fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

25 цитата от „Приключения по пътя на виното” на Кърмит Линч

25 цитата от „Приключения по пътя на виното” на Кърмит Линч

Blog thumbnail

„Приключения по пътя на виното” от Кърмит Линч (издателство „Гурме“) разказва за обиколките на един американски търговец на вино из Франция, споделя неговите чувства и емоции, предизвикани от дегустираните вина, промените във винопроизводството, модернизацията и модата във виното, винените рейтинги и носталгията по естествените вина и изчезващите традиции.  

За това дали стилът на книгата ви допада може да прецените от следните няколко цитата. Макар, че това с цинатите е все едно да ви дам моите любими 5 вина от Лоара и да ви кажа, че за това става въпрос в Лоара. Както и авторът иска да ни каже в книгата, най-важни са собственото ни небце и нос. Така че вашата Лаора може да ви отведе към съвсем други заключения (а и Бордо, Лангедок, Прованс, Северна и Южна Рона и Бургундия също)

Класациите са своеобразни обобщения, а великото вино е опровержение на обобщенията.

 

Странен негосиант! Лоайо не е част от фабрична дейниост с редица камиони отпред, няма чиновници, които да му оправят документите, няма оскърбителен блудкаж, който да продава с най-лъскавите етикети.

 

Това е друго Chambertin, обаче е съвсем различно. Charmes е женствено, прилича на красива млада девица, а това тук е мъж, който има нещо в панталоните.

 

Човек не бива да допуска грешката да казва „не обичам вувре” само защото се е натъкнал на лош представител. Виното Вувре може да бъде много неща – от блудкава течност до произведение на изкуството. Но същото важи за виното, от която и да е друга област.

 

Ако Вувре разполага с тебешира, Савениер е черната дъска – двете вина са поразително различни.

 

Що за човек внася вино, което самият той няма да пие?

 

Вкусът към виното се мени, както и вкусът към изкуството. Нашето поколение хвърля една камара пари за Ван Гог, сякаш за да компенсира пренебрежението от страна на съвременниците му.

 

Доброто вино не е зрително удоволствие, то е вътрешно преживяване.

 

В Бодро не е нужно да си chateau, за да си chateau!

 

Обаче по-голямата част от винената търговия в Бордо се задоволява с това да насочва погледите на всички към етикетите, вместо към вината.

 

Може и да не крият нищо, но когато не можеш да надникнеш отвъд фасадата, когато се сблъскваш с нея отново и отново, започваш да ставаш подозрителен.

 

Едната бутилка беше остаряла така, както на човек му се иска да остарее. Все още притежаваше дух и крепкост. Всичките й способности бяха непокътнати.

 

Ако предложат някое малко шато за петнайсет франка на бутилка, всички искат мостри. Трябвало да дегустират преди да купят. Обаче ако е шато за сто и петдесет франка, купуват, без да дегустират. Важен е етикетът.

 

Или е това- каза той, – или съпругите на винопроизводителите са направили страшно много конфитюри, защото по време на гроздобера се виждаха чувалите със захар, натрупани във винарните.

 

Движението не вреди на виното, но високата температура-да. …Но разбира се, касис има най-хубав вкус в Касис!

 

В личната си изба имам повече бутилки от дръзкото и емоционално червено вино на Domaine Tempier, отколкото от което и да е друго вино. Може и да не е рационално, но тук става дума за любов.

 

Длъжен съм да правя розе, за да задоволя търсенето. Розето никога не може да стане страхотно вино, но от време на време ти трябва нещо, с което да утолиш жаждата си.

 

Нито една винена изба не е, каквато трябва да бъде, без женското присъствие в къщата.

 

Когато провансалската кухня започне да си придава важност, вече не е провансалска.

 

Незабравимо е присъствието на някой, с който заедно да охкате и ахкате, някой с когото да споделите интелектуалното и естетическо вдъхновение, което една велика бутилка предизвиква.

 

Доброто Hermitage има по-силен и по-изразителен букет. То е по-изискано, по-аристократично. Пее като в хор в няколко вида гласове. Cornas пее като велик бас.

 

Крайната цел на виното е масата, до храната. Поднесете едно вино с две ястия и ще получите две различни мнения за него.

 

Ако едно вино е черно, наблъскано с алкохол таниново чудовище и мирише като дъскорезница, получава висок рейтинг.

 

Божеле не бива да бъде културна светска дама, това са вина за кратък флирт.

 

Ниската цена не означава, че виното е лошо. Обратното е също толкова вярно – скъпото вино не е непременно по-хубаво.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *