fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Размерът има значение

Размерът има значение

Blog thumbnail

Наскоро ми зададоха интересен въпрос  дали формата на бутилката има значение за стареенето на виното.  Формата има значение, но по-скоро изразява регионална принадлежност на виното и има маркетингово приложение, докато обема на бутилката е този, който реално има значение за развитието на виното.

Така наречения „ефекта на повърхността” („surface effect”),  който е валиден за всякакви съдове – от бутилката до иноксовите съдове за вино или дъбовите бъчви, има следния смисъл. Колкото по-малък е съда, толкова по-големи са химическите изменения, които настъпват за даден период от време. Това се дължи на факта, че химическите реакции (промени) настъпват на границата между течността (в случая виното) и повърхността на съда, в който се намират. Така че колкото по-малък е съдът, толкова по-голямo е съотношението повърхност/обеми следователно толкова по-ускорени са химическите изменения във виното, когато то старее в бутилка от 0.75л, отколкото в 3 или 5-литрова бутилка. Това обяснява също и защо за съхраняването на виното преди бутилиране за предпочитане са възможно най-големите съдове.    По този начин се запазва максимално свежестта на виното.

Ако виното е предназначено за отлежаване в дъбови бъчви, това правило отново влиза в сила, тъй като на единица обем вино се пада по-голяма контактна повърхност с дървото. Колкото по-голяма е бъчвата, толкова по-бавно настъпват промените във виното. Плодовите нотки отстъпват място на третичните аромати в следствие на окислението и взаимодействието на виното с дъба по-бързо при отлежаване на вино в класическия Бордо барик (225л.), отколкото при бъчва от 300л. – Hogshead, 500л. – Puncheons,  1000л. – Fuder илиот 1200 л. – Stuck.

Така че, ако искате да си направите интересен експеримент за виното в ретроспекция, може да си вземете едно и също вино от една и съща година, но в различни по-обем бутилки. Бутилка от 1,5 л. би ви показала какво е било виното от бутилката в 0.75л преди определен период от време.

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *