fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
южен сакар

Винените фестивали в Южен Сакар 4 х 4 – успешни, вълнуващи, магични

Винените фестивали в Южен Сакар 4 х 4 – успешни, вълнуващи, магични

южен сакар , ,

2022 година в района на Южен Сакар премина под мотото “Южен Сакар в 4 сезона”, а винарските изби Вила Басареа, Винарна Братанови, Заара Естейт, Иво Върбанов, Изба Коларово, Малката Звезда, Росалеа и Тера Тангра , по забележителен начин и с похвални общи усилия, успяха да покажат красотата на изкуството да отглеждаш лозя, да правиш вина и най-важното – да им се наслаждаваш. 

Фестивалите

„Винен тур 4 х 4“ е дългогодишна инициатива, успешно обединяваща избите в района от години, а през 2022 фестивалният ѝ характер привлече много нови туристи. 4 фестивала в 4 сезона, в които “празнувахме” сакарското виното, проследявайки неговия жизнен път. Подборът на вината от всички тези изби за всеки фестивал беше съобразен със сезона, храната беше разнообразна- местна и сезонна, а тематичните игри – обогатяващи и изпитващи знанията на посетителите. Разнообразието на вина, локации и съпътстваща програма, което цареше на всеки един фестивал привлече не само верни фенове, но и нови откриватели на сакарските вина и емоциите, които носят те. Признателност към всички, които посетиха и четирите фестивала и похвала на всички изби и техните усилия, които привлякоха нови туристи. А несъмнено те вече са и техни верни последователи.

Началото на фестивалния сезон сложи “Пролет сред лозята”, а поляните срещу изба Коларово посрещнаха много ценители на природата, семейно пътуващи и авантюристични винени любители. Лозята по пътя се бяха раззеленили, природата се бе събудила, така както и нашето желание да се веселим на открито. Вината бяха предимно бели и розови, а храната вкусна и подходяща за тях.  Малък базар с местни производители на храни и занаятчии запозна възрастните с традициите в областта, а децата намериха своята златна среда в обособения детски кът и работилничката с художничката Луиза Китар.  Гришо Георгиев 𝐆𝐑𝐄𝐄𝐒𝐇, родом от Харманли, ни радваше с прекрасната си музика, а фолклорните песни на Досетеевските баби ни вдигнаха на хоро. 

фестивали

Лятото беше звездно и магично. По време на “Лято над нещата” сред лозята на Заара Естейт се почувствахме наистина над нещата. Освен естествената красота от заобикалящите ни лозя с оформили се вече гроздя, пъстра украса от слънчогледи навсякъде ни караше да се усмихнем. Сред блещукащите светлинки Сакар сияеше в мистичната си прелест, слушахме джаз на живо, докато отпивахме сакарски вина и се наслаждавахме на 4-степенно меню, сътворено  от шеф-готвачите на Заара Естейт. Милица Гладнишка и Васил Спасов направиха празника още по-звезден, а сакс феерията с MIKE SAX (Милен Стойков) ни накара да потанцуваме под звездното небе.

фестивали

Есен на Звездата” ни отправи към Малката Звезда, за да отпразнуваме гроздобера в Сакар. Сезон, прошарен с нюанси и пъстри цветове на зреещото грозде, трепетно очакван от винените творци. Положихме началото на младото сакарско вино – обрахме гроздето, а в ритуалното му мачкане се включиха малки и големи, туристи и винари. Определено винарите в Сакар знаят как да се забавляват и да заразяват със своя позитивизъм всички около тях. Лора и Стоян от известното кулинарно шоу вплетоха местни продукти във вкусни и ароматни ястия, а поп & рок музиката на Николай Тонев от Заара Естейт ни вдигна на крака.

фестивали

Зима сред вината” сложи края на фестивалния сезон, доказвайки, че Сакар е прелестен дори и през зимата. Винарна Росалеа направи и невъзможното, за да превърне своята производствена изба в уютно пространство, празнично украсено в духа на Коледа. Устойчивостта, която избите в региона следват, личи в цялостната декорация, давайки нов живот на вече използвани винени консумативи – елха от дъбови летви, накичена с празни бутилки от всички 9 изби, красиви арт творения от използвани тапи, сухи дъбови листа, шишарки и сушени плодове.

Не, числото 9 не е грешка. В зимното събитие избите привлякоха още един съмишленик – новата винарна Бисанте.  Сред пълни с вино бутилки, сред празничен звън на чаши и сред стари и нови приятели си припомнихме празнични обичаи и се радвахме на уникалния вкус на времето прекарано заедно.

Опитахме и мистичното вино, чието грозде смачкахме всички заедно на есенния фест, а останалите вина бяха традиционните за сезона млади вина, както и енотечни такива и забележителни резерви.

фестивали
фестивали

Устойчив туризъм

Сакар е прекрасен пример за добри практики и целенасочена работа в развитието на винения туризъм в региона и то с устойчив подход. Устойчивост в неговия природосъобразен, социален и икономически аспект. Защото събитията, които винарите организираха бяха изпъстрени от естествените цветове, аромати и звуци на природата, вкуса на местните храни и вина, с уважение към културната автентичност на района и запознаващи посетителите с материалното и живо културно наследство и традиции. Туристи, който запълниха хотелите в региона, които подкрепиха местното читалище, съхранило традициите в кулинарията и фолклора, които отнесоха със себе деликатесите на региона….бутилка вино….спомен от преживяването и желание отново да се завърнат. 

Новото сдружение

Не веднъж на изложения виждаме винарите от Южен Сакар обединени на обща изложбена площ, подкрепящи се един друг, показващи разнообразието от стилове и сортове вина. Имат и онлайн магазин – Sakarwine.com, в който могат да бъдат открити на едно място всички вина на винарските изби в това обединение. И докато до скоро това обединение беше формално, то в края на 2022 г. Сдружение “Лозаро-винари от Сакар” е вече факт, а ние им пожелаваме да не спират в своя подем и да ни радват със своите прекрасни вина и винени фестивали дълги години.

Бъдещи планове

Надяваме се да сме вдъхновили всички четящи, които не са успели да се докоснат до фестивалната магия “Южен Сакар 4 х 4”, защото тази магия ще продължи и през новата 2023 година. Очакваме с нетърпение да обявят датите, за да ги впишем в календара ни.

Признателност

Въпреки че отразихме всеки един от фестивалите и бяхме запознати предварително с всички детайли, все пак избите в района успяха да ни изненадат приятно. Гери Тодорова – идеологът и основател на Winetours.bg, и Асен Цеков от VinoOrenda получиха ръчно направени коледни звезди в знак на признателност за дългогодишните им усилия, популяризиращи виното и в частност на Южен Сакар.

Поздравяваме ги сърдечно! 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *