fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Светослав Манолев по време на дегустация

Интервю със Светослав Манолев – първият българин Master Sommelier

Интервю със Светослав Манолев – първият българин Master Sommelier

Светослав Манолев по време на дегустация

Светослав Манолев е първият българин носител на титлата Master Sommelier. Общият брой на хората, удостоени с тази титла в света в момента е 262. Институцията The Court of Master Sommeliers е най-престижната школа за сомелиери и мечта за много професионалисти в тази област. Малцина са тези, които тръгват по този дълъг път на знания, дегустации, непрестанно усъвършенстване и обучение, а още по-малко са тези, които успяват до финала.

The Court of Master Sommeliers

Първият изпит за Master Sommelier се състои през 1969 г., а през 1977г. е основана и първата и все още най-престижна институция за сомелиери. Обученията днес се водят в Европа, Океания, Азия и Америка. Има 4 нива на обучението – Introductory Sommelier, Certified Sommelier, Advanced Sommelier и Master Sommelier Diploma. Изпитът включва теоретична част, дегустация и умения за сервиране на вино.

Ето за какво си говорихме с него и каква е представата му за развитието на винения туризъм в България.

Разкажи ни за себе си накракто и как започна винената ти кариера? Кой беше повратният момент, в който разбра, че виното е твоята професия?

Казвам се Светослав Манолев. В България съм изучавал Туризъм в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски. От 2009 живея в чужбина, като съм живял в Съединените Щати и сега в Лондон от 2014 година. С вино се занимавам професионално от 7 години, като миналата година завърших WSET Diploma и тази година Master Sommelier Diploma.

Кога разбра необходимостта от винено образование?

Виненото образование е задължително за хората, които работят в тази сфера. От момента, в който реших да се занимавам сериозно с това и да се насоча към този бизнес, знаех, че е нужно да усавършенствам максимано познанията си и да достигна възможно най-далеч. Това, разбира се, не е уникално за тази сфера. Смятам, че във всяка една област специализирано знание е необходимо.

Колко трудно беше да стигнеш до Master Sommelier и имаше ли моменти, в които ти се искаше да се откажеш? Коя беше най-трудната част?

Не беше никак лесно и отнема много време, финансови средства, както и усилия, но нищо хубаво не идва даром. Най-трудната част определено е дегустацията и самото очакване на този изпит. Тази година това беше финалната част от изпита, която трябваше да взема и цяла година подготовка, пътуване и очакване за 25 минути, в които протича изпитът.

Светослав Манолев
По време на изпита
Къде работиш сега?

В момента работя в Flemings Mayfair Hotel – пет звезден бутиков хотел в централен Лондон като главен сомелиер, също така консултирам ресторанти и хотели като независим консултант.

Разкажи ни как минава денят на един Master Sommelier?

Обикновено прекарвам повечето време в хотела, в който работя. Предстои ни доста натоварен сезон и сега прекарвам повечето време в обновявне на винената листа и подготвяне на идеи за винени вечери и събития през следващата година. През останалото време посещавам и винени събития при нашите доставчици и партньори.

Какво би посъветвал колегите си в България, които са започнали или биха искали да започнат образованието си в The Court of Master Sommeliers?

Да не се отказват. Всичко е постижимо с много работа и усилия. Няма невъзможни неща.

Какво е мнението ти за българските вина? Как намираш винения бранш в България?

Всяка година опитвам все по-добри вина от България. С нашия климат, разнообразни микро климати и почви съм сигурен, че ще виждаме в бъдеще все по-добри вина.

Какви са световните тенденции във винения бранш през 2019?

Ако трябва да бъда честен тенденции и мода във виното никога не са представлявали интерес за мен. Аз предпочитам да се доверявам на инстинкта и опита си при избора на вина.

Коя е любимата ти винена дестинация/винен регион? Какво най-много те впечатлява там?

Много са местата, които ме впечатляват, навсякъде където се отглеждат лозя е изключително красиво и инересно. Най-приятното нещо в света на виното е, че то дава възможност за опознаване не само на сортове грозде или стилове вино, но и на култура, история и хора. За това смятам, че винаги трябва да бъдем отворени към нови региони, сортове и вина.

Не знам дали се връщаш често в България и дали си посещавал винарни. Ако да, би ли споделил впечатленията си и дали според теб България би могла да стане атрактивна винена дестинация?

България определено е атряктивна винена дестинация с огромен потенциал и се радвам да видя, че в последните години пазарът се раздвижва значително. Това, което според мен би помогнало е да има организирани усилия да се промотира България като страна вино производител, за да се насърчат повече хора да посетят и опознаят вината ни.

Пожелаваме на Светослав Манолев още много успехи и хъс за се развива в света на виното!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *