Въпреки че във филма „Отбивки” се опитаха да пренебрегнат предимствата му, за да изтъкнат тези на сорта Пино Ноар, Мерлото си остава един от водещите в класацията за най-разпространен сорт в света. Въпреки че филма не изпъква с кой знае какъв замисъл, той успя да изпълни своята цел и да популяризира както Карлифорния като винена дестинация, така и сорта Пино Ноар. И въпреки, че е най-популярния сорт и най-добре познат нека все пак му обърнем малко внимание. Все пак е Международният Ден на Мерлото, International Merlot Day (7 ноември).
Вината от Мерло се характеризират с мекота, лекота, непретенциозност и леки танини. Най-добрите вина, представители на този сорт, се разделят на две групи. Така наречения „международен стил” се получава от грозде от по-късен гроздобер и се харакретизира с плодови нюанси на боровинка и слива, с меки, кафидени танини в съчетание с богато обло тяло, с високо алкохолно съдържание и наситен плодов вкус. Всичко това може да влезе и в съчетание с благородните норки на дъба. Другият вариант е на по-ранен гроздобер, в следствие на което се получават вина със средно тяло и средни нива на алкохола, висока киселинност и по-свеж плодов аромат на малина и ягода, както и тревисти нотки. Докато първият стил е характерен както за Стария така и за Новия свят, то вторият се намира трудно извън района на Бордо. Именно там Мерлото е най-разпространения сорт грозде. Апелациите, под които се срещат едни от най-скъпите вина от Мерло са Saint-Émilion (Сант Емилион) и Pomerol (Померол), намиращи се на десния бряг на река Жиронда. Меролото е важна част от типичния за Бордо бленд (Каберне Совиньон и Мерло) добавяйки мекота и повече тяло към купажа, като същевременно намаля строгостта и обогатява вкуса на Каберне Совиньона.
Мерло с храна
Вината от Мерло добре се съчетват с голямо разнообразие от ястия. Особено добре е съчетанието с мазно месо (свинско, агнешко). За съчетание с храна можем отново да разделим две групи вина. Вината от Мерло от по-топли региони като Калифорния и Австралия, които имат характерен конфитюрен аромат и умерени киселини се съчетават добре със сладко-кисела храна. По-хладните райони като Бордо и Нова Зеландия дават по-елегантни вина, които подхождат на по-обикновена храна, като например стек с подправки.