Тъй като Черно море не ни предлага кой знае какви деликатеси, а тези които са на нашия пазар за съжаление са на същите цени като в Западна Европа, няма как всеки ден да си похапваме сьомга или калмари.
Така че една простичка идея за лесна вечеря – печена скумрия с гарнитура от задушени зелен фасул, картофи, моркови и малко чесън и лук.
Нямам много време да търся вино, затова залагам на това което е вече охладено.
Katarzina Estate, Les Cailloux, 2012, Viognie & Chardonnay
Цвят: светло златист, бистър
Нос: цветисто, с нотки на дейзи; тропически плодове като манго, маракуя; горчиви сурови ядки
Небце: Сухо, средно висока киселинност, висок алкохол (14%) цветисто, тропически плодове и лека сладост; лека горчивина на финала
Заключение: Сладките плодове са интересна комбинация с рибата, тъй като са деликатни и ненатрапчиви. Може да се пробва и с по-минерално вино, но тази комбинация може да се окаже по-скучна. Тъй като скумрията е суха риба (особено когато е изпечена, а не пържена), не се препоръчват вина с много високи киселини. По-добре е да се комбинира с вина с лека мазнота. Ако също сложите прекалено много лимонов сок, има риск виното да изглежда по-плоско и ако коселините му са ниски, те съвсем да се изгубят. Принципът е следния: на кисела храна( овкусена например с лимонов сок, доматени сосове и др. ) се препоръчват вина с по-високи киселини от тези на храната, за да не бъде засенчено виното.