fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

В уиски библиотеката

В уиски библиотеката

Blog thumbnail

Един мъдър човек ми беше казал „Университета няма да те научи на нищо, освен това да ти покаже къде е библиотеката и как да търсиш и да се ориентираш в нея”. Затова и аз попрелистих теорията и се отправих към уиски библиотеката с надеждата, че там ще подредя теоретичните ни знания чрез визуалната и сензорната си памет. Попадайки в The whiskey library на последния етаж на хотел Империал в гр. Пловдив, усещаш, че тук намерението не е било да привличат начинаещи с учебник под ръка.

Управителят, обаче, ме опровергава с пояснението, че името The Whisky Library се тълкува така: „Бихме искали посетителите да имат възможност да „прочетат” историята и традицията на уискито и да се запалят по нея”. Интериорът е вдъхновен от две екскурзии до Шотландия, но с няколко капки кехлибарен модернизъм.

whiskey library

img_9867

Многообразие

Барът разполага с 250  вида уиски, някои от които са уникати за България. Това, което важи за много места е обаче, че интериорът те кара да влезеш и да останеш, но това което те кара да се върнеш са хората, които работят там. Не знам дали колекцията е толкова рядка, но по-важното е, че тук има кой да даде живот на тези 250 етикета, да ги представи, да те ориентира и да даде по-голям смисъл на този проект.

Страстта на един млад човек, обичащ работата си, знаещ, непрекъснато четящ и с желание да споделя наученото без надменност, а с дружелюбност и отзивичивост. От Богдан и неговите колеги ще научите „абв-то” на уискито. Всяка една напитка, уиски или вино, си остава просто напитка, ако човек не отдели време да я „прочете”, или поне да се опита да чуе осъзнато.

Ирландското се получава след тройна дестилация, Шотландското – след двойна, а американските уискита отлежават за по-къс период и то в нови бъчви. А по-любопитните могат да научат и защо в ирландските уискита се слага и процент немалцован ечемик и как влияе формата на казана на крайния вкус на уискито. От къде идват бъчвите в уиски идустрията и как този произход влияе на вкуса. А и още много въпроси, които ще възникнат по време на дегустацията. За да разбера основните разлики в уискито, Богдан ме насочва към следната дегустация.

img_9846

Опознавателна дегустация

Започваме с Ирландското Green spot, Single Pot Still Irish, което разкрива много нежни плодови нюанси на ананас, банан, ябълка, лимонена кора, тревисти нюанси, ванилия и сайдер. По-плодовия и подправков аромат, както и по-мазната структура на ирландското уиски се дължи на процента немалцуван ечемик, който е характерен за технологията в Ирландия. За разлика от шотландското уиски, при ирландското няма начин да срещнем силно опушени нотки. Допълнителни аромати биха дошли единствено от бъчвата, в която отлежава.

img_9848

Със следващата дегустация на Glenmorangie, Scotch single malt, 12-годишно от Хайланд, преминавам към по-плътните шотландски уискита. Тук ароматната гама е съвсем различна – ефирните аромати отстъпват място на по-плътните и тежки – черен шоколад, карамел, сушени червени плодове, шери нотки. На небцето се долавят билки и подправки, алкохола е мек, а тялото средно. Финалът дълъг.

Шотландските уискита

Двете основни групи шотландски уискита са – малцово и зърнесто. При първото се използва само малцован ечемик, а при второто немалцован ечемик и други зърнени култури. И тук се уискито отлежава само в използвани бъчви от порт, шери, вино или бърбън. Усики отлежавало в бъчви от Олоросо шери дава лека суховатост на уискито, бъчви от Педро Хименес придават изключителна комплектност, бъчви от Каберне Совиньон – аромати на боровинка и касис.

img_9856Бърбън

Следва Baker’s Bourbon, което разкрива аромати на вакса, ръж, изгоряла гума, мента, карамел и дъвки турбо. Мека алкохолна атака, богат и интензивен вкус.
Характерът на бърбъна се крие в три думи: царевица, нови бъчви, Кентъки. Според закона бърбън се дестилира от смес от минимум 51% царевица. Бъчвите задължително са нови и силно обгорени, откъдето идва интензивния кехлибарен цвят и ароматите на кокос и ванилия. Климатът на Кентъки е третият фактор, който определя характера на бърбъна.

По-високите температури ускоряват процеса на взаимодействие на течността с дъба и екстракция на на цвят и аромати. През горещите лета, обема на течността се разширява и тя прониква по-дълбоко в дървесината. Температурата е и причина за загубата на вода и увеличаването на алкохолния градус за разлика от Шотландия и Ирландия, където този процес е обратен.

img_9885

Събития

Като всяка Библиотека и тук има организирани литературни четения, или иначе казано дегустация на уиски на различна тема (Уиски региони в Шотландия, Видове бъчви, Световни уискита и др.). В месеца се провеждат по 1-2 уиски класа, водени от представители на вносителите, за които може да научавате от фейсбук страницата на бара.
Тук също може да видите и някои уиски играчки. Ако предпочитате уискито с лед, който обаче да не разрежда прекомерно уискито, попитайте за Ice Ball машината. Ледената топка, която се получава с нея е изключително компресирана и не позволява бързото разтапяне на леда, освен ако не седнето близо до камината. Чашите за уиски са доста разнообразни, като всеки производител е направил дизайна, който да съответства най-добре и да подчертава уискито.

img_9833

img_9812

img_9815

Опушени уискита

Ако сте любител на шотландски уискита от остров Айла (Islay), може да видите няколко парчета тофт -първоизточника на неговия аромат. Той се използва за сушенето на ечемичения малц, от който се дестилира уискито. Може да опитате да опушите питието си и след като е сервирано в чашата ви, чрез този уред на снимката по-долу, но ефекта едва ли ще задоволи любителите на силно опушените уискита.

img_9889
За предсоящите дегустации може да научите от фейсбук страницата на бара.

Ако се интересувате от още уиски изживявания, посетете и бар Сандък в Капана.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *