fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Мерло

Мерло

Thumbnail

Въпреки че във филма „Отбивки” се опитаха да пренебрегнат предимствата му, за да изтъкнат тези на сорта Пино Ноар, Мерлото си остава един от водещите в класацията за най-разпространен сорт в света. Въпреки че филма не изпъква с кой знае какъв замисъл, той успя да изпълни своята цел и да популяризира както Карлифорния като винена дестинация, така и сорта Пино Ноар. И въпреки, че е най-популярния сорт и най-добре познат нека все пак му обърнем малко внимание. Все пак е Международният Ден на Мерлото, International Merlot Day (7 ноември).

Вината от Мерло се характеризират с мекота, лекота, непретенциозност и леки танини. Най-добрите вина, представители на този сорт, се разделят на две групи. Така наречения „международен стил” се получава от грозде от по-късен гроздобер и се харакретизира с плодови нюанси на боровинка и слива, с меки, кафидени танини в съчетание с богато обло тяло, с високо алкохолно съдържание и наситен плодов вкус. Всичко това може да влезе и в съчетание с благородните норки на дъба. Другият вариант е на по-ранен гроздобер, в следствие на което се получават вина със средно тяло и средни нива на алкохола, висока киселинност и по-свеж плодов аромат на малина и ягода, както и тревисти нотки.  Докато първият стил е характерен както за Стария така и за Новия свят, то вторият се намира трудно извън района на Бордо.  Именно там Мерлото е най-разпространения сорт грозде. Апелациите, под които се срещат едни от най-скъпите вина от Мерло са Saint-Émilion (Сант Емилион) и Pomerol (Померол), намиращи се на десния бряг на река Жиронда. Меролото е важна част от типичния за Бордо  бленд (Каберне Совиньон и Мерло) добавяйки мекота и повече тяло към купажа, като същевременно намаля строгостта и обогатява вкуса на Каберне Совиньона.

Мерло с храна

Вината от Мерло добре се съчетват с голямо разнообразие от ястия. Особено добре е съчетанието с мазно месо (свинско, агнешко). За съчетание с храна можем отново да разделим две групи вина. Вината от Мерло от по-топли региони  като Калифорния и Австралия, които имат характерен конфитюрен аромат  и умерени киселини се съчетават добре със сладко-кисела храна.  По-хладните райони като Бордо и Нова Зеландия дават по-елегантни вина, които подхождат на по-обикновена храна, като например стек с подправки.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *