерло, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира и Марселан.

Лозовите масиви са разположени върху карбонатните черноземи върху мощен льос. „Повече от 40-годишните ми изследвания на влиянието на почвата + подпочвата върху растежа, развитието, продуктивността и качеството на гроздето на винените и десертните сортове лози показват, че най- подходящите терени (почва + подпочва и климат) са край р. Дунав (гр. Оряхово) върху карбонатни черноземи, формирани върху льос.” Това е заключението на проф. д-р Марин Пенков по отношение на сорта Болгар и Каберне совиньон (тук може да намерите повече информация) .

chateau-burgozone

Друго специфично за мястото на Шато Бургозоне е, че то се намира на най-високия български бряг на Дунава, както и в най-тясната му част. Това го прави едно от уязвимите места на Римската империя. Затова и именно тук (в границите на днешния лозов масив) се е намирала древната римска крепост „Бургозоне“, дала името на лозаро-винарския комплекс. Множество части от керамични съдове, намерени по време на засаждането на лозята, могат да се видят в местния Исторически музей. Крепостта се е намирала на древния римски път Виа Иструм (Via Istrum), свързвал Константинопол с Белград и е защитавала северните граници на Римската Империя. Тук са намерени останки от делви и други керамични съдове, свързани с отглеждането на грозде и правенето на вино от същия период.

След тази разходка из историята и тероара на Бургозоне, слизаме в производствената част, залата с ферментаторите, залата за отлежаване в бъчви и дегустационната.

chateau-burgozone-proizvodstvo

Chateau-burgozone-degustacionna

В дегустационната

Опитваме Вионие 2014, Розе от Каберне совиньон и Сира, и едно червено от сорта Сира, всички от серия Шато Бургозоне. Вионието се характеризира с изключително добре балансирано, с компексен нос на момина сълза, бял крем, дюля, зелена ябълка и бриош. Розето пък изненадва с наситен малинов вкус в комбинация с компотени нотки на ягода.

Ако искате още подробности, то освободете си малко време и вижте тази красива местност с богато историческо наследство и традиции във винопроизводството. Няма да съжалявате!

chateau-burgozone-6

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *