Едно от любимите ми ястия е тартар от сьомга.Поради това често съм си го поръчвала в заведения и мога да кажа, че с едно-две излючения най-добре ми се получава вкъщи. Минутка за реклама, не! Това е едно доста простичко ястие, което не изисква много усилия и време. Най-важното е да си купите хубаво парче прясна сьомга. Моите критерии са да изглежда стегнато, не много мазно ( въпреки че сьомгата е мазна риба) и белите части да са много фини. Това на вид, но на вкус не се знае дали няма пак да е разочароващо. Месото се нарязна на малки кубчета, при което ако има някои по-мазни части по-добре ги отсранете. Колкото по-малко искате да усещате морския аромат, на толкова по-ситни кубчета трябва да нарежете сьомгата, за да може повече повърхност да поеме от дресинга. Към рецептата, освен подправките, може да се добави и пушена сьомга, която ще обогати тартара с опушени нотки и ще смекчи морския аромат. Съотношението между пушена и прясна сьомга, зависи от това до колко обичате сурова риба и нейния автентичен аромат. Добавките по ваш вкус и пропорции са: магданоз, лук, прясно изцеден лимонов сок, каперси, зехтин, сол и черен пипер. Когато си поръчваме тартар в заведение, обикновено би трябвало рибата да бъде нарязана на малки парченца и да бъде овкусена на момента.Варианта на предварително нарязана сьомга и още по-малко овкусена не е допустим за заведения, които държат на имиджа си. Но в домашни условия мисля, че дори и да си оставите една част за следващия ден няма да е фатално. Даже напротив, съставките ще бъдат по-добре интегрирани във месото, и акцентът ще бъде по-скоро в тях и текстурата на рибата, отколкото в нейния аромат и вкус. Така че това е още един вариант за тези, които не обичат много много сурова риба.
Виното, което мисля, че подхожда на това ястие е сухо бяло, с не много сложен характер, без дъб, но богато на киселини и плодови (цитроси като лимон, лайм) аромати. Виното трябва да е с изразен нос и осезаем цитросов характер на небцето, за да може да устои на тартара, който обикновено е силно овкусен. Ризлинг или Совиньон Блан мисля, че ще оправдаят очакванията ви за киселини и изразена ароматна интензивност, но разбира се зависи и от района,от който произхождат. В случай, че пушената сьомга преобладава, може да опитате и комбинация с Шампанско, Креман (Crémant d’Alsace, например) или пенлив Ризлинг (Sekt). Розето също е добър вариант. Изберете такова с т.нар. цвят „сьомга”, което предполага повече свежест и деликатни аромати, които добре ще кореспондират на тартара.