fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Различният Прованс, Chateau la Coste

Различният Прованс, Chateau la Coste

Blog thumbnail

Ще ви разкажа за една доста по-различна, дори противоположна по стил провансалска изба. Архитектурата и дизайнът са в постмодерен стил и само лекият акцент на червените рози загатва за романтиката на Прованс.

chateau-la-coste (7)

chateau-la-coste (3)

Разходка, лозя, изкуство

Тъй като предварителната ни информация беше доста оскъдна се оказа, че сме пропуснали последния възможен час за разходка из лозята, така че започваме с обиколка на избата. Всъщност е добре да се каже, че за по-спортните натури е измислено добро съчетание на разходка, изкуство и вино. Пресечната точка между трите е обиколката на няколкото възвишения около имението, покрити с лозя, измежду редовете, на които са разположени 22 скулптури и инсталации на известни френски и чуждестранни атристи. Някои от тях са достатъчно обемни и могат да се видят от винарската изба, а други скулптори са разположени в непосредствена близост до нея.

chateau-la-coste (2)

chateau-la-coste (1)

Архитектура

Главният виновник за иновативния облик на винаранта е френският архитект Jean Nouvel, който е автор на емблематични сгради като Torre Agbar в Барселона. Въпреки съвършено новата визия на настоящите собственици, старите постройки са запазени все още и се използват по предназначение. Старото имение Ла Коста е било притежание на френска фамилия в продължение на 70 години, докато не било продадено на ирланския магнат Paddy McKillen през 2002г.

chateau-la-coste (6)

chateau-la-coste (5)

Забравете за розето

Обиколката ни започва, и още с първите си думи нашият гид се опитва да ни откъсне от клишето „розе и Прованс” и да постави акцента на червените вина. Въпреки че не сме в Bandol, а в апелацията Cоteaux d’Aix en Provence, по-късно ще се убедим в предимствата на червените вина на Шато Ла Коста.

chateau-la-coste1

снимка: www.chateau-la-coste.com

Помещението за винопроизводство изработено от aлуминий и неръждаема стомана е във фомата на арка, а под него са ферментационните съдове. Освен естетическия замисъл, формата на халето и материала, от който е направено, са проектирани, така че да отразяват парещите провансалски лъчи и да запазят по естестен начин по-ниски температури вътре в помещението.

Обиколкта ни започва от мястото за приемане и подготовка на гроздето, откъдето то се спуска на принципа на гравитацията (т.е. максимално щадящо гродето) през тръби към избата. Ние пък слизаме по тунел в помещението, където всяка година се произвеждат около 700-800 хиляди литра вино. След подробно разяснение на всички производствени процеси, логично преминаваме към дегустирането на 1 розе, 2 бели и 2 червени вина. Дегустацията се провежда на този атрактивен бар, направен от бутилки с преливащи тонове, наподобяващи тези на есенните лозови листа.

chateau-la-coste (4)

И все пак сме в Прованс, така че започваме с едно типично провансалско вино, “easy-drinking, drink and forget it“. Все пак и тази изба, чисто пазарно трябва да се придържа към стила розета, предпочитани от туриститре и отпускарите, които до голяма степен изхранват този регион. Преминаваме към две по-плътни бели вина и разбира се така очакваните червени.

Философия на чистотата

Новият енолог на винарната Mathieu Cosse пренася своя опит в биодинамиката и преобразява вината на избата чрез принципи и похвати, щадящи максимално това, което ни е дала природата, а и самата нея. Може да се каже и че именно простите форми, изчистени линии на дизайна на сградите имат сходна цел, а именно да поставя акцента върху природата наоколо. Отражението, което е заложено, като елемент от скулптурите и сградите се вписва в концепцията на вината – максимално точно да отразяват тероара.

chateau-la-coste (2)снимка: www.chateau-la-coste.com

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *