Дегустацията на белгийски шоколад с български вина беше един от акцентите на ВИНАРИЯ 2017. Участниците в дегустацията имаха възможност да опитат висококачествени белгийски шоколади в съчетание с различни български вина, специално подбрани от експерта в какаото Катя Харискова и председателя на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Те разкриха спецификата на съчетаването на двата изкусителни за повечето хора продукти. Бяха предложени четири селекции. В първата бяло вино Совиньон блан 2016 бе съчетано за консумация с шоколад „Перу 64“, който е с 44-процентно съдържание накакао и аромат на цитрусови плодове.
Второто предложение бе за комбинация на класическо вино Пино Ноар (2012) с по-млечен шоколад „Еквадор 71“. Купажното вино от стари реколти (2010) Каберне Совиньон, Санджоновезе и Аликант Буше бе хармонично съчетано с вкуса на шоколада „Коста Рика 38“, който е с по-препечени какаови зърна. Десертно вино „Ркатицели“ (2008) бе предложено с бял шоколад „Доменикана 31“.
Препоръките на презентаторите:
- Пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет също чудесно се съчетават с белия шоколад.
- Финият млечен шоколад да се комбинира с Пино ноар или с младо Мерло.
- Червените вина с пикантни нюанси– с тъмните и горчиви шоколади, които имат мощно въздействие върху сетивата.
- Колкото по-тъмен ешоколадът, толкова по-силно е усещането на танините.
- При експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните.
- Чаша червено вино и парчешоколад всеки ден, за да сме здрави. Според учени червеното вино и шоколадът са полезни заповишаване на имунитета, за сърцето, както и при лечението на артрит и настинки.
Дегустацията „Шоколад и вино“ бе организирана от Националната лозаро-винарска камара съвместно със Съюза на енолозите в България и Националния браншови съюз нахлебарите и сладкарите по повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“.
Тази статия ви харесва?