Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Светослав Манолев по време на дегустация

Интервю със Светослав Манолев – първият българин Master Sommelier

Интервю със Светослав Манолев – първият българин Master Sommelier

Светослав Манолев по време на дегустация

Светослав Манолев е първият българин носител на титлата Master Sommelier. Общият брой на хората, удостоени с тази титла в света в момента е 262. Институцията The Court of Master Sommeliers е най-престижната школа за сомелиери и мечта за много професионалисти в тази област. Малцина са тези, които тръгват по този дълъг път на знания, дегустации, непрестанно усъвършенстване и обучение, а още по-малко са тези, които успяват до финала.

The Court of Master Sommeliers

Първият
изпит за Master
Sommelier се състои през 1969 г., а през 1977г. е основана и първата и все още
най-престижна институция за сомелиери. Обученията днес се водят в Европа,
Океания, Азия и Америка. Има 4 нива на обучението – Introductory Sommelier, Certified Sommelier, Advanced Sommelier и Master Sommelier Diploma. Изпитът включва теоретична част, дегустация и умения за сервиране на вино.

Ето за какво си говорихме с него и каква е представата му за развитието на винения туризъм в България.

Разкажи ни за себе си накракто и как започна винената ти кариера? Кой беше повратният момент, в който разбра, че виното е твоята професия?

Казвам се Светослав Манолев. В България съм изучавал Туризъм в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски. От 2009 живея в чужбина, като съм живял в Съединените Щати и сега в Лондон от 2014 година. С вино се занимавам професионално от 7 години, като миналата година завърших WSET Diploma и тази година Master Sommelier Diploma.

Кога
разбра необходимостта от винено образование?

Виненото образование е задължително за хората, които работят в тази сфера. От момента, в който реших да се занимавам сериозно с това и да се насоча към този бизнес, знаех, че е нужно да усавършенствам максимано познанията си и да достигна възможно най-далеч. Това, разбира се, не е уникално за тази сфера. Смятам, че във всяка една област специализирано знание е необходимо.

Колко
трудно беше да стигнеш до
Master Sommelier и имаше ли моменти, в които ти се
искаше да се откажеш?
Коя беше най-трудната част?

Не беше никак лесно и отнема много време, финансови средства, както и усилия, но нищо хубаво не идва даром. Най-трудната част определено е дегустацията и самото очакване на този изпит. Тази година това беше финалната част от изпита, която трябваше да взема и цяла година подготовка, пътуване и очакване за 25 минути, в които протича изпитът.

Светослав Манолев
По време на изпита

Къде
работиш сега?

В момента работя в Flemings Mayfair Hotel – пет звезден бутиков хотел в централен Лондон като главен сомелиер, също така консултирам ресторанти и хотели като независим консултант.

Разкажи ни как минава денят на един Master Sommelier?

Обикновено
прекарвам повечето време в хотела, в който работя. Предстои ни доста натоварен
сезон и сега прекарвам повечето време в обновявне на винената листа и
подготвяне на идеи за винени вечери и събития през следващата година. През
останалото време посещавам и винени събития при нашите доставчици и партньори.

Какво би
посъветвал колегите си в България, които са започнали или биха искали да
започнат образованието си в The Court of Master Sommeliers?

Да не се
отказват. Всичко е постижимо с много работа и усилия. Няма невъзможни неща.

Svetoslav-Manolev-Master-Sommelier

Какво е
мнението ти за българските вина? Как намираш винения бранш в България?

Всяка година
опитвам все по-добри вина от България. С нашия климат, разнообразни микро
климати и почви съм сигурен, че ще виждаме в бъдеще все по-добри вина.

Какви са
световните тенденции във винения бранш през 2019?

Ако трябва
да бъда честен тенденции и мода във виното никога не са представлявали интерес
за мен. Аз предпочитам да се доверявам на инстинкта и опита си при избора на
вина.

Коя е любимата ти винена дестинация/винен регион? Какво най-много те впечатлява там?

Много са местата, които ме впечатляват, навсякъде където се отглеждат лозя е изключително красиво и инересно. Най-приятното нещо в света на виното е, че то дава възможност за опознаване не само на сортове грозде или стилове вино, но и на култура, история и хора. За това смятам, че винаги трябва да бъдем отворени към нови региони, сортове и вина.

Не знам
дали се връщаш често в България и дали си посещавал винарни. Ако да, би ли
споделил впечатленията си и дали според теб България би могла да стане
атрактивна винена дестинация?

България определено е атряктивна винена дестинация с огромен потенциал и се радвам да видя, че в последните години пазарът се раздвижва значително. Това, което според мен би помогнало е да има организирани усилия да се промотира България като страна вино производител, за да се насърчат повече хора да посетят и опознаят вината ни.

Пожелаваме на Светослав Манолев още много успехи и хъс за се развива в света на виното!

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *