fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
международен ден на мавруда

Къде и как можем да празнуваме Международен ден на мавруда 2022

Къде и как можем да празнуваме Международен ден на мавруда 2022

международен ден на мавруда

КАК И КЪДЕ ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАВРУДА 2022?

За трета поредна година ще честваме празника на вината от местните сортове грозде и то по забележителен начин. Родена като идея през 2020, в една предизвикателна година, в която събитията бяха немислими, инициативата на Българската асоциация на винените професионалисти – Международен ден на мавруда, се завъртя само в социалните мрежи с призива да отворим бутилка българско вино. Въпреки че 2021 също не беше от най-благоприятните години, Денят на мавруда бе честван в над 19 държави, а събитията, които над 70 винарски изби, ресторанти, винени барове, търговци и вносители на български вина в чужбина организираха за винени любители бяха над 100 само за месец. 

Организаторите от БАВП от своя страна успяха виртуално да проведат винена дегустация на български вина с чуждестранни винени специалисти, като им предоставиха предварително селекция вина от местни сортове. За български журналисти бе организиран винен тур из пловдивски винарски изби, а в една от тях – Винарско имение Драгомир, се проведе и дискусионен панел на тема „Значението на местните сортове за поцизиониране на Българското вино на световната сцена“ с уважавани лица от винения живот в България. Припомнете си Видеото от панела!

Това, което бе отложено, обаче, подари пандемичните обстоятелства, е планирано за този октомври и ние с радост ще отразим всяко едно събитие. Защото е впечатляващо желанието на толкова сърцати хора да обединят един бранш и да накарат толкова много винени любители да пожелаят да опознаят вината от местните сортове. 

Какво ни очаква октомври месец 2022?

ЗА ВИНЕНИТЕ ЛЮБИТЕЛИ

Три градски винени фестивала ще се проведат в три последователни уикенда в най-големите градове в България. Селекция от забележителни български вина ще гастролира в страната, а кулинарните им акомпанименти ще бъдат регионални и различни във всеки град. 

URBAN WINE FEST VARNA на 15.10.2022 ще сложи началото на фестивалния сезон по случай Международния ден на мавруда, а избраната локация е култовото за града арт пространство ReBonkers

Очаквайте винен бар със специална селекция български вина от местни сортове, кулинарни изкушения, с които майстори готвачи ще акцентират върху местните продукти и съчетанието им с български вина и джаз музика на живо. 

 

международен ден на мавруда 2022

URBAN WINE FEST PLOVDIV  ще се проведе на 22.10.2022 (събота) на Площад Централен в Пловдив, до Пощата, на открито, под звуците на Духовия оркестър, пловдивския саксофонист DiAngelo и подбрана музика от DJ Manev. 

Шеф Чакъров и Кулинарна лаборатория ще акцентират върху съчетанието на вината от местните сортове с вкусни илачи, Дивата ферма ще ни предизвикват с ястия от Южен Сакар, а „уличната храна“ на Бар Samar ще придаде истински градски привкус на феста.  

URBAN WINE FEST SOFIA  

Замислен като единствения градски винен фестивал през 2021, тази година остава последен от серията фестове, но не по значение. Той ще е запомнящият се завършек на един октомври за напреднали. Виненият бар се мести в София, в ЛАГРО-то, на 29.10.2022 а местни кулинарни гурута ще ни провокират да намерим най-добрите ястия за вината. Музика, вино, вкусни ястия, усмихнати лица…. Такъв ще е месецът на българските сортове!

Ежедневно в сайта на инициативата се качват събития, организирани от ресторанти, винени барове, онлайн и физически магазини за вино. Намерете най-подходящото винено събитие до вас в www.mavrudday.com.

международен ден на мавруда 2022
ЗА ТЕЗИ, ЗА КОИТО ВИНОТО И ТУРИЗМЪТ СА ПРОФЕСИЯ

Точно на 26 -и октомври, на Димитровден, денят симоволично посветен на древния местен сорт Мавруд, ще се проведе международна конференция „Международен ден на мавруда“, която ще провокира дискусия за значението на местните сортове за развитието на национален винен бранд и винен туризъм в България. Международни и български специалисти в областта на виното, енологията, туризма и винения маркетинг ще представят добри практики от страната и чужбина, а майсторските класове и кръглата маса ще насочат вниманието към темите райониране, търговия и износ. 

Конференцията е насочена към лозари, винари, търговци, ресторантьори, туроператори и други винени специалисти. Повече информация можете да получите от БАВП.

А защо точно Мавруд и защо на Димитровден, прочетете ТУК

НЕВИДИМО, НО ЗНАЧИМО

Знаете ли, че месеци наред членовете на Българската асоциация на винените професионалисти организират посещението на международни винени специалисти, журналисти и блогъри, които не само ще присъстват на конференцията, но някои ще бъдат и лектори? Очаква ги динамичен тур сред български винарски изби, за да опознаят България като винена дестинация и нейното ранообразието на местните сортове. 

Знаете ли, че за втора поредна година български журналисти тръгват на винен тур, иницииран от БАВП, а тазгодишният регион е Североизточна България? Кулминацията на тура ще бъде URBAN WINE FEST VARNA.

И всичко това в името на БЪЛГАРСКОТО ВИНО. Защото каузата на БАВП е популяризиране на българското вино, което да заеме своето достойно място на световната винена сцена чрез разпознаваемост, изразителна идентичност и положителен имидж.

ЗА ВСЕКИ ПО НЕЩО

Целта е празникът да се утвърди като значимо събитие във винената презентация на страната,  да даде информация и насочи различни групи потребители към българското вино и винени райони.

И всеки от нас може да допринесе за това. Да стане посланик на българското вино сред познати, приятели, колеги. 

Как:

Така подкрепяте инициативата и организаторите и давате своя принос за популяризирането на българското вино. 

Международният ден на мавруда е инициатива на Българска асоциация на винените професионалисти и тази година е подкрепена от Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Държавен фонд Земеделие, Столична община и Община Пловдив.

Ние също ги подкрепяме! Подкрепете ги и ВИЕ!

Очакваме Ви на фестовете!

Коментари
Георги Трайков
Отговори

Кметството и НЧ „Саморазвитие 1924 г.“ с. Брестник, общ. Родопи, обл. Пловдив на 29.10.2022 г. организират „Празник на маврудовото вино“. Поканени са видни винари от селото. За вашето добро настроение ще се погрижи народния музикант Христо Коритаров, Народния хор и Танцовата група към читалището. В землището на селото става най хубавия МАВРУД.

    Гергана Тодорова
    Отговори

    Благодарим Ви, че споделихте инфомацията за празника на мавруда в с. Брестник! Успех на събитието!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *