fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Уиски бар „Сандъкъ”

Уиски бар „Сандъкъ”

Blog thumbnail

Събития като Уиски фест,  оферти за уиски турове до Ирландия и Шотландия, изпитът на WSET по спиртни напитки и много други ме накараха (най-после) да погледна малко в страни от виното.  Хубаво е човек да излиза от своите граници, за да разбере, че там някъде също дишат въздух и пият интересни неща.

Уиски културата в Пловдив

Първата ми среща с уиски културата в Пловдив е с Гаро Узунян, собственик на няколко определено различни заведения в Пловдив, за да си подоворим за най-новия му проект –  уиски бар „Сандъкъ”. Както той сам го определя неговият „милитъри бар” е провокативен не само с подбора на уиски, но и с интериора, който поне засега няма аналог в града.  Е, военните сандъци не изглеждат толкова „френдли” като белите колела пред всеки втори магазин, но определено е различен. И нека приятелстата усмивка на Гаро не ви заблуждава. Тук не се гледа добре на комбинацията уиски, кола и фъстъци, особено когато колата и уиското са в една чаша.

Милитъри уиски бар

Сандъкъ има за цел да провокира гостите си да опитват нещо ново и да ги извади от клишето. Гаро е на мнение, че съществуването на други уиски барове е само плюс и както сам казва: „Вълната не може да се предизвика от една лодка, но вълната ще повдигне всички лодки”. Тематичните вечери за дегустация на уиски се провежда всеки месец. За предстовящите може да следите фейсбук страницата им.

%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%8a%d0%ba%d1%8a

Уиски с ягоди и черен пипер
Уиски с ягоди и черен пипер
Уиски бар "Сандъкъ"
Уиски бар „Сандъкъ“

Как се дегустира уиски?

Препоръчва се преди дегустация да не сме се хранили нито пушили поне два часа. Ако пък цяла дегустация е твърде висока топка, насладете се на някое от уискитата като следвате следния модел: първа глъдка чисто уиски, втора след „разпукване” или казано по-разбираемо след добавяне на капка вода, която има за цел да отвори още повече ароматите на уискито. Престоят в чашата също има значение.

След 10 минути се разкрива комплексният характер на уискито. А за финал може да опитате и някое от оригиналните съчетания на уиски и храна. За по-ароматни уискита и бърбани се препоръчва ягоди с черен пипер. Черният пипер обостря сетивата ни и разкрива повече усещания в питието. Кисело-сладкият характер на ягодите или кивито, се балансират добре с карамелената сладост на бърбъна. В студените вечери комбинацията уиски и току-що изпечени кестени също не е за изпускане.

Уиски с кестени
Уиски с кестени
img_9739
Барман Анди

 

img_9719
Изненадата

Непременно пробвайте и сладко от зелени орехчета, а ако сте почитатели на ръжовите уискита, поискайте да ви го сервират по специалния начин.Изпробвано!

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *