fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

София вече е част от световния формат RESTAURANT WEEK

София вече е част от световния формат RESTAURANT WEEK

Thumbnail

За пръв път България се включва в световния формат за кулинарно изкуство  (седмица на ресторантите), който ще се проведе в София. Кулинарната седмица ще започне на 11 септември и ще завърши с деня на София – 17 септември. Основната идея и мисия на събитието е на достъпни цени всеки да има възможност да опита качествена и разнообразна кухня в  доказали се с гастрономически умения и отлично обслужване заведения. В първото издание на София Ресторант Уийк тази година участват 25 ресторанта, в които ще се предлага два вида тристепенно меню на стойност 25 лева. В критериите за подбора на участващите ресторанти е обърнато специално внимание на уникалността на кухнята и интериора, вкусовите качества на предлаганата храна и отличното обслужване. Специално внимание е отделено на различните видове национална и екзотична кухня. Затова мотото – призив на София Ресторант Уийк  е „Открий вкусовете на София!“.

В този уникален фестивал на ресторантите всеки ще може да опита френска, арменска, сръбска, средиземноморска, италианска, българска, турска, японска и веганска кухня. Всеки от шефовете на ресторантите е подбрал специално меню, което най-добре характеризира и дава целия облик на ресторанта и типа кухня, който представя.

 За инициативата по света    

 Форматът „Ресторант Уийк“ води началото си още преди 24 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 година с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортера от цял свят. С обслужването и изхранването на репортерите се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. Ресторант Уийк бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

По традиция в голяма част от европейските столици тази феерия от вкусове на достъпна цена се провежда вече два пъти годишно – есен – пролет или лято – зима. Понякога една седмица не е достатъчна и форматът може да достигне до над 10 дни. В Холандия тази седмица вече е станала национална, като само в Амстердам се включват всяка година над 100 реномирани ресторанта.

За всички, които искат да участват в София Ресторант Уийк ще могат да направят резервация през мобилното приложение нa www.sofiarestaurantweek.com след 1 септември.

Организатори на Sofia Restaurant Week са едни от лидерите на печатните и онлайн гидове в България: Sofia In Your Pocket, Zavedenia.BG, Sofia the Insider’s Guide с подкрепата на Столична община.

Ресторантите, които участват в София Ресторант Уийк са:

Клуб Пушкин, Edosushi, Crystal Steak House, Di Valli, Егур, 33 Гастронавта, L’instant, Шафран, Кактус, Orient Garden, MOMA, Кастело ди Сан Марино, Сезони (х-л Хилтън), Соул Кичън, Табиет, Таланти, Котилото, Багри, Вино и Тапас, Избата Винарна, Мармо, Розе, Щастливото Прасе, Петрус.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *