fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Плодов тарт и вино

Плодов тарт и вино

Blog thumbnail

Изпуснах момента на първите ягоди и малини, но така или иначе едва ли на някой му се занимава с направата на десерти в този момент. По-скоро бързаме да си ги хапнем натюр, а ако си ги берем от градината, даже не стигат и до масата.  Но да си представим, че сме на терасата на някоя хубава лятна градина и искаме да изненадаме гостите си с нещо по-така. За тази цел се иска малко повече приготовление за десерта и по отношения на избора на вино към него.

Десертите със свежи плодове напомнят съвсем естествено някои червени вина с изразен плодов характер (ягода, череша, малина) и остатъчна захар. Тук е може би мястото да вметна набързо на какво се дължи тази захар. Тя може да е следствие от избрания от технолога метод на винификация, при която ферментацията се прекъсва преди всичката захар да е трансформирана в алкохол.Това става чрез добавяне на алкохол по време на или след ферментацията за получаване на подсилени вина (над 15% алк.).  Ферментацията може също така да спре по естествен начин, ако захарите са толкова много, че когато се достигне до определено ниво на алкохол,  дрождите умират (те не могат да оцеляват при високо количество алкохол или при високи стойности на захарите). При този случай се получават сладки вина ( до 15 % алк.).

След това леко енологично отклонение да се върнем към съчетанието на виното с този десерт. Изразения плодов характер ще бъде в унисон със свежите плодове, а остатърната захар ще допълва не много високата сладост на този десерт. Какво е положението при танините обаче. Те трябва да са заоблени и гладки, за да хармонизират с месестите плодове и мекотата на тестото, което е обикновено на маслена база за десертите от вида тарт.

Препоръчвани вина: ПортoRuby, Banyuls AOC (Франция), Floc-de-Gascogne rose (Франция)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *