Ако сте чували израза, че едно вино „има тапа”, че е с „дъх на тапа” без да знаете какво точно означава това, то тази статия е за вас. На френски този дефект на виното се нарича „вкус на тапа” („gout de bouchon”). Този дефект обаче не се асоциира буквално с мириса на корка, а по-скоро с мириса на мокър картон, които става все по-неприятен в контакта с кислорода. Така че дори и да не го доловите веднага, след няколко минути престой на виното в чашата той ще стане още по-изразен.
Приблизително 5% от вината дават този дефект. Той се дължи на химическото съединение Трихлороанизол (Thrichloroanisole) , която се съдържа в корка. Някои производители на корк се опитват да въздействат на този негативен ефект и са постигнали известен успех.
Случва се, макар и много рядко, виното да е толкова повредено , че дори и самата тапа има силно неприятен мирис. Освен в крайни случаи, помирисването на тапата, едва ли би ви помогнало да индикирате проблем с виното.