За разлика от танините, които са извоювали известността си на една от най-полезните съставки на виното, то за витамините съдържащи се в него сякаш по-малко се говори. Въпреки че съдържанието на витамини в една чаша от 250 мл вино покрива не повече от 10% от дневната необходимост на човешкия организъм, то заслужава да бъде отбелязано като едно от многото достойни качества на виното.
Танините се съдържат в значително по-големи количества в червените, отколкото в белите вина, но по отношение на винамините такова разграничение не може да бъде направено. Витаминът В1 например се съдържа в много по-големи количества в червеното вино, отколкото в бялото, докато съотношението на витамин В2 е в полза на бялото вино. Така че на въпроса кое вино има повече витамини – бялото или червеното, едва ли може да се даде еднозначен отговор, ако говорим комплексно за всички витамини. Повечето от витамините във виното са по-малко, отколкото в мъст, защото дрождите ги асимиритат при алкохолната ферментация. Някои от тях намаляват и при ябълчно-млечната ферментация. Количеството на отделни витамини се увеличава при по-дълъг контакт на виното с дрождената утайка.
Кои витамини се срещат във виното и в мъстта? Това са витамини от групата на водоразтворимите ( от група В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7, В9, В10, витамин С, витамин Р ), както и малко количество витамин А от групата на масленоразтворимите. Витамините В7, В8, В10 се запазват във виното по-добре, отколкото витамин С, който се окислява твърде бързо след смачкване на гроздето и количеството му силно намалява.