fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Витамини във виното

Витамини във виното

Blog thumbnail

За разлика от танините, които са извоювали известността си на една от най-полезните съставки на виното, то за витамините съдържащи се в него сякаш по-малко се говори. Въпреки че  съдържанието на витамини в една чаша от 250 мл вино покрива не повече от 10% от дневната необходимост на човешкия организъм, то заслужава да бъде отбелязано като едно от многото достойни качества на виното.

Танините се съдържат в значително по-големи количества в червените, отколкото в белите вина,но по отношение на винамините такова разграничение не може да бъде направено.  Витаминът В1 например се съдържа в много по-големи количества във червеното вино, отколкото в бялото, докато съотнощението на витамин В2 е в полза на бялото вино. Така че на въпроса кое вино има повече витамини – бялото или червеното, едва ли може да се даде еднозначен отговор, ако говорим комплексно за всички витамини. Повечето от витамините във виното са по-малко, отколкото в съответната в мъст, защото дрождите ги асимиритат при алкохолната ферментация. Някои от тях намаляват и при ябълченомлечната ферментация. Количеството на отделни витамини се увеличава при по-дълъг контакт на виното с дрождената утайка.

Кои витамини се срещат във виното и в мъстта? Това са витамини от групата на водоразтворимите ( от група В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7, В9, В10, витамин С, витамин Р ), както и малко количество витамин А от групата на масленоразтворимите. Витамините В7, В8, В10 се запазват във виното по-добре, отколкото витамин С, който се окислява твърде бързо след смачкване на гроздето и количеството му силно намалява.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *