fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
вино и гурме

Рекорден брой участници на Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив

Рекорден брой участници на Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив

вино и гурме

ПРЕДСТОИ НЕЩО ВКУСНО, ПРЕДСТОИ НЕЩО ПИВКО В ПЛОВДИВ - ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“

На прага сме на прекрасния месец май, в очакване на събитието, което ще ни припомни  и предостави възможност отново да споделим приятни емоции с близки и приятели! 

За седми пореден път – Дефиле „Вино и гурме“ на 8 и 9 май. 

 

Старият град Пловдив  отново ще е домакин на „най-най-добрата комбинация на вино и храна“.  Прекрасните български вина и вкусните деликатеси очакват своите любители!

Фестивалът изненадва с рекорден брой участници. Винопроизводители и производители на храни ще Ви очакват с изискани комбинации-специалитети само и единствено за посетителите на фестивала. И всичко това ще бъде гарнирано с онзи неповторим привкус, който може да се усети само тук, в сенчестите дворчета на възрожденските къщи. 

В 10 от тях ще бъдат разположени всичките 39 участници, от които  винопроизводители – 27, производители на храни и аксесоари – 12. Събитието е прекрасен повод за приятна съботно-неделна разходка, на която заедно с приятели ще споделите сладка раздумка с чаша хубаво вино  и неустоими  вкусотийки. Старият град ви очаква за един различен и забавен винен уикенд. 

 

Събитието предоставя неповторима възможност – да опитате над 200 вида вина. Традиционно това ще става с жетони от 75 стотинки. За ценителите са осигурени стъклени брандирани  чаши за дегустации, които ще ви дадат усещането за истински професионалисти. 

Жетони, брандирани чаши, дегустационен комплект ще може да закупите пред всяка локация. А за да усетите вкусовите качества на дегустираните вина, препоръчваме да ги комбинирате с подходящи гурме продукти, които също ще се предлагат на достъпни цени. 

Дегустационна комисия от специалисти ще определи призовите места в конкурс „Най-умело съчетание на вино и храна“. Конкурсът се организира съвместно с Университет по хранителни технологии.

 

Както всяка година, така и сега гостите на дефилето ще могат да дадат своя глас за предпочитаните сортове вина. Чрез попълването на анкетните карти ще бъде определен „Фаворит на публиката“ в 4-те категории вина: червено, бяло, розе и плодово. Жребий ще определи кои от посетителите, попълнили анкетни карти, ще получат по бутилка квалитетно вино. 

 

Официалното откриване ще е в събота, 08 май в 11 часа, в началото  на Стария град, ул. „Съборна“, 2-4, което и ще даде началото на дегустациите от 11:00 до 19:00 ч., а в неделя от 11:00 до 18:00 ч. 

 

Приятен сюрприз е тазгодишната фестивална програма. Тя е обновена и акцентите в нея са „Матине с „Вино и гурме“, танцовото предизвикателство „Jerusalema“, специално организираната разходка из „Вино и гурме“, забавната игра “Не се сърди /винено/ човече“,  Wine&Music Fashion Show , особено внимание е отделено на събития, свързани с Мавруда. 

 

„Подвижния фото кът“ ще обикаля всички локации и улички из Стария град. Всеки, който се е снимал в рамката на фестивала и е качил снимката в Инстаграм, участва в играта „Снимка за спомен“. За снимката, събрала най-много лайкове до края на дегустациите в неделя 9 май, ще има награда-изненада .

Какви са другите изненади ще откриете в подробната програма на фестивала. 

Информационен щанд на генералния спонсор на събитието Инвестбанк АД ще предоставя безплатна банкова консултация за всички заинтересовани посетители. 

Не пропускайте да се запознаете с всички участници и фестивални активности на фейсбук страницата на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival 

Фестивалът Дефиле „Вино и гурме“ ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. 

Информация за това е поместена и в печатните брошури на събитието. Апелираме посетителите на фестивала да носят своите лични предпазни маски и да ги свалят само по време на дегустация и хранене, да не се струпват на големи групи и се движат само в компанията на най-близките си приятели или семейство.  

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии  

и всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. 

Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

Спонсори на събитието: Инвестбанк АД, КЦМ 2000 АД, „Димитър Маджаров-2“ EOOД,  Либхер Хаусгерете Марица – ЕООД  и  Актуал Индъстрис ООД.

Партньори на фестивала: Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив, фондация Пловдив 2019, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите,  Медицински университет Пловдив, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив, Професионална гимназия по Туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Пловдив, Компания за бутилиране на минерална вода „Михалково“, Енко пластикс, Ледена епоха,  ЕТН хост, Бългерия уайн турсБългарска асоциация на винените професионалисти, Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ и сдружение „Младежи БГ“.

Медийни партньори са: Катра ФМ, БНР Хоризонт, БНР Пловдив, Под тепето, Дарик радио, Трафик нюз, Пловдив тайм, Пловдив онлайн, Пловдив24, Уайн тур мейкър и Уайнтурс  България.

 

ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 8 и 9 МАЙ 2021

Локации  – участници:

Резиденция „Тракарт“ ВИ НОВО СЕЛО

Къща „Бирдас“  ВИ ВИЛА ВИНИФЕРА , УНИТЕМП

Експозиция „Георги Божилов-Слона“ ВИ ВИЛА ЮСТИНАШАТО КОПСАСЪРНЕГОР АГРО, ПЕЧЕНИ ЯДКИ РАКОВИНА 66

Бар „Конюшните“ ЗААРА ЕСТЕЙТСЕМЕЙНА ВИНАРНА БРАТАНОВВИЛА БАСАРЕАЛИБЕРА ЕСТЕЙТТЕРА ТАНГРА

Експозиция „Икони“ ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ, КУБЕРА, МЕЛВИНО, ЕЛИС СЮПРИЙМ ТЕЙСТ

„Етнографски музей“ ДВОР #1, АРЖИЛ, ВЕСКОВАДО, ВИ БЕНДИДАЕНОТЕКА БЕНДИДА, РАЯ КЕТЪРИНГ

Къща „Георгиади“ ВИ ТОДОРОВ, СЕМЕЙНИ ЛОЗЯ И ИЗБА ХАРАЛАМБИЕВИ, ГОРСКИ КУЛТУРИ

Къща „Иван Черноземски“ ВИНАРНА ТОПОЛОВО, ВИА АНТИКА, ВИ ДИМИТРОВИ, ШЕФ ЯВОР КАЛИНИН -РЕСТОРАНТ „АМСТЕРДАМЪ“

Ресторант „Алафрангите“ ВИА ВЕРДЕ, VIDAВЕРА ИТАЛИЯ

ВИТУС МАРИНОВИ, РЕСТОРАНТ „АЛАФРАНГИТЕ“

Резиденция „Тракийски стан“ СТЕМА СТАРОСЕЛТРАГАТА ВИ СОПОТСЕЛСКИ МЕЗЕТА БОЯДЖИЕВ, ДЪСКИ ЗА МЕЗЕТА

 

П Р О Г Р А М А

8 май (събота)

11:00 – 11:30 – Официално откриване с участието на Биг бенд „Пловдив“

                            –  началото на Стария град, ул. „Съборна“ 2-4, 

11:30  Начало на дегустациите в Стария град

13:00 – 13:30 – Матине с „Вино и гурме“ с участието на солисти от Младежки камерен оркестър Франк Мартен Плейърс – Къща „Иван Черноземски“

13:00 – 16:00 – Информационен щанд на Българска асоциация на винените професионалисти /БАВП/ за „Международния ден на мавруда“ с образователно-занимателни игри – Резиденция „Тракийски стан“

14:30 – 16:00 – Часът на мавруда – дегустация на вина от мавруд с лекционна част – Резиденция „Тракийски стан“

17:30 – 18:00 – Включи се в танцовото предизвикателство „Jerusalema“ с вино и гурме в ръце  – Площада пред църквата Св. Св. Константин и Елена /ул. „Съборна“/

19:00  Край на дегустациите в Стария град

Очаквайте през целия ден участие на девическа хорова формация „Евмолпея“ в различните локации

9 май (неделя)

11:00  Начало на дегустациите в Стария град 

11:30  Включи се в “Разходка из ‘Вино и Гурме” с Васил от Бългерия Уайн Турс” – Стълбите на църквата “Св.Богородица“ ул. Съборна 2-4

11:30 -12:30 – Рисуване върху чаши вино – арт активност с конкурсен характер – Резиденция „Тракийски стан“

13:00 – 13:30 – Винен туризъм в район Сакар – Презентация, дегустация и томбола с награда „Винен тур в Сакар“ – Бар „Конюшните“

13:00 – 16:00 – Информационен щанд на БАВП за „Международния ден на мавруда“ с образователно-занимателни игри – Резиденция „Тракийски стан“

13:30 – 14:30 – Не се сърди (винено) човече – отборна игра с награди – Бар „Конюшните“

14:30 – 16:00 – Часът на мавруда – дегустация на вина от мавруд с лекционна част – Резиденция „Тракийски стан“

15:00 – 15:30 – Wine&Music Fashion Show – с участието на Спаска Георгакева (майстор на художествени тъкани), Денислава Станева (сопрано) и Орфей Клуб уелнес –ул. „Съборна“,  градинката до локация №3 Експозиция „Георги Божилов – Слона“ 

18:00  Край на дегустациите в Стария град

www.wineshowplovdiv.events   

info@wineshowplovdiv.events https://www.facebook.com/wineandgourmetfestival/

https://www.facebook.com/events/288636459387773/

https://www.instagram.com/Wine_and_Gourmet_Festival

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *