fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Как съчетахме Виното и Шоколада на Винария 2017

Как съчетахме Виното и Шоколада на Винария 2017

Blog thumbnail

Дегустацията на белгийски шоколад с български вина беше един от акцентите на ВИНАРИЯ 2017. Участниците в дегустацията имаха възможност да опитат висококачествени белгийски шоколади в съчетание с различни български вина, специално подбрани от експерта в какаото Катя Харискова и председателя на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Те разкриха спецификата на съчетаването на двата изкусителни за повечето хора продукти. Бяха предложени четири селекции. В първата бяло вино Совиньон блан 2016 бе съчетано за консумация с шоколад „Перу 64“, който е с 44-процентно съдържание накакао и аромат на цитрусови плодове.

Второто предложение бе за комбинация на класическо вино Пино Ноар (2012) с по-млечен шоколад „Еквадор 71“. Купажното вино от стари реколти (2010) Каберне Совиньон, Санджоновезе и Аликант Буше бе хармонично съчетано с вкуса на шоколада „Коста Рика 38“, който е с по-препечени какаови зърна. Десертно вино „Ркатицели“ (2008) бе предложено с бял шоколад „Доменикана 31“.

Препоръките на презентаторите:

  • Пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет също чудесно се съчетават с белия шоколад.
  • Финият млечен шоколад да се комбинира с Пино ноар или с младо Мерло.
  • Червените вина с пикантни нюанси– с тъмните и горчиви шоколади, които имат мощно въздействие върху сетивата.
  • Колкото по-тъмен ешоколадът, толкова по-силно е усещането на танините.
  • При експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните.
  • Чаша червено вино и парчешоколад всеки ден, за да сме здрави. Според учени червеното вино и шоколадът са полезни заповишаване на имунитета, за сърцето, както и при лечението на артрит и настинки.

Дегустацията „Шоколад и вино“ бе организирана от Националната лозаро-винарска камара съвместно със Съюза на енолозите в България и Националния браншови съюз нахлебарите и сладкарите по повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *