Ястието паеля има много разновидности. Типично тя вкючва заешко, пилешко или морски дарове, което автоматично ни навежда към комбинация с бяло вино, но не бива да забравяме пикантността и аромата на това ястие, характерезиращо се с червени чушки и шафран. Подправките приглушават аромата на рибата (която се съдържа в паелята) и може да се експериментира с розета и дори червено вино.

От розетата по-добре да се спрете на свежи, не много високо алкохолни вина, тъй като алкохолът и пикантността не се съчетават добре и засилват парещите ефекти на виното. Аз бих заложила на по-деликатни като аромат розета, отколкото силно ароматните и по-тъмни на цвят.
Паелята се асоциира с летни обеди и вечери на открито, но това не значи, че трябва да изключваме червеното вино като вариант, освен ако не е с висок алкохол и осезаемо присъствие на танини и дъб.
За предпочитане са млади, леки и свежи вина от Темпранило или Гренаш, ако се придържаме към регионално съчетание с испански сортове. Гъмза или Пино Ноар (но не зрелия Пино Ноар слил Нов Свят), ако решим да излезем извън границите на Испания.
