fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Просеко – „Всеки ден може да бъде празник“

Просеко – „Всеки ден може да бъде празник“

Blog thumbnail

Посланието, което носи пенливото вино Просеко е:

„Всеки ден може да бъде празник.“

Тенденцията за консумация на по-леки и плодови вина, включително и при пенливите, по-ниският ценови сегмент  и празничното настроение, което носят мехурчетата в чашата, заедно с безспорните усилия на регионалните институции за вино , правят Просеко това, което е днес – изключително популярна напитка по всяко време и сезон. Въпреки, че италианските маркетолози са решили да не натоварват Просеко с излишна сериозност, зад тази апелация стоят също доста ограничения и норми.

mappa-prosecco1

Prosecco DOC

Защитено наименование за произход Prosecco DOC покрива територии в най-северната част на Италия – Veneto (Treviso, Venice, Vicenza, Padua, Belluno) и Friuli-Venezia Giulia (Gorizia, Perdenone,Trieste, Udine). То може да се отнася както за пенливи (spumante), по-слабо пенливи (frizzante), така и за тихи (tranquillo) вина. Йерархически апелацията е съставена от три нива, като на най-ниското стъпало е Prosecco DOC с двете подапелации Prosecco DOC Treviso (в района на Veneto) и Prosecco DOC Trieste (в района на Friuli). Двете провинции Treviso и Trieste са единствените които могат да се обозначават в категорията Prosecco DOC, заради историческото си значение в историята на Prosecco.

Най-високо качество – Rive и Cartizze

След това се нарежда Conegliano-Valdobbiadene Prosecco DOCG и Asolo Prosecco DOCG. С най-голямо икономическо значение е Prosecco DOC, от където идва 66% от пенлито вино Просеко. На най-високо ново са апелациите Rive и Cartizze, като последната заема площ от само 107 хектара ( за сравнение Prosecco DOC заема 12600 ха). Rive се изписва винаги заедно с името на специфичната зона, от където произлиза виното. Общо има 43 села, които са включени в Rive. Виното трябва да е направено от грозде, идващо от упоменатото селище. Cartizze идва от най-високите и стръмни склонове в северната част на Conegliano-Valdobbiadene.

Тази специфична зона дава най-качественото грозде, поради комбинация от умерен климат и глинесто- песъкливи почви, южни стръмни склонове. Чаша Просеко Conegliano-Valdobbiadene би ни разкрила цветисти тонове, плодови нотки на праскова, кайсия, както и тропически и цитросови плодове с изразена пикантност и минералност.

Глера

Освен уникалността на тероара, за отличителния характер на Просеко допринася и местния сорт Глера. Той трабва да представлява минимум 85%, а максимум 15% може да бъде съдържанието на други местни сортове както и френските Шардоне и Пино Ноар. Методът на производство е Шармат или наричан още Танк метод или Метод Мартиноти. При него за разлика от Традиционния метод (характерен за района на Шампан), втората ферментация протича в иноксови съдове, а не в бутилката. Този метод, освен че е по-евтин и бърз, придава на виното по-плодов характер, съхранявайки първичните аромати идващи от гроздето.

Сервиране на Просеко:

Температура: 6-8 градуса по С (виното трябва да се извади, когато е 4 градуса по С, за да достигне до 6 след кратък престой в чашата)

glass-proseccoЧаша: Тюлип или Ridel чаша за Просеко

Период на консумация: между 6-18 месеца след гроздобера.

Температура на съхранение: 14-15 градуса по С.

Съчетнаие с храна: леки риби и морски дарове, пастети, крема сирена, бели меса, сладкиши

Стилове:

Brut (0-12 гр./л) – подходящо към ястие

Extra Dry (12-17 гр. /л) – подходящо за аперитив

Dry (17-32 гр./л)  и Demi-sec (32-50 гр./л) – подходящи за десерт

Две ключови думи при съчетанието на просеко с храна: лекота и деликатност.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *