fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Скумрия на фурна и вино

Скумрия на фурна и вино

Thumbnail ,

Тъй като Черно море не ни предлага кой знае какви деликатеси, а тези които са на нашия пазар за съжаление са на същите цени като в Западна Европа, няма как всеки ден да си похапваме сьомга или калмари.

Така че една простичка идея за лесна вечеря – печена скумрия с гарнитура от задушени зелен фасул, картофи, моркови и малко чесън и лук.

Нямам много време да търся вино, затова залагам на това което е вече охладено.

Katarzina Estate, Les Cailloux, 2012, Viognie & Chardonnay

skumriq (3)

Цвят:  светло златист, бистър

Нос: цветисто, с нотки на дейзи; тропически плодове като манго, маракуя; горчиви сурови ядки

Небце: Сухо, средно висока киселинност, висок алкохол (14%) цветисто, тропически плодове и лека сладост; лека горчивина на финала

Заключение:  Сладките плодове са интересна комбинация с рибата, тъй като са деликатни и ненатрапчиви. Може да се пробва и с по-минерално вино, но тази комбинация може да се окаже по-скучна. Тъй като скумрията е суха риба (особено когато е изпечена, а не пържена), не се препоръчват вина с много високи киселини. По-добре е да се комбинира с вина с лека мазнота. Ако също сложите прекалено много лимонов сок, има риск виното да изглежда по-плоско и ако коселините му са ниски, те съвсем да се изгубят. Принципът е следния: на кисела храна( овкусена например с лимонов сок, доматени сосове и др. ) се препоръчват вина с по-високи киселини от тези на храната, за да не бъде засенчено виното.

skumriq (2)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *