fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Музеят на виното край гр. Плевен – храм за винени последователи

Музеят на виното край гр. Плевен – храм за винени последователи

Blog thumbnail

Ако ви кажат Плевен и се сетите за Музея на виното преди Плевенската епопея, значи сте истински винен любител или поне има един такъв около вас, който ви приканва да го посетите. А ако сте от тези, които все още не са намерили време за пътуване до Плевен, надявам се, че ще успея да ви убедя да го направите.

Местоположението

Плевенчани явно обичат да са първенци по емблематични институции за виното, тъй като именно в Плевен е открито първото и единствено професионално училище по лозарство и винарство (1890г.), първият и единствен Национален институт по лозарство и винарство, а ето че и през 2008г. се открива и първият Музей на виното в България. Музеят се намира само на 7 км от града, разположен в пещерно образувание в Национален парк „Кайлъка”. Като в началото пещерата е била много малка до периода 1948-50г., през който ген. Иван Винаров я оформя във формата на Георгиевски кръст за храброст с идеята да се превърне в музей на руската бойна слава. Но заради високата влажност в пещерата (85%) тя се оказва непригодна за съхраняване на исторически артефакти.

След това дълги години пещерата пустее, но благодарение на публично-частно партньорство през 2008г. се открива първият в България Музей на виното. Той предлага на своите посетители четири обособени зали с различно предназначение, обзаведени с автентични дървени мебели.

Залите на музея

Първата зала представлява предверието на самата пещера, където е разположен и магазинът за вина, както и фотографии, разкриващи панорама на стария Плевен.Тази зала носи и историята на виното, като тук е изложен и старинен съд, използван в миналото от скромните последователи на Дионисий за мачкане на гроздовата каша.

Във втория лъч е разположена Малката дегустационна зала, която, въпреки че може да посрещне по-малък брой гости, именно  тук се усещат благоприятните условия на пещерата за съхранение и зреене на вино в бъчви – високата влажност, ниската температура (17 ⁰C) и липсата на естествена светлина. Въпреки това бъчвите не са пълни с вино, да не забравяме че се намираме в музей, а не винарска изба. Но трябва да се признае, че за да се осигури това автентично преживяване на посетителя са необходими много усилия за съхраняване на мебелите при тези неблагоприятни за тях условия.

IMG_4976

Историческата зала

Третият лъч е Историческата зала, където посетителите се запознават с развитието на лозарстовото и винарството в този район от древността до наши дни. Тук от беседата с учтивата ни уредничка научаваме, че Бохотското съкровище (намерено край с. Бохот, Плевен през 1929г.) е уникално с това, че е единственото открито тракийско съкровище, което се състои от еднакви съдове. Така още веднъж можем да се насладим (макар и чрез снимки и копия) на изяществото на траките в правенето на съдове за вино. Един от тези съдове ни загатва, че може би траките са владеели изкуството на купажиране на виното. Този съд е част от Вълчитрънското златно съкровище и представлява три вдлъбнати скачени съда, всеки от които е съдържал различен вид вино.

IMG_4985

Винената експозиция

Освен уникалността на своята локация, музеят може да се похвали и със своята завидна колекция от над 6000 бутилки вино или по „музейно” му казано експоната. Някои от тях достойно могат да носят названието експонат, тъй като най-старата бутилка в колекцията е от Врачански Мискет и е на 103г. Експозицията от вина представя всичките 5 региона на страната. В тази четвърта и за мен най-пленителна зала ще се потопите сред „история от бутилки”, включваща емблематични етикети: Гъмза, Мавруд и Тамянка, които сякаш те връщат назад във времето. Можете да отнесете всяка от тях, като разбира се преди това минете през касата. Продават се дори и най-старите бутилки, като наскоро музеят се е разделил с експонат на 108 години.

IMG_5012

IMG_5000

IMG_5026

IMG_5040

IMG_5032

В средата на четирите галерии се намира и Голямата дегустационна зала, станала известна и с многото романтични събития, които се провеждат тук. Тя предоставя възможност за провеждане на дегустация на вина на „Шато Кайлъка“.  Интересен е изборът на наименованията на търговските марки вина (Mizia, Villa Rustika, Emporion). Ако проявите любопитсво, рискувате да научите доста интересни неща за траките по нашите земи, търговията, която са развивали и връзката им с елините.

IMG_5099

IMG_5077

Дегустационни пакети

Така кратката разходка из музея завършва, но магията остава за тези, които са имали възможността да посетят това изпълнено с очарование местенце, а предизвикателството е към тези, които търсят духа на виното…
Ето и малко практична информация за възможните пакети дегустации:

Вход за музея: 6 лв.

Вход + чаша вино: 7 лв.

Вход, чаша вино и беседа: 10 лв.

Вход, беседа, дегустация на 4 вина с дегустационни хапки : 14 лв.

Вход, беседа, дегустация на  8 вина с дегустационни хапки: 18 лв.

За актуалността на цените се обърнете към Музея на винто.

Работното времеме на музея е всеки ден от 11:00 до 19:00ч. От октомври до март музеят работи с предварителна заявка, за по-специални случаи е необходимо да направите също предварителна заявка.

Тел.: +359 887 73 15 37

winemuseum@mail.bg

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.


IMG_5061

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *