fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Брънч и вино

Брънч и вино

Blog thumbnail

Тук ще се спра по специално на бърканите яйца и  бекона, познати като част от английската закуска. Ще си кажете какво вино в 8 часа сутринта?! Да, така е, но в някои случаи на късна съботно неделна закуска между 11 и 14 часа (брънч), защо не. Всъщност думата брънч означава закуска обяд, и идва от сливането на двете английски думи с това значение, brunch = breakfast+lunch, което предполага, че брънча не е много fast като закуската и е по-обилен като обяда, но има елементи и от двете неща. Сервират се кафе, чай, препечени филийски с масло и конфитюр,  яйца с бекон, сирена, колбаси и постепенно се преминава към по сериозни ястия, дори и black pudding. Не знам дали да казвам какво е точно това, но да речем,че нашата кървавица си е лек вариант на черния пудинг. Аз тъкмо се възхищавах на изискаността на англичаните и това „нещо” се озова на масата.  Но е хубаво, че има такива неща, за да си кажем, че и те са хора все пак.  Така че като говорим за дълги обяди, приятни разговори и почивни дни, съвсем нормално е и виното да се намеси в този момент.Тук ще се спра по специално на бърканите яйца и  бекона, класическа част от английската закуска. И така бърканите яйца с бекон с какво вино се съчетават? Нещо по-простичко и плодово ми се струва. Тук се сещам за една английска мода пред 80-те – english breakfast with Beaujolais Nouveau ( английска закуска с ново божоле) в третия четвъртък на месец ноември. Освен, че виното е било толкова очаквано, че да се предлага още от сутринта, то пасва много добре на бърканите айца и бекона. Опушените нотки на бекона допълват плодовия характер на виното, а неговата свежест би контастирала с тежестта и лекпавостта на жълтъците. Леки вина от типа на Божолето (или други, произведени чрез технологията на въглеродна мацерция) са подходящи за тази цел заради малкото си танини, които в ранните часова и несъбудените небца, биха се почувствали по-груби, отколкото са. И ако можем да обобщим виното то би „звучало” така: червено, сухо със средни до високи киселини, изразен плодов характер, леки танини, нисък алкохол, без отлежаване в дъбови бъчви.

Разбира се това е само едно предложение, възможни са и други комбинации, зависи на каква храна, смятате да наблегнете. Освен това на брънч се сервират толкова разнообразна храна, че едва ли може да се обобщи с едно вино, което да пасва на всичко. Но е добър повод да експериментирате различни комбинации с виното и да си изясните някои зависимости и реакции, които се получават от тези комбинации.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *