fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Вино и гурме в Стария Пловдив

Вино и гурме в Стария Пловдив

Blog thumbnail

Празникът „Вино и гурме  в Стария Пловдив“ е част от утвърдилия се фестивал „Дефиле на младото вино“ и цели популяризирането на българското вино и кухня, както и развитието на винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия през месец май на територията на  Стария град в Пловдив. Отбелязвайки настъпващата пролет, производителите на вино ще представят в неповторимата възрожденска атмосфера на ресторантите в Стария град своите подходящи за сезона вина, а ресторантьорите ще подберат най-добрите ястия за тях. Събитието е празник на пробуждането на живота, топлотата на пролетта и лятото, сезонът на леките и свежи вина.

             Основната идея на „Вино и гурме в Стария Пловдив“ е превръщането му в знаково събитие, част от Националния туристически календар. То създава атрактивна възможност за посещение на гости от страната  и чужбина в Стария град на Пловдив в началото на активния туристически сезон.Основните  целеви групи на събитието са пълнолетни граждани и гости на град Пловдив. Друга събитие част от „Вино и гурме в Старинен Пловдив” е „Вечер пролетното вино” – гала вечеря, на която се връчват наградите на експертната комисия от сомелиери за „Най- умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието.

             Предстои първото издание на „Вино и гурме в Стария Пловдив“ – 09-10.05.2015г. Празненствата по откриването ще започнат на 08.05.2015 от 18:00ч. на Римския стадион, а на 09.05 от 12:00 ч. на Лапидариума в Стария град ще се състои символичното откриване на пролетния сезон на виното. Рицари от „Европейския рицарски орден на виното” ще поведат ценителите на българското вино и кухня на изключителна дегустационна обиколка, съчетаваща история, култура, вино и гурме.  За да отпразнуваме пролетта, ще танцуваме с Ансамбъл „Тракия” и самодейните състави на Пловдив, които ще ни веселят с българска музика и танци. Посетителите  ще се наслаждават на достойнствата на българските вина и ястия на фона на прекрасните фолклорни ритми. Дегустациите са с начален час 12:00 и ще продължат до 20:00 часа.

Билети

Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи билет за вход, който се продава пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация, от специално наети за целта продавачи. Към билетите за вход се предоставят карнетки с жетони, като един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани  с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби-участници в празника и тяхната продукция, се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.

Организатори

             Съвета по туризъм – Пловдив и Община Пловдив  организират „Вино и гурме в Старинен Пловдив”  в активно сътрудничество  с ОИ „Старинен Пловдив”, Националната лозаро-винарска камара, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол комюникейшън ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и  институциите свързани с културата и изкуството в града.

karta-Vino&Gurme-

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *