fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Флагманът на органичното вино

Флагманът на органичното вино

Thumbnail

„Тера Тангра“ е име, което дава усещане за родолюбие. За любителите на виното това е и синоним на постоянство в качеството. Създадена през 2004 г, винарската изба уверено върви напред в утвърждаване на доверието към марката, потенциала на регион Южен Сакар и в промяната на нагласите към производство и консумация на органично вино в България. В момента сертифицираните масиви за биологично производство надхвърлят 1000 дка, като изцяло собствените масиви от червени сортове са биологични. Местният тероар е вдъхновявал производителите на вино от най-дълбока древност. В близост до лозята преминавал античния път Виа Диагоналис, който носел не само добрите вести, стоките за тържищата и армиите във време на война, но чрез него се усещал и прогреса. От днешна гледна точка прогреса във винопроизводството ни е свързан с органичните вина и утвърждаването им на световните пазари. През 2009 г. „Тера Тангра“ правят успешен дебют със серията си „органик“ на конкурс за био вино в Швеция и оттам започва успешната комбинация между уникален тероар, амбициозен собственик и находчиви технолози. Това ни разказва един от майсторите в избата – Димо Хаджиев. Той се озовава в района на Харманли, когато е на тридесет години, след като вече е натрупал опит като технолог в друга популярна българска изба до село Огняново. Десет години по-късно симпатичния пловдивчанин продължава да пътува всеки ден по двеста километра, за да съчетава работа и хоби. Всъщност след пускането на магистрала „Марица“, районът става все по-атрактивен за любителите на винените турове. Напливът от гости се увеличава, почти като във времената на стария Виа Диагоналис. А вече се планира и изграждане на модерна база за винен туризъм сред лозята, разположени в Южен Сакар между селата Българин, Браница и Коларово. Поне засега гостите все още се посрещат в производствената база в покрайнините на Харманли, но скоро това ще се промени.

tera-tangra-loze

 

Веднъж открили мястото, те попадат в един друг свят на споделени мечти и динамика в развитието. Собственикът на избата е местен човек, който освен, че създава много работни места за региона, се опитва и да съхранява стародавните традиции във винопроизводството. Защото зад модерното „органик“ се крие хилядолетният опит на хората да превръщат гроздовия сок в чудодеен еликсир с примитивни за нашите съвременни индустриални разбирания методи. Но както се твърди, във виното е истината. Няма как да не усетите любовта към целия процес, докато ви показват първата бутилка на избата от 2004 г., а щом се стигне до залата за дегустации, тогава се разкриват всички карти и за ценителите става ясно, че положеният труд дава изключителни резултати. Още повече, че се залага много и на традиционни местни сортове като Мавруд, Рубин и Тамянка. В новите предложения от реколта 2015 има великолепни попадения като Тамянка (бяло вино с изумителен характер и деликатен аромат) и Розе от Мавруд (прекрасна комбинация от провансалски стил за цвят, вкус и наситена тръпчивост). Вече става традиционно „Тера Тангра“ да залагат на позабравени местни тайни, примесени с амбиция и моден ритъм. Въобще, както твърди и Димо Хаджиев, много лесно е да правиш висококачествени вина в един толкова благодатен регион, където почвите са от декомпозиран гранит, огледали се в долината на река Марица, вятърът нежно гали гроздовете, като носи прохлада от Черно море и топлина от Егейско море. А слънчевите часове са извънредно много през периода на зреене на гроздето.Нищожното количество на валежите през лятото подпомагат органичното отглеждане.Перфектната комбинация от земя, вятър и слънце създават уникалния тероар на Южен Сакар.Това се отразява в характера и качеството на виното.

tera-tangra-1

tera-tangra-2

DSCF4652

tera-tangra-3

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.