fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Риба и (червено) вино

Риба и (червено) вино

Thumbnail

Вече сме в зимния сезон, макар и не официално, тъй като той започва от 22 декември, но все пак ниските температури налагат увеличаването на консумацията на червените вина спрямо белите и розетата. И преди да си кажете, че това и баба ви го знае, ще поясня какво имам предвид с това въведение. На днешния празник Никулден се получава един сблъсък на клишета, хем сме в месец с Р и „трябва” де се пие чеРвено, хем е Никулден и се яде риба, а както всички знаем „Червено вино с червено месо и бяло вино с риба.” И така кое е правилното, ако има въобще такова. Такива общи правила са по-скоро, за да се избегнат катастрофални съчетания, но пък и придържайки се към тях може да изпуснем  добри възможности, като тази да опитате съчетание на риба и червено вино.

Защо всъщност се приема, че рибата се съчетава по-добре с бяло вино? Три са основните компоненти-киселинност, алкохо и танини. Един от основните аспекти на успешното съчетание на вино и храна е киселинността. В повечето случаи тя е по-висока при белите вина, отколкото при червените. При рибните ястия също се усеща завишена киселинност, което логично води към едно добро съчетание на бяло вино и риба. Но да, това звучи твърде общо, като се има предвид разнообразието на риби и вина.

Другият важен елемент е липсата (или минималното количество) на танини при белите вина.  Танините в червените вина в съчетание с мазна риба биха предизвикали неприятно метално усещане, а умами вкусът на рибата в съчетание с танините води до горчивина и астрингиращо усещане. То може да се смекчи с добавяне на сол и лимонов сок, които така или иначе си вървят добре с рибата.

И третото основно предимство на белите е наличието на (в повечето случаи) по-ниско алкохолно съдържание, което не би взело надмощие над леко и деликатно ястие от риба.

Като имаме предвид тези три компонента – висока киселинност, ниски танини и нисък алкохолен градус, няма ли да намерим и някое червено вино с тези качества?  Сега ще си кажече, че се опитвам да ви пробутвам някое безхарактерно кисело червно вино. Но определено има леки червени вина с приятни леки танини и нисък алкохол, които добре ще паснат на рибното ви ястие. Например някое Пино ноар или Каберне фран от по-северни региони или някое Божоле Нуво, забравено от преди 2 седмици също може да е предмет на експеримента.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *